Terugblik Smart Region congres: geweldige aftrap!

16 december 2019 12:05

Terugblik Smart Region congres: geweldige aftrap!

Wat een enorm divers publiek, geweldige sprekers en verrassende workshops op het eerste Smart Region congres van de HAN. Was je er niet? In dit artikel praten we je bij. Was je er wel? Dan vatten we het nog even voor je samen. Keynotes van Daan Roosegaarde en Maarten van Gils. En zes verrassende workshops.

Het team van programmamanager Maarten van Gils is in elk geval tevreden: “In de speeches en workshops hebben alle aanwezigen benadrukt dat we samen moeten werken om als regio sterk te blijven. En dat we dat gaan doen met slimme, schone en sociale innovaties. Dit congres was daarvoor een geweldige aftrap.”

Productieve dag

De IT-manager van Tennet, een hoogleraar van de Universiteit Utrecht, de bedrijfsleider van Intratuin, een business controller van Achmea en de adviseur Economie van de Provincie Gelderland. In totaal telt het HAN Smart Region congres zo’n 150 bezoekers, waaronder ook tientallen mkb’ers, docenten, onderzoekers en studenten. Al bij het vroege netwerkontbijt spraken ondernemers en organisaties met techneuten en onderzoekers die hen vooruit kunnen helpen en met studenten die daar weer wat van leren. Een van de aanwezigen: “Het is nu al een productieve dag, en het is pas 8:00 uur.”

Slim, schoon en sociaal

Maarten van Gils, programmamanager Smart Region en lector Smart Business bij de HAN, maakt in zijn keynote speech helder waar hij zich op wil richten: “Op innovaties die onze regio slimmer, schoner en socialer maken. Ga maar na: laagopgeleide mensen leven 6 jaar korter dan hoogopgeleiden, dat is niet sociaal. Earth Overshoot Day vier maanden geleden, dat is niet duurzaam. We hebben een handelsoorlog tussen de VS en China en marges voor bedrijven worden steeds kleiner, dat is niet slim. Voor dit alles is innovatie de oplossing. Maar die innovaties moeten wel slim, schoon en sociaal zijn. Vandaar onze drie ‘zwaartepunten’ Smart Region (slim), Sustainability (schoon) en Health (sociaal).”

Wie niet sterk is

Maarten bespreekt in zijn speech ook de digitale revolutie: hoe bedrijven daarvan profiteren, zoals bol.com, Netflix, Airbnb en Picnic. En hoe bedrijven die revolutie mislopen, zoals de Free Record Shop, Intertoys, V&D en Nokia. Dat innoveren noodzakelijk is, is wel duidelijk. Maar hoe pak je dat als gemiddelde mkb’er aan? “Wie niet sterk is moet slim zijn”, volgens Maarten. “Mkb’ers moeten hun ecosysteem gebruiken. In deze regio zijn er al tal van initiatieven om je te helpen. Denk aan Startup Delta’s, Industriepark Kleefse Waard, Briskr en Mercator Launch.”

Begin bij jezelf

Maar waar begin je dan? Welke technologie heb ik nodig? Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Maarten: “Je begint bij jezelf. Samenwerken is belangrijk, maar blijft een middel. Wat is je vraagstuk precies? Kijk dan wie of wat je al kent en begin klein. En, klop gerust aan bij ons. Wij helpen expertise ontwikkelen en toepassen. Vanuit Smart Region focussen we ons voorlopig op drie zaken: smart education, smart innovation en smart partnerships. Maar onder welke noemer dan ook, we gaan graag met regionale bedrijven en organisaties in gesprek.”

Daan Roosegaarde:

“Creativiteit is ons kapitaal…”

In zijn keynote speech stelt Daan Roosegaarde het publiek gerust: “Ben niet bang voor die technologie. Je hebt het nodig om je ideeën te realiseren. Maar die ideeën bedenken we als mensen zelf. Creativiteit is ons kapitaal.” Daan wijst op de skills die we volgens het World Economic Forum moeten beheersen om professioneel succesvol te blijven: “Het zijn allemaal skills waar een robot slecht in is, zoals creativiteit, analytisch denken en sociaal leiderschap.”

‘… en de toekomst is schoon’

Daan legt verder in zijn speech uit dat we bij alle nieuwe oplossingen en innovaties vier waarden moeten nastreven om toekomstbestendig te zijn: schoon water, schone lucht, schone energie en schone ruimte: “Als je langs de snelweg woont, inhaleer je 17 sigaretten per dag. Omdat de stad ons pijn doet, wilde ik een machine maken die vervuilde lucht opzuigt en schone lucht uitblaast. Het is een toren geworden die we in parken plaatsen.” Inmiddels zijn er vooral in China al een flink aantal ‘schoneluchtparken’. Andere bekende projecten van Daan zijn het project met reflectielicht op de afsluitdijk en het fietspad in Eindhoven dat overdag energie opwekt en het ’s avonds verlicht.

Technologie is niet het doel

In alle workshops op het congres wordt duidelijk hoe technologie altijd het middel is waarmee je werkt naar een helder doel. Docent-onderzoeker Circulaire Economie Huub Schoenaker geeft bijvoorbeeld een workshop over samenwerking op bedrijventerreinen: “Door – met behulp van technologie - samen te werken op het gebied van afval en energie maak je het terrein én de bedrijven zelf toekomstbestendig.” Een ander mooi voorbeeld: IRMA4ALL , waarmee zorginstellingen patiënten regie geven over hun eigen gegevens. Andere workshops waren: ‘Slimme vervoersconcepten in de regio’, ‘On the job assembleren met Augmented Reality’, ‘Sociaal ondernemerschap’ en ‘Learning Community in de energie-installatiebranche’.

Kom maar op met je voorstel

afsluiting legde dagvoorzitter Désirée ten Have aan Daan Roosegaarde en Maarten van Gils nog vragen voor uit het publiek. Hoe gaat Daan bijvoorbeeld te werk als er eenmaal een idee ligt? Daan: “Dan heb ik twee duidelijke regels: ‘ja maar’ is verboden. En: flikker op met je mening, kom maar op met je voorstel. Je moet vooruit, dus heb je denkrichtingen en mogelijkheden nodig, geen bezwaren en meningen.”

Lab van de toekomst

Gevraagd naar de toekomst van het onderwijs, antwoordt Maarten van Gils dat studenten veel meer ruimte moeten krijgen om te kiezen tijdens hun studie. Daan vult aan: “Het is schokkend om te zien dat 50% van wat iemand leert er straks niet meer toe doet.” Beiden zijn het erover eens dat je jezelf continu af moet vragen of je nog op het goede pad bent. En dat je steeds koppelingen moet maken met andere expertises. Daan: “De school moet het lab van de toekomst worden. Al die disciplines moeten samen bewust aan de toekomst werken.” Maarten: “Precies waar we binnen Smart Region mee bezig zijn!”

www.han.nl/smartregion

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.