Rijn IJssel: Toekomstbestendig onderwijs dankzij strategische partnerschappen

3 april 2024 11:35

Rijn IJssel: Toekomstbestendig onderwijs dankzij strategische partnerschappen

Met als titel ‘Jouw weg vooruit’ heeft mbo opleider Rijn IJssel een vierjarig strategieplan opgesteld. Onderdeel daarvan is om voor studenten en werkgevers in de stad en regio de vanzelfsprekende partner te worden voor beroepsgerichte scholing in al zijn varianten.

“Kort samengevat sluit onze strategische koers 2023 - 2027, ‘Jouw weg vooruit’, aan bij de actuele maatschappelijke ontwikkelingen als de klimaat-, energie- en grondstoffentransitie en de verdergaande digitalisering”, zegt Wouter Groothedde, programmadirecteur Rijn IJssel Partnerschap in de Regio. “Ze hebben namelijk invloed op onze economie, welvaart en welzijn. En dus ook op de manier hoe wij als mbo opleider ons vakonderwijs inrichten en hierin willen we echt samenwerken met partners. Naast de vakgerichte ontwikkeling zetten we ook in op een adequate ondersteuning bij de ontwikkeling van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Dit omdat de strategie ‘Jouw weg vooruit’ meer inhoudt dan de ontwikkeling van vakgericht onderwijs.”

“We willen voor en met onze studenten, medewerkers en partners vorm en inhoud geven aan toekomstbestendig beroepsonderwijs”, aldus Groothedde. “Werkgevers hebben baat bij goed geschoolde vakmensen in hun organisatie, want ze vormen de basis voor het succesvol opereren ervan.” Arbeidsmarkt en beroepsonderwijs zijn nauw met elkaar verknoopt. Op die arbeidsmarkt vinden snelle veranderingen plaats. Functies verdwijnen, ze veranderen van inhoud en er ontstaan nieuwe beroepen. Onder invloed van technologie en andere benaderingswijzen worden nieuwe werkprocessen ontwikkeld. In die permanente beweging moeten opleidingen, studenten en werkgevers meebewegen.

Flexibel

Rijn IJssel past daar de vorm en het aanbod van onderwijs op aan. Flexibel en modulair, met ruimte voor individueel maatwerk bij het verwerven van vakkennis en vakvaardigheden. Meer gevarieerde diplomaroutes. Waardering van vaardigheden, skills. Scholing via kortlopende maatwerktrajecten. Bovenstaande benadering is een vertaling van Leven Lang Ontwikkelen. In deze landelijke agenda staat permanente scholing centraal: het scholen van studenten, bijscholen of omscholen van vakmensen, maar ook van mensen die nu niet actief zijn in het arbeidsproces maar dat wel willen. Rijn IJssel geeft hier, samen met ROC Nijmegen, concreet vorm aan met Move to Match: dé ingang waar werkgevers en werknemers die zich willen bijscholen of omscholen terecht kunnen, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een voorbeeld van samenwerking tussen opleiders en werkgevers met het oog op een gezamenlijk doel.

Om als mbo opleider optimaal te functioneren zijn structurele en gelijkwaardige banden met werkgevers een voorwaarde. Het gemeenschappelijk belang is het uitgangspunt van deze strategische partnerschappen. Sportbedrijf Arnhem is een van de partners van Rijn IJssel waarop het predicaat ‘strategisch partner’ van toepassing is. Sportbedrijf Arnhem exploiteert tachtig locaties in Arnhem en organiseert tal van activiteiten op het gebied van gezondheid en bewegen. Bestuurder Robert Jan Janssen vertelt dat zijn organisatie langjarige contacten en contracten heeft met Rijn IJssel.

