Tijdens de Week van de Circulaire Economie legt BlueCity met een uitgebreid programma de focus op de vijf ingrediënten voor een circulaire economie en presenteert oplossingen voor de verspillingsberg groente- fruit en etensresten

27 februari 2024 16:31

Tijdens de Week van de Circulaire Economie legt BlueCity met een uitgebreid programma de focus op de vijf ingrediënten voor een circulaire economie en presenteert oplossingen voor de verspillingsberg groente- fruit en etensresten

Van 11 tot en met 16 maart 2024 vindt de achtste editie plaats van de Week van de Circulair Economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar en starters ontvangen concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. In BlueCity, de circulaire hub van Zuid-Holland, staat iedere werkdag een van de onmisbare ingrediënten voor het sluiten van kringlopen centraal. Ruimte, Talent, Stromen, Ondernemerschap en Samenwerking: de bouwstenen van een circulaire economie. In drie programma’s wordt samen met stakeholders ingezoomd op het samenspel tussen die bouwstenen, waarbij de stroom groente- fruit en etensresten een centrale rol speelt.  Jaarlijks wordt in Nederland namelijk bijna 2 miljard kilo voedsel verspild. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumperklevende vrachtwagens gevuld met voedsel. Een énorme berg waardevolle grondstoffen, met op dit moment onbenut potentieel. 

Ketenpartners, beleidsmakers en concurrerende marktpartijen zochten in de GFE Hackathon naar oplossingen voor een structurele andere economische manier van het verwaarden van Groente- Fruit- en Etensresten uit het bedrijfsafval. Het Nieuwe Nassen presenteert in samenwerking met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Wageningen University & Research data en resultaten van de Verspillingsvrije challenge, waar zestien Rotterdamse horecaondernemers data voor hebben aangeleverd. Bruikbare cijfers over kansen en inzichten over voedselverspilling tegengaan waar andere  Nederlandse horecaondernemers van kunnen leren. Rotterdamse chefs Perry de Man en Lennard Burggraaf, Vegan Chef van Stadion Feyenoord gaan nog een stapje verder. Zij laten tijdens twee Grote Verspillingsvrije Diners proeven dat je met gered voedsel een lekker en voedzaam viergangen diner kan maken.

Rotterdamse horeca is een nutriënten goudmijn: de systeemhack van GFE-stromen 

Onder begeleiding van BlueCity hebben dertien deelnemers gedurende vier maanden  gezocht naar innovatieve oplossingen voor het efficiënt scheiden, inzamelen en verwerken van GFE (Groente-, Fruit- en Etensresten). Een reststroom bomvol bruikbare nutriënten. Voor natuurlijke meststoffen in de landbouwtransitie, bijvoorbeeld. Jaarlijks belandt ongeveer 500 kiloton GFE (bron: Rijkswaterstaat)  in bedrijfsafval, waarvan nu slechts 10 tot 14% wordt gescheiden. Het overgrote deel belandt via het restafval in de verbrandingsoven. Dit moet anders. Met deze hackathon wilde BlueCity een systeem doorbraak realiseren, te beginnen bij het Rotterdamse systeem. Deelnemers waren: ondernemers (rotterzwam, Sugo en Shareaty), inzamelaars (Renewi en Oscar Circulair), verwerkers (Soylentblue, Indaver, Circ energy en Mago Bio Solutions), overheden (projectpartners Gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat)en onderzoekers (projectpartner LeAF Wageningen). 

 

Ruimte was in deze hackathon de grootste uitdaging. In wet- en regelgeving, maar ook letterlijk. Kijk naar de nauwe en dichtbevolkte straten van de binnenstad van Rotterdam en je snapt waarom. Zowel binnen als buiten (horeca-)ondernemingen is het efficiënt opslaan en inzamelen van GFE een struikelblok. Ondernemers hebben krappe keukens en weinig opslagplek, zien het niet als prioriteit of hebben tijdgebrek. Sommigen zijn gewoon niet bekend met de voordelen van gescheiden inzamelen, noch de wettelijke verplichting sinds 1 januari 2024. Ook werd duidelijk dat de huidige inzamel- en verwerkingsmethoden inefficiënties bevatten, variërend van halflege voertuigen tot te nauwe ophaaltijden bij ondernemers, welke leiden tot onnodige transportbewegingen en een lage kwaliteit van ingezamelde GFE. 

