Technologie lost krapte op

21 december 2022 09:43

Technologie lost krapte op

De krapte op de arbeidsmarkt is groot en tegelijkertijd hebben veel mensen moeite om aan werk te komen of te blijven. Werkzaak Rivierenland laat zien hoe je deze mensen samen met verschillende vormen van technologie wel kunt inzetten. We geven je korte reviews van inclusieve technologieën. Inspireert het je? Dan gaat Werkzaak graag met je in gesprek.

“Technologie zet mensen in hun kracht en biedt de juiste ondersteuning. Ze werken zonder begeleider met een technologie als een smart beamer. Door deze meerwaarde van inclusieve technologie kan het economisch rendabel zijn voor werkgevers.”

Exoskelet

‘Exoskelet is de bureaustoel voor medewerkers in je magazijn’

Het exoskelet is een hulpmiddel om werknemers met klachten te laten werken en het kan preventief worden ingezet. Werkzaak gebruikt het exoskelet van Laevo.

Vermindert de fysieke belasting tot 50%
De Laevo is een passief exoskelet en geeft steun bij voorovergebogen werk. Een veersysteem vangt de druk op de onderrug op. De fysieke belasting vermindert met 40-50%. Dit verlicht, vermindert of voorkomt werk gerelateerde rugpijn.

Voor uitvalpreventie
Het exoskelet kan ingezet worden vanuit goed zorgen voor je medewerkers. Het kan preventief werken en ontwikkeling mogelijk maken. Bijvoorbeeld bij medewerkers:

  • die fysiek zwaar werk verrichten verkleint de kans op uitval;
  • met klachten helpt het om werken te hervatten en voorkomt het uitval;
  • om (tijdelijk) te ondersteunen bij nieuwe taken of fysiek zwaardere werkpakketten.

Het exoskelet verdient zichzelf terug in productiviteit en duurzame inzetbaarheid. Vergelijk het met een goede en aangepaste bureaustoel voor een kantoor medewerker.

Ervaringen met het exoskelet
Werkzaak experimenteerde met de inzet van het exoskelet op verschillende werkplekken. Dit is een greep uit de ervaringen van werkgevers en werknemers:

  • het exoskelet heeft positief effect op de energetische belasting;
  • de eerste dagen was er wat spierpijn in de bovenbenen;
  • na het werk heb ik nog energie over voor mijn gezin.

Digitale werkinstructies

Als we technologie toevoegen aan een werkproces kunnen mensen met een beperking werkzaamheden die ze niet (zelfstandig) konden uitvoeren, opeens wel doen.

Digitale werkinstructies via tablet of via beamerprojecties maken meer (complex) werk toegankelijk voor medewerkers met een cognitieve beperking. Het laat continu en precies zien wat er moet gebeuren en geeft feedback. Deze instructies stel je digitaal beschikbaar met foto’s, filmpjes en projecties op het werkblad. De projector wijst aan welke onderdelen gepakt moeten worden. Als je het goed doet brandt het lichtje groen. De technologie helpt bij het uitvoeren van complexer assemblagewerk. Het maakt moeilijk werk makkelijker.

Voorleespen

De pen leest voor wat er op papier, scherm of telefoon staat. Handig voor wie moeite heeft met lezen.

De pen werd ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Werkzaak onderzoekt of er ook toepassingen in de werkomgeving mogelijk zijn voor mensen met laaggeletterdheid of niet aangeboren hersenletsel. De pen scant een stuk tekst in één keer en leest deze voor aan de gebruiker. Bijvoorbeeld veiligheid- en werkinstructies.

Veel laaggeletterden in Rivierenland
In Rivierenland wonen veel laaggeletterden, meer dan gemiddeld in Nederland. Een deel van deze mensen werkt nu niet. De voorleespen kan voor hen de werkmogelijkheden uitbreiden en voor werkgevers dus nieuw arbeidspotentieel bieden.

De eerste ervaringen met de pen
Werkzaak experimenteert op kleine schaal met de mogelijkheden. De gebruikers zijn enthousiast over de mogelijkheden en de eerste ervaringen laten zien dat:

  • mensen meer zelfredzaam worden en zelfstandigheid toeneemt op het werk én privé;
  • een werknemer met niet aangeboren hersenletsel vulde met de voorleespen een formulier in. Zonder de voorleespen lukte dit niet;
  • een laaggeletterde werknemer probeerde de pen privé. Hij las voor het eerst een boek uit.