Hechte band

“We doen op veel terreinen zaken met elkaar omdat we als organisaties een gemeenschappelijke rol hebben op het gebied van de gezonde school, een gezond en veilig leefklimaat en een inclusieve maatschappij. Ook vanuit onze taken als sportbedrijf wat betreft sportfaciliteiten en sportlessen hebben we een hechte band met Rijn IJssel en met name met CIOS Arnhem, Zorg & Welzijn, KansRIJk en ISK, Veiligheid, Vakschool Wageningen en de facilitaire opleidingen van Rijn IJssel.” “Gaandeweg is onze samenwerking gegroeid tot een vanzelfsprekende, waarbij we elkaar op elk moment en in elk stadium raadplegen. Bijvoorbeeld bij het opzetten van scholingsprogramma’s op de werkvloer.” In onze organisatie werken ict-ers, sportinstructeurs, technici, facilitaire dienstverleners, horecamedewerkers, groenvoorziening enzovoorts. Samen met Rijn IJssel bekijken we hoe en waar we mbo studenten zo goed mogelijk kunnen inpassen in onze activiteiten. Zo werken we samen bij het opzetten van een Leefstijlloket in Arnhem Zuid, waarbij studenten van Rijn IJssel in een stagesetting leren hoe ze bewoners het best kunnen helpen. En bij onze facilitaire dienst leren roc stagiairs klantgericht denken en handelen. Bij CIOS Arnhem en zwembad Valkenhuizen werken we al jaren nauw samen en zijn studenten actief als stagiair instructeur of sportbegeleider. Per jaar ontvangen we ongeveer 70 stagiairs voor lange stages en 200 studenten voor korte stages bij sportactiviteiten in de wijk, in het zwembad of op kantoor. Door onze langjarige directe contacten zien we elkaar niet meer als klant- leverancier maar als gelijkwaardige partners die samen werken aan een gezamenlijk doel.”

Leerproces

“Met elkaar omgaan als gelijkwaardige partners met een gezamenlijk doel is een leerproces”, zegt Groothedde. “Het kost tijd en het vraagt van mensen in organisaties om anders te gaan denken en werken. Binnen Rijn IJssel en ook bij onze partners werken allemaal professionals die hun blikveld moeten gaan verbreden. Zo zal een docent van Rijn IJssel, naast expert in zijn of haar vak, zich ook gaan richten op de relatie met partners. In de samenwerking zullen ze zich over en weer vragen moeten stellen: Hoe werken we met elkaar samen? Hoe stemmen we af? Waar liggen kansen en mogelijkheden en hoe vullen we die concreet in? Waar gaan dingen goed en waar minder goed en hoe lossen we dat op? Het gaat erom het wederzijds belang in het oog houden en elkaar te ondersteunen. Je moet elkaar leren kennen en vertrouwen.”

Janssen vult aan: “Door elkaar als gelijkwaardige en natuurlijke partner met een gezamenlijk belang te zien kunnen we elkaars kennis, kunde en talenten beter benutten. En dat verdiept vanzelf weer de samenwerking, waardoor er een dynamiek ontstaat die het doel, optimale aansluiting en inpassing van mbo’ers in hun (toekomstige) werkveld, ten goede komt.”

“Welke vorm een samenwerking krijgt is niet altijd op voorhand helder. Soms moet je starten, kijken hoe het loopt en gaandeweg het traject samen zaken finetunen”, zegt Groothedde. “Sowieso is het altijd de praktijk die bepaald wat er kan en nodig is. En sommige opleidingen zijn verder dan andere. Zo heeft Rijn IJssel bijvoorbeeld rond zorg en techniek met ROC Nijmegen het Practoraat Tech@doptie opgezet. Hier leren studenten zorg, welzijn, ICT en techniek in samenwerking met onderwijs-, zorg- en welzijnsorganisaties omgaan met zorgtechnologie. Ook in ‘living labs’ werkt Rijn IJssel samen met bedrijven, bijvoorbeeld rond duurzaamheid op het IPKW.”

“De ambitie is dat we toegroeien naar de situatie dat we in 2027 voor organisaties in de stad en de regio de vanzelfsprekende strategische ontwikkelpartner zijn”, aldus Groothedde. “Zo’n partnerschap gaat verder dan contractueel aangegane verplichtingen tegenover elkaar. Elkaar kennen, wederzijds vertrouwen, ontdekken wat je voor elkaar kunt betekenen en daar concreet samen invulling aan geven; het zijn cruciale ingrediënten om tot gelijkwaardige samenwerking te komen die de naam partnerschap ook verdient. Dat kan niet anders dan gefaseerd, zodat onze studenten, docenten, faciliteiten en onze partners en hun medewerkers kunnen meegroeien in deze verandering.” «

Rijn IJssel
Tivolilaan 10 
6824 BW Arnhem 
026 3129000
info@rijnijssel.nl
www.rijnijssel.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.