Telefoon van de zaak geven; verplicht of niet?
3 januari 2024 09:06
Bij veel werkgevers en beroepen is het vandaag de dag heel logisch dat de werkgever de werknemer een telefoon van de zaak geeft. Toch is dat nog niet altijd en overal zo. Soms is het heel helder dat de werkgever hier niet toe hoeft over te gaan, maar er is ook een groot grijs gebied. Zeker nu er een toename aan thuis- en hybride werken gaande is, kan het wel eens voor een dilemma zorgen. Daarom hier op een rij of het verplicht is als werkgever om je werknemers een telefoon van de zaak te geven of niet.
Fiscaal voordeel
Allereerst is het goed om te melden dat het bij bovenstaand dilemma als werkgever een goed uitgangspunt is om het bij twijfel wél te doen. Vaak zul je zien dat je het om de kosten niet hoeft te laten. Zo is een Samsung kopen bij Odido een mooi voorbeeld van een topkwaliteit toestel én netwerk, tegen een vriendelijke prijs. Ook kun je de kosten van deze abonnementen en eventuele aanschafprijs van het toestel vaak opbrengen als aftrekpost bij de belastingdienst. Iets wat de kosten al helemaal naar beneden haalt. Vraag hier je fiscalist of accountant naar, en vergeet de bonnetjes niet te bewaren. Dus mocht je twijfelen, dan kan dit wellicht de doorslaggevende factor zijn.
Wel doen
Wanneer de werkzaamheden hier enigszins om vragen, is het aan te raden je personeel wel allemaal van een goede telefoon te voorzien. Kijk hierbij niet op een telefoon meer of minder, maar trek één lijn voor het hele personeel. Je kweekt hiermee goodwill en zult ook merken dat personeel de telefoon opneemt buiten reguliere werktijden, althans over het algemeen genomen. Wanneer je je personeel geen telefoon geeft, mag je ook niet van ze verwachten dat hun privé telefoon voor het werk gebruiken. Zeker niet wanneer er bijvoorbeeld speciale applicaties gedownload moeten worden. Uiteindelijk heb je je er zelf vaak mee als werkgever, wanneer je dus besluit dit niet te doen.
Grijs gebied
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat het echt niet nodig is, denk aan parttime baantjes en baantjes voor jongeren. Het enige wat dan nodig is, is dat een werknemer bereikbaar is in gevallen van spoed en voor HR-zaken zoals roosters. In deze gevallen kun je besluiten om je personeel tegemoet te komen met een periodieke onkostenvergoeding wat betreft de telefoonkosten. Hiermee vergoed je een deel van het gebruik, aangezien dit voor werk gebruikt wordt. De hoogte hiervan kan per situatie verschillen.
Kortom; wanneer jij van je personeel verwacht dat zij voor werkinhoudelijke zaken bereikbaar zijn en er speciale applicaties gebruikt dienen te worden, dan is het aan te raden om hen een telefoon van de zaak te geven. Wanneer je twijfelt, dan is er nog de mogelijkheid tot het geven van een onkostenvergoeding. Wanneer het echt niet nodig is, dan zal de situatie hier ook wel zeer duidelijk naar zijn en zullen misverstanden wellicht ook geen eens ontstaan. Probeer geen onderscheid te maken tussen personeel, liever één telefoon te veel voor de goodwill dan dat je per functie verschillen gaat creëren. Dus verplicht of niet; ga voor de logica!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.