Twee op drie Nederlanders zouden graag in het buitenland wonen en werken
8 november 2023 11:51
Londen en Dublin duurste bestemmingen, Boekarest en Boedapest het voordeligst
Maar liefst 69 procent van alle Nederlanders wil voor een langere periode in het buitenland wonen en werken. Onder jongeren bedraagt dit zelfs 77 procent van alle ondervraagden. Dit blijkt uit onderzoek van bunq onder vijfhonderd volwassen Nederlanders. Om toekomstige expats en digital nomads te helpen bij hun uiteindelijke keuze voor een bestemming, analyseerde de neobank de gemiddelde kosten voor (co-) werkplekken, openbaar vervoer, huur, voedsel en nutsvoorzieningen in 28 Europese hoofdsteden. Londen, Dublin en Luxemburg zijn de duurste opties, Boekarest, Boedapest en Athene zijn het voordeligst.
Met slechts 935 euro per maand is Boekarest dé bestemming voor digital nomads met een bescheiden beurs. Boedapest staat met 1.090 euro op de tweede plaats, maar ook Athene is opvallend goedkoop (1.191 euro). Londen is met 3.220 euro per maand de duurste van de Europese hoofdsteden, op gepaste afstand gevolgd door Dublin (2.908 euro), Luxemburg (2.544 euro) en Kopenhagen (2.482 euro).
“Digital nomads leven in een wereld die eigenlijk geen grenzen meer kent. Daarom bieden we ze de mogelijkheid om waar dan ook als een local te bankieren,” aldus Ali Niknam, CEO en oprichter van bunq. “Van Boekarest tot Dublin, wij zorgen ervoor dat je overal je geldzaken kan regelen op een manier waar je je meteen thuis bij voelt.”
Populaire bestemmingen
Buitenlandse expats die voor Amsterdam kiezen, betalen maandelijks gemiddeld 2.386 euro voor hun levensonderhoud. Daarmee is onze hoofdstad fors duurder dan andere populaire hoofdsteden, zoals Berlijn (2.150 euro), Parijs (2.140 euro) en Rome (1.811 euro). De grootste boosdoener zijn de hoge huurprijzen. Zo is een expat ongeveer veertig procent minder kwijt aan woonlasten in Parijs of Berlijn dan in Amsterdam: 1.565 euro tegenover ongeveer 1.100 euro. Vergeleken bij eerdergenoemde bestemmingen is Amsterdam daarentegen wel voordeliger wat betreft de gemiddelde maandelijkse kosten voor voedsel (292 euro per maand) en (co-)werkplekken (189 euro per maand).
Eervolle vermeldingen
Voor de Nederlandse expat zijn er naast het dure Londen, Parijs of Berlijn gelukkig nog voldoende betaalbare alternatieven. Zo bedragen de gemiddelde kosten voor levensonderhoud in Madrid slechts 1.498 euro, mede dankzij de lage voedsel- en huurprijzen. Ook Lissabon (1.685 euro) en Wenen (1.703 euro) zijn relatief betaalbaar. Voor liefhebbers van kou zijn Tallinn (1.266 euro), Vilnius (1.306 euro) en Helsinki (1.558 euro) het overwegen waard.
Over bunq
bunq, in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam (1981), heeft de Europese bankensector ingrijpend veranderd. Door de gebruiker centraal te zetten en een product te creëren dat is afgestemd op hun wensen en behoeftes, is de neobank uitgegroeid tot de op een na grootste neobank in de EU. bunq richt zich op digital nomads in Europa en maakt het leven makkelijk voor mensen en bedrijven die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Dit doet bunq door zich te richten op de manier waarop deze digital nomads en bedrijven hun geld beheren, sparen en investeren.
Door de jaren heen heeft bunq voortdurend mijlpalen bereikt die door velen als onmogelijk werden beschouwd: bunq wist als eerste bank in 35 jaar een Europese banklicentie te bemachtigen, heeft de grootste serie A-ronde (€ 193 miljoen) in de geschiedenis van de Europese fintech behaald en werd in 2022 als eerste EU neobank structureel winstgevend. bunq heeft als doel de eerste wereldwijde neobank voor digital nomads te worden en vroeg in april 2023 een Amerikaanse banklicentie aan voor het betreden van de Amerikaanse markt.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek werden de gemiddelde prijzen voor gedeelde werkplekken/kantoorruimte in 28 EU-hoofdsteden als volgt bepaald: op de websites van Regus en SpaceWorks werd telkens het gunstigste aanbod van zowel gedeelde werkplekken als privé-kantoren genomen, waarna de gemiddelde waarde werd berekend. Voor zes steden kon geen aanbod worden vastgesteld. De kosten voor het openbaar vervoer werden overgenomen van de officiële websites van de respectieve vervoersmaatschappijen. Met eventuele kortingen en speciale tarieven werd geen rekening gehouden. Voor Duitsland werd uitgegaan van het 49-Euro Ticket in plaats van het BVG-maandabonnement. De tariefzones liggen allemaal in de buurt van de stad. Voor visumkosten werd gekeken naar werkvisa (nationaal visum D) en, indien beschikbaar, visa voor digital nomads (visum D). Voor het digital nomad visum werd het freelancer visum gekozen voor Duitsland en het standaard bezoekersvisum voor Engeland en Groot-Brittannië. De gemiddelde kosten voor huur, levensmiddelen en nutsvoorzieningen (elektriciteit, verwarming, airconditioning, water, vuilnis, mobiel internet en internet thuis) kwamen uit de Numbeo-database. Voor de huur werd gekeken naar appartementen binnen en buiten het stadscentrum. Daarvan is het gemiddelde genomen. Elektriciteit en andere factoren zijn gebaseerd op de kosten voor een appartement van 85 m². De kosten voor mobiel internet zijn inclusief bellen en 10 GB, met een internetsnelheid van minimaal 60 megabit per seconde en onbeperkte data.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.