VR-Bril

‘Beroepenoriëntatie is slechts één toepassing van VR. Hier zijn nog veel meer mogelijkheden.’

In korte tijd en laagdrempelig kennismaken met veel verschillende beroepen. Geeft input voor gesprek over werk- en ontwikkelmogelijkheden.

Werkzoekenden aantrekken voor jouw vacatures
Met Virtual Reality (VR) ervaar je hoe een werkdag van een beroep eruit ziet. Je ziet een 3D opname van het werk van een metselaar, zorgmedewerker of orderpicker. Er zijn al VR-films van meer dan 50 beroepen. De VR zorgt voor een echte beleving. In korte tijd maakt een werkzoekende kennis met beroepen uit verschillende branches. Het geeft input voor vragen, gesprek en nadenken over beroepskeuze.

Gebruikers over de VR-beroepenoriëntatie
Petra: ‘Met de VR-bril keek ik op iemands werkplek terwijl zij aan het werk was. Op mijn koptelefoon kreeg ik uitleg. Je ziet goed wat het werk inhoudt. Heel leuk dat je gewoon naar rechts en links kan draaien en dan iets anders ziet. Het is alsof je er echt bij bent!’ Dennis: ‘Het gebruik is supermakkelijk. Ik vond het erg fijn dat je virtueel bij het bedrijf bent. Ik zag een Assemblage medewerker en had direct zoiets van dat wil ik wel doen.’

Vertaalapparaat

Praktische gesproken taalhulp. Breed inzetbaar voor werkinstructies, afspraken en Nederlands leren.

Het vertaalapparaat is een praktische vertaalhulp bij gesproken communicatie en vertaalt een gesproken tekst van de ene taal direct naar een gesproken tekst in een andere taal. Het wordt ook ingezet om Nederlands leren te versnellen.

Met onvoldoende Nederlands toch aan het werk
Communicatie met mensen die nog niet goed Nederlands spreken wordt makkelijker. Dat maakt werkzoekenden die nog onvoldoende Nederlands spreken beschikbaar voor vacatures.

Ervaringen van gebruikers
Werkzaak gebruikt 18 apparaten in haar contacten met werkzoekenden en leent de apparaten ook uit aan werkgevers zodat zij het in hun werkomgeving kunnen testen.

Montagehulp

Vergemakkelijkt een moeilijke zware menselijke handeling. Een engineer ontwierp de montagehulp.

Voor Itho Daalderop zijn keramische elementen een essentieel onderdeel van verwarmingsproducten. Het maken ervan is zwaar handwerk. Slechts weinig mensen kunnen dit werk een hele dag doen. Werkzaak vroeg een engineer om mee te kijken naar de menselijke handelingen en van daaruit een montagehulp te ontwikkelen. Dat is gelukt. Na eerst een prototype wordt de montagehulp nu geproduceerd. Nu kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dit werk prima doen en is de werkgever weer verzekerd van de productie van dit essentiële onderdeel.

Cocreëren met Willy Wortelteam
Maatwerk vanuit een engineer is weer een heel ander voorbeeld van technologie die de inclusieve arbeidsmarkt kan ondersteunen. Als werkgever kun je met het Willy wortelteam van Werkzaak en een engineer cocreëren. Heb jij werk waar maatwerk enginering een oplossing kan bieden? Neem dan contact op met Werkzaak Rivierenland.

Los jouw personeelsvraagstuk op met technologie 

Iedereen doet mee. Daar geloven wij in! Werkzaak Rivierenland adviseert werkgevers over inclusief ondernemerschap. www.werkzaakrivierenland.nl. Met het project Technologie en inclusie proberen we technologieën uit en leren daarvan. We werken met expertise vanuit de wetenschap. Technologische oplossingen die goed werken voor de inclusieve arbeidsmarkt implementeren we. We delen geleerde lessen met werkgevers. Voor meer informatie: Malinda Janssen mjanssen@werkzaakrivierenland.nl - 06-14235569

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.