Ursula Ebbers, energieke interim-directeur in mannenwereld
23 augustus 2022 14:50
Voor je het weet word je meegezogen in het enthousiasme en de energie waarmee Ursula Ebbers als interim-directeur in de bouwwereld een vertrouwd gezicht werd. Ze bracht vorig jaar de overname tot stand van Barendsen Staaltechniek in Vorden, dat door het overlijden van Henri Barendsen zonder leiding zat, door de Wopereis Groep in Doetinchem. "Vanaf het eerste overnamegesprek was er een klik."
Het was geen toeval dat de Angerlose (1966) werd gevraagd de leiding bij het Vordense bedrijf op zich te nemen. "Ik kende het bedrijf goed was, als interim-directeur bij Kreunen Bouw in Lochem werkte ik vaak met Barendsen samen. Toen Henri ziek werd, benaderde hij mij. Zijn zoons waren nog te jong om het bedrijf over te kunnen nemen."
Ze had na 15 jaar bij Kreunen net een sabbatical genomen. Samen met echtgenoot Sander Drijber (advocaat bij Drijber en partners in Velp) had ze in Spanje een huis gekocht en was bezig dat op te knappen. "Ik deed alles zelf, de badkamer, vloeren, ik leerde waterleidingen leggen. Ik kreeg het hartstikke mooi voor elkaar. Daar kan ik nu groepen ontvangen voor coaching en trainingen", vertelt Ebbers, die is opgeleid tot organisatiepsycholoog. Na haar studie werkte ze voor diverse technische bedrijven als interim-directeur en trainer-coach.
In Spanje werd ze gebeld met de vraag of ze de familie Barendsen wilde helpen. Ze vloog terug en begon na overleg met de familie te zoeken naar een geschikte overname-partner. Die vond ze in Wopereis. "Vanaf het eerste gesprek met directeur Paul Stortelder klikte het", vertelt ze. "In vier dagen hadden we het rond."
Wopereis is wereldwijd actief in de agrarische sector, de utiliteitsbouw en de voedselverwerkende industrie. Het werkgebied van Barendsen Staaltechniek, onder meer gericht op maatwerk hekwerken en trappen, sloot daar prachtig bij aan, schetst Ebbers.
Ze blijft als interim-directeur actief voor Wopereis Barendsen Staalbouw, zoals het bedrijf als onderdeel van de Wopereis Groep (140 man personeel) heet. "Dat was wel een voorwaarde, ook het personeel wilde graag dat ik bleef. Ik kan ze dan niet in de steek laten."
Net zoals ze bij Kreunen voelde alsof ze haar eigen bedrijf runde, is de betrokkenheid bij Barendsen groot. Ze praat met bewondering over het vakmanschap van de in totaal 18 medewerkers die recent trappen, balustrades en andere stalen elementen leverden voor grote bouwprojecten in onder meer Amsterdam, Rotterdam, den Haag en Utrecht.
Ze is een rasondernemer, dochter van twee ondernemers uit Giesbeek. Stortelder is ook een rasondernemer, maar op een andere manier, vertelt ze. Om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst en op termijn voor de opvolging door Teun, de zoon van Paul, moest er in de organisatie wat gebeuren. "Er was bijvoorbeeld geen HRM-afdeling. We hebben twee dagen bij elkaar gezeten om dat, met wat andere wijzigingen, uit te werken en in gang te zetten."
Ze vindt de bouwwereld prachtig. "Dit is mijn passie. Geen branche is zo divers als de bouw. Er komt zoveel bij kijken: communicatie, rekenwerk, ontwerpen en organiseren spelen allemaal een rol." De droge bouwvakkershumor is wel aan haar besteed. "Ik lach er zelf het hardste om. Ik voel me goed tussen ’mijn jongens’. Mannen zijn zo no nonsense, dat is prettig. Na een stevige discussie is het klaar. Vrouwen blijven er wat langer in hangen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook een fijne vriendinnenclub", lacht ze.
Nog altijd is ze een van de weinige vrouwen in de bouwwereld. "Het is een uitdaging om dat te veranderen. Vrouwen kijken anders, ze letten op andere dingen, meer op details. Niet alleen bouwkundig, maar ook in meedenken met de klant of aandacht voor het welzijn van het personeel. Voor meer vrouwen in de bouw zou best een campagne gevoerd mogen worden. Ik denk zeker dat het vrouwelijk oog een toegevoegde waarde kan zijn in de bouw."
Veranderingen teweeg brengen past bij de manier waarop ze in het leven staat. "Ik heb veel mensen in beweging gebracht. Persoonlijke ontwikkeling start met jezelf beter leren kennen, te ontdekken wat je drijfveren en talenten, maar ook je valkuilen zijn. Wat zijn je patronen en hoe kun je die doorbreken?"
Je leert inzien wat waarde heeft en dat is niet steeds beter en steeds meer willen. "Nee, het gaat om gelukkig zijn met jezelf en de mensen om jouw heen. Zonder de medewerkers ben ik niks, ben ik geen baas. Samen ben je wat. Van de andere kant ben in wel een strebertje. Als ik iets in de kop haal dan moet dat wel gebeuren."
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.