Van een gehackt schoolrooster tot algoritmische arbitragestrategieën: het verhaal van Vincent van der Sanden (Delta Quant Capital)

6 september 2024 10:00

Van een gehackt schoolrooster tot algoritmische arbitragestrategieën: het verhaal van Vincent van der Sanden (Delta Quant Capital)

Vincent van der Sanden (oud Knaken-oprichter) is het brein achter Delta Quant Capital, een beleggingsfonds dat gebruik maakt van algoritmen voor het identificeren van marktinefficiënties en daar geautomatiseerd naar handelt.

Van jongs af aan aangetrokken tot technologie

Als hij zeven is verhuist het gezin Van der Sanden naar Curaçao. Zijn vader is daar als ingenieur aan het werk bij Shell. Van der Sanden is fanatiek gamer en wint als 10-jarige de Nintendo-kampioenschappen van het eiland. Enkele jaren later, terug in Nederland, blijft hij gefascineerd door de wereld van computers en programmeren. Met een buurjongen creëerde hij zijn eigen games voor de Atari, zoals Tetris en Snake. Hij demonstreerde een natuurlijk talent voor het begrijpen en manipuleren van digitale systemen, al was het uiteindelijk de buurjongen die erin slaagde de zwarte balken naast het scherm bij de Atari te verwijderen. Tijdens zijn middelbare schooltijd hackte Van der Sanden ook het schoolrooster: in het ICT-lokaal kon hij in MS-DOS de bestandsrechten voor het rooster in de hal van ‘lezen’ veranderen in ‘schrijven’.

Academische verdieping en professionele loopbaan

Na de middelbare school startte Van der Sanden met propedeuses Informatica en Economie aan de Erasmus Universiteit. Hij volgde de bachelor en deed uiteindelijk niet één, maar drie masters (Logistiek, Finance en Marketing) en gaf zelf les in Advanced Statistics, aan MBA-studenten. Ook gaf hij Excel-trainingen aan professionals en werkte hij bij een bedrijf dat netwerkapparatuur voor schepen verzorgde. Hij repareerde en verving hardware, en testte de systemen. Hij belegde fanatiek tijdens zijn studietijd, maar wel op de voor hem eigen manier. Hij analyseerde meticuleus met spreadsheets de adviezen van analisten en de manier waarop die gebruikelijkerwijs veranderen (of niet) rondom aandeelhoudersvergaderingen. Hij ontdekte patronen waar hij vervolgens consequent naar handelde: niet omdat het elke keer werkte, maar wel omdat het in de meerderheid van de gevallen werkte. Deze datagedreven aanpak maakte zijn beleggingen succesvol.

Zo kocht hij rondom aandeelhoudersvergaderingen vaak opties, die hij kortdurend aanhield. Callopties als hij op basis van zijn onderzoek verwachtte dacht dat de koers omhoog zou gaan, putopties als hij verwachtte dat deze zou dalen. Ook schreef hij structureel callopties als hij niet de verwachting had dat de markt sterk zou stijgen. Deze ‘covered-call’ stretgie werkte jarenlang succesvol, waardoor hij met het rendement ‘aankoopprijs’ van de aandelen kon drukken.

Nog tijdens zijn studie begon hij als werkstudent bij Robeco, waar hij 17 jaar lang werkzaam was in verschillende functies. Hij werkte onder andere aan de ontwikkeling van een systeem voor de dagelijkse herbalancering van een obligatieportefeuille van 38 miljard euro. Daarnaast hield hij zich bezig met het analyseren van bedrijfsobligaties, met pensioenproducten, risicomanagement en performance measurement. Hij automatiseerde processen en systemen, voornamelijk met Excel, VBA, batch files en DOS. Hiervoor werkte hij samen met verschillende afdelingen zoals risicomanagement, performance management en IT, en fungeerde als contactpersoon tussen deze afdelingen.

Als fervent belegger mocht Van der Sanden echter maar beperkt handelen voor eigen rekening.

Van traditionele financiën naar de cryptowereld

Toen hij in 2016 kennismaakte met bitcoin zag hij de potentie van digitale valuta en de technologie erachter. Hierin mocht hij wél voor eigen rekening handelen. Uiteindelijk leidde dit in 2017 tot de oprichting van Knaken, een cryptohandelsplatform. Bij Knaken kon Van der Sanden zijn expertise op het gebied van financiën én technologie combineren. Hij was o.a. verantwoordelijk voor het opzetten van de marketing en het automatiseren van processen. Voor de marketing analyseerde en doorgrondde hij de algoritmes achter Google Adwords om zo efficiënt mogelijk te kunnen adverteren. Pas in 2020 stopte Van der Sanden bij Robeco; Knaken was te hard gegroeid om te blijven combineren met zijn werk als portfoliomanager bij de Rotterdams vermogensbeheerder.

Aandelenmarkten vs. cryptobeurzen

Door zijn kennis van de wereldwijde obligatie- en aandelenmarkten, zag Van der Sanden al snel de verschillen tussen de vrij efficiënte klassieke markten en de kleine, opkomende, cryptomarkt. De inefficiënties ontstaan veelal door een gebrek aan liquiditeit, wat ook betekent dat mét liquiditeit van deze inefficiënties geprofiteerd kan worden. De strategieën hiervoor, die hij identificeerde bij Knaken, vormden de basis voor Delta Quant Capital. Samen met Pascal Batelaan lanceerde hij Delta Quant One, een beleggingsfonds gericht op het genereren van rendement door middel van algoritmische arbitragestrategieën op de cryptomarkt.

Technologie als sleutel tot succes:

De kern van Delta Quant One’s succes (met een rendement van meer dan 23% in 2024) ligt in de geavanceerde software én handelsstrategieën. Hierbij scant de software continu de markt op zoek naar winstgevende kansen en voert het automatisch transacties uit op basis van de eigen algoritmen. Deze algoritmen zijn, onder andere op basis van de ervaring van Van der Sanden bij Robeco en Knaken, ontworpen om te profiteren van kleine prijsverschillen tussen verschillende handelsplatformen en om te profiteren van de "funding rate". Dit is een premie die wordt betaald aan partijen die liquiditeit, die tegen het heersende marktsentiment ingaat, verschaffen op cryptoplatformen. Technologie wordt door Van der Sanden overigens net zo goed gebruikt om risico’s te beheersen: met fallbacks, automatische beschermingen, etc.

Schoolroosters zijn inmiddels beter beveiligd dan 25 jaar geleden, maar Van der Sanden blijft de mogelijkheden zien om technologie voor hemzelf en zijn beleggers te laten werken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.