Tips om je telefoon goed te beveiligen
22 maart 2022 12:11
In ons hectische leven vergeten we soms om voor onze privacygevoelige bestanden op onze telefoons te zorgen. Dit maakt ons onbewust een gemakkelijk doelwit voor hackers en dieven. Met de volgende tips geef jij de internetcriminelen geen kans om met jouw bestanden en persoonsgegevens aan de haal te gaan.
Let goed app waar de app zijn toestemming voor vraagt
Bij het downloaden van een app is het verstandig goed te letten om welke gegevens en toestemmingen de applicatie vraagt. Vaak kun je ervoor kiezen om de persoonlijke gegevens, zoals je contactenlijst of foto’s niet te delen. Denk dus eerst twee keer na voordat je zomaar alles accepteert, want soms hebben apps deze gegevens niet eens nodig om de app te laten werken. De bedrijven achter de apps kunnen jouw gegevens namelijk opslaan en deze voor andere doeleinden gebruiken.
Houd de updates goed in de gaten
Het is belangrijk om je telefoon zo veilig mogelijk te houden, dit kan door tijdig updates voor de software en applicaties te installeren. Zodra je telefoon of app aangeeft dat de software-updates klaar staan, dan raden we je aan om deze meteen of zo snel mogelijk te installeren.
Dit hoeft niet altijd tijd te kosten, want de meeste telefoons kunnen deze apps gewoon op de achtergrond updaten zolang je maar een wifi verbinding hebt.
Bij Android kan dit door naar de Play Store-app te gaan: op de drie streepjes in de linkerbovenhoek te drukken, ga naar instellingen en druk op "Auto-update apps" en "Auto-update apps over wifi only".
Als je beschikt over een iPhone, dan kun je dit doen via Instellingen. Ga dan naar " App Store" en verplaats de slider bij "Updates" naar rechts. Verplaats ook de slider "Gebruik mobiele data" naar de rechterkant.
Gebruik ook op je telefoon een kluis
Het is makkelijk om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken maar het is met name riskant om dezelfde wachtwoorden te gebruiken of ze op een notitieblaadje te schrijven. Maar kun jij al die talloze wachtwoorden nog onthouden? Het is is simpelweg onmogelijk. Om ervoor te zorgen dat je overal unieke en sterke wachtwoorden kunt gebruiken en ze te onthouden, is het veilig om wachtwoorden op te slaan in een app (online kluis). Zo’n online kluis zorgt er dus voor dat al je wachtwoorden veilig bewaard worden. Apps zoals Keeper en LastPass zijn voorbeelden van dergelijke apps. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden. En dat gaat wel lukken toch?
Stel Android Device Manager of Find My iPhone in
Is je smartphone gestolen of verloren? Dan kan het soms handig zijn als je een tracking-app op je toestel hebt staan waarmee je hem kunt volgen of zelfs blokkeren. Als je een iPhone hebt, raden we je aan om Zoek mijn iPhone (onderdeel van iCloud) te downloaden.
Ben je in het bezit van een Android-smartphone zoals een Oppo of Samsung, gebruik dan Android Device manager via je google-account. Deze functies vergroten namelijk de kans op het terugvinden van je verloren smartphone.
Gebruik niet zomaar openbare WiFi-netwerken
Maak je regelmatig gebruik van het openbare wifi-netwerk bij de beste koffietent van de stad? Of controleer je op de luchthaven altijd je gemiste berichten op het openbare netwerk? Wees dan voorzichtig met wat je wel en niet doet. Zodra je jezelf begeeft op een openbaar wifi-netwerk wordt de kans dat je gehackt kan worden namelijk vergroot. We raden je dan ook af om online te bankieren, e-mails te lezen of andere privacygevoelige bestanden te openen op openbare netwerken. Wil je dit wel doen, schakel dan over naar 4G of wacht gewoon even tot een later moment.
Gebruik ik wel de juiste telefoon accessoires?
Zelfs de juiste telefoon accessoires kan helpen bij het beveiligen van je telefoon. Natuurlijk krijgen criminelen die ene bookcase wel opengeklapt, maar er zijn ook dingen zoals een privacy glass. Die zorgen ervoor dat niemand anders mee kan kijken op jouw scherm. De inhoud is namelijk alleen zichtbaar als je recht op het scherm kijkt, kijk je er van de zijkant op? Dan zie je niks meer dan alleen een zwart vlak.
Daarnaast kun je jouw telefoonhoesje of portemonnee waar je telefoon in zit voorzien van een GPS tracker. Ook al heb je dan de locatie van je telefoon uitstaan, dan kun je alsnog de locatie van jouw telefoon zien. Zowel Apple als Samsung hebben beide van deze handige GPS trackers op de markt gebracht om jou hiermee te helpen.
