Tips voor het kiezen van de juiste verzekeringen voor je bedrijfsauto's

18 oktober 2024 08:41

Tips voor het kiezen van de juiste verzekeringen voor je bedrijfsauto's

Als ondernemer met bedrijfsauto’s is het essentieel om goed verzekerd de weg op te gaan. Een ongeluk kan namelijk altijd gebeuren, en zonder de juiste verzekering kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Het kiezen van de juiste verzekering voor je bedrijfsvoertuigen kan echter een uitdaging zijn. Welke dekking heb je precies nodig? Waar moet je op letten? In dit artikel geven we enkele belangrijke tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

1. Bepaal de juiste dekking

De eerste stap bij het verzekeren van je bedrijfsauto is het kiezen van de juiste dekking. Net als bij particuliere autoverzekeringen kun je bij bedrijfsauto's meestal kiezen uit drie soorten dekkingen: WA (wettelijke aansprakelijkheid), beperkt casco en volledig casco (allrisk).

  • WA-verzekering: Deze verzekering dekt schade die jij met je bedrijfsauto toebrengt aan anderen. Dit is de minimale, wettelijk verplichte dekking. Heb je een oudere auto die niet veel meer waard is? Dan kan een WA-verzekering voldoende zijn.
  • Beperkt casco: Deze dekking is uitgebreider dan alleen WA. Naast schade aan anderen wordt bijvoorbeeld ook schade door diefstal, inbraak, storm of brand aan jouw auto vergoed. Dit kan een goede optie zijn voor bedrijfsauto’s die een redelijke waarde hebben, maar niet meer gloednieuw zijn.
  • Volledig casco (allrisk): Dit is de meest uitgebreide verzekering. Naast de dekkingen van de WA en beperkt casco, ben je met een allriskverzekering ook verzekerd voor schade aan je eigen voertuig, ook als je zelf een ongeluk veroorzaakt. Voor nieuwe of dure bedrijfsauto’s is dit vaak de beste keuze.

2. Houd rekening met het gebruik van de auto

Niet elke bedrijfsauto wordt op dezelfde manier gebruikt, en dit heeft invloed op de soort verzekering die je nodig hebt. Wordt de auto bijvoorbeeld gebruikt voor veel kilometers, zoals bij koeriersdiensten? Of is het een auto die voornamelijk voor kantoorwerkzaamheden wordt gebruikt en minder op de weg is? Het is belangrijk om het gebruik van de auto goed in kaart te brengen voordat je een verzekering afsluit.

Bij intensief gebruik is een uitgebreidere dekking vaak aan te raden, omdat de kans op schade en slijtage groter is. Ook kun je overwegen om aanvullende dekkingen af te sluiten, zoals een verzekering voor inzittenden of rechtsbijstand bij verkeersongevallen.

3. Overweeg aanvullende verzekeringen

Naast de basisdekkingen zijn er diverse aanvullende verzekeringen die extra bescherming bieden voor specifieke situaties. Denk bijvoorbeeld aan een schadeverzekering voor inzittenden. Dit dekt medische kosten en andere schade voor passagiers, zelfs als de bestuurder schuldig is aan een ongeluk. Dit kan vooral belangrijk zijn als je regelmatig personeel of klanten vervoert.

Ook kun je kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering specifiek voor verkeerszaken. Deze biedt juridische hulp bij geschillen die voortkomen uit verkeerssituaties, zoals als je betrokken raakt bij een ongeluk waarbij discussie ontstaat over wie schuldig is.

4. Kies een verzekering die past bij het type voertuig

Niet alleen het gebruik van de auto, maar ook het type voertuig speelt een grote rol bij het kiezen van de juiste verzekering. Een personenauto die je zakelijk gebruikt, heeft vaak andere dekkingsbehoeften dan bijvoorbeeld een bestelbus of vrachtwagen. Voor bestelauto's of zwaardere voertuigen kunnen er namelijk specifieke verzekeringen nodig zijn die passen bij de risico’s van deze voertuigen.

Als je meerdere voertuigen hebt, kan het voordelig zijn om een vlootverzekering af te sluiten. Dit is een collectieve verzekering voor al je bedrijfsauto's, waardoor je niet elke auto apart hoeft te verzekeren en mogelijk een korting krijgt op de premie.

5. Vergelijk verschillende verzekeraars

Net als bij elke andere verzekering is het verstandig om meerdere offertes op te vragen voordat je een definitieve keuze maakt. De premies en voorwaarden kunnen flink verschillen tussen verzekeraars. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat er precies gedekt wordt en hoe hoog het eigen risico is.

Sommige verzekeraars bieden specifieke pakketten voor bedrijfsauto’s, waarbij je direct meerdere auto’s kunt verzekeren tegen een aantrekkelijk tarief. Als je snel aan de slag wilt is je auto direct verzekeren mogelijk via online platforms, waar je eenvoudig verzekeringen kunt vergelijken en direct een keuze kunt maken.

Het kiezen van de juiste verzekering voor je bedrijfsauto's is cruciaal om jezelf en je onderneming te beschermen tegen onverwachte kosten. Begin met het bepalen van de juiste dekking op basis van het type auto, het gebruik ervan en de risico's die je wilt afdekken. Vergeet niet aanvullende verzekeringen te overwegen en verschillende verzekeraars te vergelijken om de beste voorwaarden en premie te vinden. Zo kun je met een gerust hart de weg op en weet je zeker dat je goed verzekerd bent, wat er ook gebeurt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.