Transitievergoeding: hier moet je als ondernemer rekening mee houden

8 mei 2023 16:40

Transitievergoeding: hier moet je als ondernemer rekening mee houden

Veel ondernemers hebben nogal roerige jaren achter de rug. Eerst de coronapandemie, waarbij door allerlei beperkende maatregelen soms geen of enkel met heel veel moeite producten of diensten geleverd konden worden. Vervolgens veranderde de situatie volledig. Sinds de maatregelen zijn opgeheven is de productie geëxplodeerd. Maar nu gooien weer andere uitdagingen zoals stijgende kosten en een groeiende medewerkerstekort roet in het eten. Onlangs kwam naar buiten dat het aantal faillissementen in ons land in Q1 met vijftig procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Om geen onderdeel van deze statistiek te worden is het niet gek te bedenken dat ondernemers medewerkers moeten laten gaan. Hoe zit dat eigenlijk met een transitievergoeding?

Transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen

Als werkgever kun je een medewerker om bedrijfseconomische redenen ontslaan. Zowel medewerkers met een tijdelijk als vast contract hebben in dat geval recht op een transitievergoeding. Dit wettelijk vastgestelde bedrag dient ter compensatie van misgelopen inkomsten, en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor omscholing. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het salaris en de duur van de arbeidsrelatie. De maximale transitievergoeding is 89.000 euro, of eenmaal een bruto jaarsalaris bij een inkomen hoger dan 89.000 euro per jaar.

Transitievergoeding enkel bij ontslagakkoord, en opzegging met instemming

Het liefst wil je waarschijnlijk de arbeidsovereenkomst beëindigen zonder procedure bij het UWV of de kantonrechter. Gaat de medewerker akkoord met het ontslag, dan kun je het contract beëindigen door opzegging met instemming. Je bent dan verplicht de transitievergoeding te betalen. Een andere optie is ontslag met wederzijds goedvinden. In dit geval hoef je niet de wettelijke transitievergoeding te betalen, maar maak je samen met de medewerker afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en leg je deze vast in een vaststellingsovereenkomst.

Het liefst groeien, maar dat is niet altijd realistisch

Zowat iedere onderneming is nu op zoek naar personeel. Waar een paar jaar geleden nog vooral in de IT-sector en bouw gezocht werd naar geschikte medewerkers, is dat intussen uitgebreid naar alle branches. Ondernemingen willen graag groeien, zeker nu extra winst nodig is om de coronaschulden en uitgestelde belasting te betalen. En om extra financiële ruimte te creëren nu met allerlei stijgende kosten omgegaan moet worden die niet altijd (volledig) kunnen worden doorberekend aan de klanten.

Maar soms moet je als ondernemer ook beseffen dat je tegen de grenzen van het ondernemen aanloopt. Dat groei niet zaligmakend is en alle problemen oplost. Dat het – om de kosten onder controle te houden – beter kan zijn om het dienstverband van een medewerker te beëindigen of niet voort te zetten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.