Ooit gehoord van een tweestapsverificatie?
Een extra maatregel die je telefoon nog veiliger maakt, is een tweestapsverificatie. Met deze extra beveiligingscontrole kunnen hackers en dieven geen toegang krijgen tot de applicatie ook al hebben ze het wachtwoord weten te bemachtigen. Gelukkig hebben steeds meer apps en diensten (bijvoorbeeld Google) deze extra beveiligingsoptie. De naam zegt het natuurlijk al, je voert twee stappen uit om ergens in te loggen. Je gebruikt namelijk je normale wachtwoord en daarna moet er nog een code worden ingevoerd waarna je pas toegang hebt tot de app.
Gebruik een code, vingerafdrukscanner of irisscanner om je telefoon te vergrendelen
Natuurlijk wil je niet dat iedereen ongevraagd toegang heeft tot al je foto's, contacten of berichten. Het spreekt voor zich, maar we doen het niet allemaal: smartphones met een wachtwoord beveiligen. Combineer het wachtwoord voor de zekerheid ook nog met een vingerafdrukscanner, gezichtsscan of irisscan voor de extra veiligheid. Maak de code zo moeilijk mogelijk om te kraken, zorg er natuurlijk wel voor dat je zelf de code goed kunt onthouden.
Download alleen apps uit de officiële app stores
Ook is het belangrijk om alleen apps te downloaden uit de officiële app stores van je telefoon. Controleer of de apps in de App Store (iOS), Google Play (Android) of Windows Store (Microsoft Windows) staan. Als je ongecontroleerde apps van internet downloadt, is de kans groot dat je ongemerkt ook virussen download waarmee hackers jouw telefoon kunnen binnendringen.
Maak met enige regelmaat een backup van je telefoon
Als je telefoon per ongeluk een virus krijgt of wordt gestolen, dan is de kans groot dat je kostbare foto's, video's, bestanden of instellingen verliest? Het is daarom belangrijk om regelmatig een back-up te maken van deze bestanden of instellingen.
Heb jij een Iphone? Dan is de gemakkelijkste manier om een back-up te maken via de iCloud. Die kun je zo instellen dat hij elke dag of elke week automatisch een update maakt.
Bij een Android-telefoon is het ook niet zo heel veel werk. Gebruik je Google-account om een back-up te maken. De gegevens worden dan opgeslagen in jouw persoonlijke Google Drive.
Scan je toestel ook voor de zekerheid op virussen
Tegenwoordig zijn er veel verschillende apps te downloaden die jouw telefoon kunnen voorzien van een virusscan. Natuurlijk is het wel van belang dat je antivirus scanners zoals Norton download in de officiële app store van jouw iPhone of Android-toestel.
Bewaar voor de zekerheid geen foto’s van identiteitspapieren
Identiteitsdiefstal is erg vervelend. Met een kopie van je identiteitsbewijs kunnen criminelen bijvoorbeeld op jouw naam een telefoonabonnement afsluiten. Probeer dan maar eens te bewijzen dat jij zelf het abonnement niet hebt afgesloten.
Gelukkig is er een heel eenvoudige manier om misbruik van je identiteitsbewijs te voorkomen: bewaar geen foto’s van je identiteitsbewijs op je telefoon. Post ook geen blije foto's van jezelf met je nieuwe rijbewijs op social media. Want zulke foto's kunnen ook gebruikt worden bij identiteitsdiefstal.
Als je toch een kopie van je legitimatiebewijs moet meesturen, gebruik dan een speciale app van de Rijksoverheid, in de app kun je een watermerk toevoegen aan jouw identiteitsbewijs en kun je gegevens afschermen met een zwarte balk.
De nieuwste telefoons
Niet alleen de hackers van tegenwoordig worden steeds sluwer en slimmer. Ook de telefoon fabrikanten en andere tech bedrijven leren van de nieuwste trucjes. Daarnaast zijn ook steeds meer consumenten zich bewust van het feit dat hun toestel gehackt kan worden. Daarom is privacy bij de aanschaf van een nieuwe telefoon zeer belangrijk geworden. Dit is dan ook terug te zien aan de manier waarop telefoon fabrikanten hun toestellen in de markt zetten.
Zo heeft Samsung één van haar populairste toestellen uit haar nieuwe Galaxy-A lijn met dezelfde beveiligingssoftware voorzien als de toptoestellen van het merk. Ook Apple gebruikt hun goede privacy als marketingstrategie. Maar onthoud het is en blijft belangrijk om de bovenstaande tips en tricks te blijven doorvoeren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GSMpunt.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.