Unieke integrale samenwerking van Vivare met haar ketenpartners

3 juli 2024 08:00

Unieke integrale samenwerking van Vivare met haar ketenpartners

“Het is belangrijk dat kennis en innovaties gedeeld worden met elkaar, want daar worden alle ketenpartners beter van”

Revolutionair kun je het niet noemen, want daarvoor is de samenwerking te lang en te goed voorbereid. Maar uniek is het wel. Vivare gaat het anders aanpakken met haar ketenpartners; vernieuwend. De doelstellingen van dit integrale vastgoedonderhoud zijn een betere kwaliteit van de woningen tegen een lagere kostprijs en met een grotere klanttevredenheid. Dat is ambitieus, maar met vertrouwen, gezamenlijke verantwoordelijkheid, openheid en transparantie gaat het Vivare met haar ketenpartners lukken. Dat stelt de interim directeur vastgoedregie van Vivare, Margje Lubbers.

Nu en straks Op dit moment werkt Vivare nog met drie partners voor klantgestuurd onderhoud, zoals reparatieverzoeken en mutatieonderhoud. Voor complexgestuurd onderhoud, zoals groot onderhoud, planmatig onderhoud en groot onderhoud energetisch, heeft Vivare contracten met vijf vaste partners: Hemink, Talen, De Variabele, Hagemans en Nijhuis. Met deze vijf partners gaat Vivare verder en legt dus ook de reparatieverzoeken en mutatieonderhoud bij hen neer. “Dat pakken we integraal op”, verduidelijkt Margje Lubbers. “Dat wil zeggen dat een partner al het werk, van groot naar klein, doet in één bepaald gebied. De andere partners in de andere gebieden. Dat is een voordeel voor de huurder, want die heeft nog maar een aanspreekpunt. Datzelfde geldt voor Vivare. Voor de onderhoudspartners is het ook fijn, want ze kennen de woningen en de bewoners goed, dus ze weten precies wat er speelt.” Nu heeft Vivare drie geografische gebieden voor alleen planmatig onderhoud, dat worden er dus vijf voor het integrale onderhoud.

Haastige spoed

Vivare is met 24.000 woningen voor zo’n 55.000 mensen geen kleine speler in de regio. Ze zijn actief in de gemeenten Arnhem, Duiven, Westervoort, Overbetuwe, Renkum en Rheden. Bij Vivare werken bijna 300 mensen aan de missie: ‘Werken aan uw thuis, nu en later’. “Op dit moment kan het zijn dat in een flat deze week een partner onderhoud doet aan de gevel, volgende maand een andere partij komt schilderen en een half jaar later een volgende partner isolatiewerkzaamheden komt doen,” schetst Margje Lubbers de huidige systematiek. “Deze processen zitten nu niet in één hand en zijn dus lastig op elkaar af te stemmen. Niet alle data zijn op het juiste moment beschikbaar, dus wordt er onnodig veel tijd verspild. Zowel door ons als door de ketenpartner.” Dan kan het gebeuren dat een partner van Vivare bepaalde zaken met spoed moet afhandelen en … “spoed is nooit goed.”

Gemeenschappelijk belang

De potentie van de huidige samenwerking tussen Vivare en de ketenpartners hebben we niet volledig verzilverd, concludeerde ze eerder. “De ambities over wat en hoe hebben we gezamenlijk geformuleerd, die hebben we niet opgelegd. We hebben een besparingsopdracht en die gaan we in de samenwerking oppakken. Met we bedoel ik samen met de ketenpartners. Vaak wordt gezegd dat ketenpartners alleen een financieel belang hebben. Zij hebben juist belang bij continuïteit en een continue werkstroom. Dat is voor hen een groter belang dan korte termijn financieel gewin,” verduidelijkt ze. Daarbij speelt dat problemen op de arbeidsmarkt steeds groter worden. Vivare denkt met deze aanpak dat de medewerkers van Vivare én ketenpartners het werk leuker gaan vinden; minder hapsnap in een vaste omgeving dichtbij huis. “Er kunnen altijd problemen zijn in samenwerkingen tussen organisaties. Wat anders is in deze samenwerking is dat we problemen samen oplossen. We gaan dus niet achterover leunen en zeggen: lossen jullie het probleem maar zelf op.”

Gedeelde verantwoordelijkheden

Vivare heeft gekozen voor RSG-model ‘Vastgoedmanager’. “Deze verschillende methoden van Resultaat Gericht Samenwerken zeggen iets over de onderlinge verhouding en hoeveel de corporatie of de ketenpartner het voor het zeggen heeft”, legt Margje Lubbers fijntjes uit. “Bij het Ingenieursmodel heeft de corporatie volledige zeggenschap en zegt precies wat de ketenpartners moeten uitvoeren. Het Regie model geeft de ketenpartner de meeste vrijheid. De corporatie geeft de kaders aan en de ketenpartner vult in hoe hij het doet.” Het model Vastgoedmanager zit er dus tussenin en daarin hebben de corporatie en haar partners verantwoordelijkheden op de verschillende momenten in het proces. Dat vraagt meer overleg, meer communicatie en meer samenwerken. “Contracten werken niet samen, maar mensen werken samen”, is haar overtuiging. De assetmanager van Vivare heeft het complex in beeld in relatie tot de andere beleidsdoelen van Vivare. De property manager, ook van Vivare, heeft het complex in beeld vanuit de opdrachtgeversrol voor onderhoud en groot onderhoud. De vastgoedregisseur heeft het complex in beeld voor onderhoud op de lange termijn. Die functie ligt bij de ketenpartner. Dat driemanschap komt in de nieuwe setting vaak bij elkaar en kent elkaar goed en ze kennen de complexen in dat gebied goed. “Het is belangrijk dat kennis en innovaties gedeeld worden met elkaar, want daar worden alle ketenpartners beter van. In deze fase van de samenwerking laten ketenpartners zich vertegenwoordigen door een concullega. Dat is een teken van onderling vertrouwen en dat stemt mij positief over het vervolg”, aldus Margje Lubbers.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.