Van one-size-fits-all naar software op maat

24 september 2024 16:13

Van one-size-fits-all naar software op maat

Een standaard softwarepakket is als een one-site-fits-all kledingstuk: een leuk verpakte leugen. In theorie biedt het misschien wel alles wat je nodig hebt, maar in de praktijk zit het allemaal op de verkeerde plekken. Te weinig software op de ene plek en te veel op een andere, waar je het niet nodig hebt. De functionaliteiten van het kledingstuk of de software zijn gebaseerd op een “standaard” gebruiker, die in de praktijk zeldzamer is dan de term zou doen vermoeden. Dat betekent dat je zelf alsnog aanpassingen moet doen om het passend te maken voor dagelijks gebruik. Extra modules of zelfs nog een volledig ander aanvullend softwarepakket om de gaten op te dichten, terwijl je niet ineens geld terug krijgt voor het teveel aan software of stof die je niet gebruikt. 

One size doesn’t fit all

Deze analogie kan je nog veel verder trekken. Een standaard softwarepakket groeit net zo min mee met een groeiend bedrijf als dat een kledingstuk op magische wijze een maat groter wordt. Je zal dan toch echt moeten investeren in extra stof(ware) en de implementatie daarvan. Er is weinig aanpassingsvermogen, omdat de gedachte heerst dat het al voor iedereen geschikt is. En waarom zou je er dan iets aan willen veranderen?  Dat merk je in het gebruik, want die mogelijkheid bestaat dan ook vrijwel niet. Daarnaast ben je volledig afhankelijk van de leverancier voor support en updates. En als zij stoppen met updates, of niet meer juiste stof hebben, dan is het simpelweg einde verhaal. Met Workato is dat anders, want daarbij krijg je de flexibiliteit, veelzijdigheid en schaalbaarheid die je nodig hebt.

Pas je software aan, niet andersom

Zo hoef je niet je werkproces en workflows aan te passen aan wat het systeem te bieden heeft. Zo geef je ook niet de edge op die je op concurrenten hebt. Meedoen met de standaard zorgt voor een gebrek aan onderscheid van anderen, terwijl soepele processen en workflows een weerspiegeling zijn van je uniekheid, omdat ze naadloos aansluiten bij de diensten die je aanbiedt. En die UBR’s of Unique Buying Reasons zijn precies de redenen die klanten aan je binden. Iedereen kan beloven ‘vandaag besteld, morgen in huis’, maar alleen jij legt de focus op ‘vandaag besteld, morgen een fantastische outfit voor die belangrijke werkmeeting’ of ‘vandaag besteld, morgen al genieten van een moeiteloze workflow die precies past bij al je behoeften en wensen’. 

Modulaire software als nieuwe standaard

Daarbij zijn op maat gemaakte software systemen als een Little Black Dress: een absolute essential die je passend kan stylen op basis van de occasion. Een LBD is zowel casual als chic, afhankelijk van de accessoires die je kiest. Het is makkelijk aan te passen en uit te breiden met een jasje, of een panty eronder. Zo moet je je softwaresysteem ook zien: modulair. Een outfit die meegroeit en krimpt met je bedrijf, afhankelijk van de occasion. En als je dan het extra jasje een tijdje thuislaat, hoef je ook niet te betalen voor de garderobe. Want waarom zou je betalen voor iets wat je niet gebruikt? Zo zou dat met software ook moeten zijn. En dat kan ook.

Door middel van een digitale transformatie kan je je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Met de juiste software, die exact is aangepast naar de functionaliteiten die je nodig hebt. Want uiteindelijk moet software zijn als een maatpak: het past perfect, accentueert je sterke punten en geeft je de vrijheid om te bewegen.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.