Voor het eerst zat het hele systeem van ketenpartners, beleidsmakers en concurrerende marktpartijen met elkaar aan tafel. Dát bleek de sleutel voor het realiseren van de doorbraak, het bij elkaar brengen van alle kennis en kunde die was verspreid in het systeem en deze inzetten voor het gedeelde belang. Op maandag 11 maart van 14.00 tot 17.00 uur delen de deelnemers hun oplossingsrichtingen in BlueCity, tijdens presentaties en met de expo ‘Hopen van de toekomst’. Richting 1 focust op het informeren, stimuleren en faciliteren van ondernemers, afgestemd op hun GFE-volumes, opslagruimte en locatie in de stad. Richting 2 op het doorvertalen van de opgedane kennis over deze systeemdoorbraak naar een blauwdruk, waarmee iedere stad het bestaande systeem (van spelers en geldende wet- en regelgeving tot inzamel- en verwerkingsopties) en passende oplossingen in kaart kan brengen. Resultaten die het einde vormen van de hackathon, en het begin van een pilotproject in Rotterdam. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via: https://bluecity.nl/agenda/presentatie-resultaten-van-de-bluecity-gfe-hackathon 

Food for thought: onderzoeksresultaten voedselverspilling in de Rotterdamse horeca

Nieuwe bestemmingen vinden voor de berg GFE is een van de oplossingen, maar voedselverspilling voorkomen is natuurlijk veel beter. In de horeca in Nederland wordt jaarlijks 55.000 ton voedsel verspild. In 2023 en 2024 zijn zestien horeca-ondernemers in Rotterdam van restaurants, hotels en grote venues met Het Nieuwe Nassen in een traject van zes maanden aan de slag gegaan om voedselverspilling in hun onderneming aan te pakken. Een uniek samenwerkingsproject in de stad waar ondernemerschap in het bloed zit. Niet lullen maar doen. Waardevolle data zijn opgehaald met behulp van de slimme voedsel monitor ‘Orbi’ die alles weegt, fotografeert en registreert. Samen met een verspillingscoach van Orbisk zijn de ondernemers aan de slag gegaan om voedselverspilling te reduceren. In de editie van 2023 is al enorm veel impact gemaakt: 2.804 kilo voedsel werd gered van de prullenbak, waarmee 36.292 kg CO2, 19.628.000 liter water en 19.510 euro is bespaard. De tweede challenge is nog in volle gang.

Op donderdag 14 maart van 16.00 tot 17.30 uur presenteert Het Nieuwe Nassen in samenwerking met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Wageningen University & Research de data en resultaten in Rotterdam. Cijfers die voor Nederlandse horecaondernemers inzichtelijk gaan maken hoe ze ervoor staan en waar de kansen liggen om voedselverspilling aan te pakken. Drie deelnemers waaronder de Euromast en Koninklijke Spido zijn aanwezig en delen hun ervaringen en learnings. Zij zoomen in op hun nulmeting en delen de door hen genomen maatregelen om voedselverspilling te verminderen. 

 

De deelnemers van Het Nieuwe Nassen Aan de slag met voedselverspilling zijn: 
Challenge 2022/ 2023: Aloha, Room Mate Bruno Hotel, café Prêt à Boire, Hotel New York, Mangiare, Hilton Weena, The Slaak Rotterdam en Trattoria Sophia
Challenge 2023/2024: ss Rotterdam, Koninklijke Spido, Heilige Boontjes, Euromast, Stadion Feyenoord, Mainport Hotel, Maashotel Rotterdam Centre en Marriott Hotel

Het Nieuwe Nassen - Grote Verspillingsvrije Diners in BlueCity en Stadion Feyenoord

Perry de Man, chef en ambassadeur van Het Nieuwe Nassen, en Lennard Burggraaf, Vegan Chef van Stadion Feyenoord, gaan nog een stapje verder en laten proeven dat je met gered voedsel een lekker en voedzaam viergangen diner kan maken. Perry en Lennard redden in Het Nieuwe Nassen - Grote Verspillingsvrije Diner zoveel mogelijk voedsel van de prullenbak. Wat de chefs precies gaan serveren, dat weten ze dus nog niet. Wat ze in ieder geval niet serveren, is vlees en vis. Ze gaan werken met de top vijf van de meest weggegooide ingrediënten in de horeca. Brood en deegwaren en ook groente, fruit, aardappelen en zuivel belanden helaas vaak in de kliko. De chefs werken voor dit diner samen met verschillende leveranciers, waaronder Instock Market, Meesterbakker Uljee, Vet&Lazy en Roze Bunker. Stuk voor stuk ondernemers die zich inzetten om verspilling tegen te gaan.

Het Nieuwe Nassen - Grote Verspillingsvrije Diners vinden plaats op twee locaties in Rotterdam. Op donderdag 14 maart in de nieuwe bar Stroom van BlueCity (opent vrijdag 19 april) en op vrijdag 15 maart in Brasserie De Kuip in Stadion Feyenoord. Het diner start op beide dagen om 18.00 uur en duurt tot 20.30 uur. Het viergangendiner inclusief een bijpassend circulair gebrouwen drankassortiment kost  € 39,95 p.p. Per avond is er plaats voor 70 gasten. Met speciale dieetwensen, voedselallergieën kan geen rekening worden gehouden, er wordt gekookt met wat gered kan worden. Reserveren voor de diners kan via: https://bluecity.nl/agenda/het-nieuwe-nassen-grote-verspillingsvrije-diner 

Het Grote Verspillingsvrije Diner is een co-productie van BlueCity, Feyenoord Rotterdam en Gemeente Rotterdam.

Het volledige programma van de Week van de Circulaire Economie is te vinden op: https://bluecity.nl/week-van-de-circulaire-economie 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.