“Technologie is de basis voor onze welvaart”
30 maart 2021 16:00
“De impact van coronamaatregelen op onze samenleving en economie is enorm, maar stel je deze periode eens voor zonder de technische mogelijkheden die we nu hebben? Zonder slimme logistiek, digitale overleggen, webshops en al die andere technische en ICT-toepassingen waren de consequenties nog veel groter geweest. Maar ook los van deze coronacrisis is technologie essentieel om grote uitdagingen zoals de energietransitie of de groeiende vraag naar zorg aan te kunnen.”
De Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge zet zich graag in als ambassadeur voor Tech en ICT. “Techniek en innovatie horen bij Nijmegen. Bijna 20 procent van de banen in de regio is in de techniek, van bouwbedrijven tot chipwereldspeler NXP. Ik zie bovendien hoe groot de behoefte is in onze regio en in het hele land. Nieuwe marktkansen, innovaties en maatschappelijke vraagstukken kunnen niet meer zonder. De toekomst van onze zorg, energievoorziening, bouw en industrie, ICT, voedselproductie, schoon drinkwater, de lijst van toepassingen is eindeloos. Technologische innovatie via onder meer robotisering en automatisering vraagt ook om nieuwe bedrijfsmodellen. Dat kun je zien als een bedreiging, maar dat is achterhaald. Natuurlijk zullen sommige taken en banen verdwijnen, maar daar staan heel veel nieuwe mogelijkheden tegenover. Het is zaak om ons daar op voor te bereiden en ons permanent aan te passen aan die veranderende wereld, Dat vraagt om nieuwe vaardigheden van ondernemers, hun werknemers, én van ons als overheid.”
IEDEREEN EEN ‘TECHBEDRIJF’
“Ik spreek dagelijks ondernemers die steeds vaker weten dat digitalisering bepalend zal zijn voor hun toekomst. Uiteindelijk wordt bijna elk bedrijf namelijk een ‘techbedrijf’. Of het nu gaat om een chipfabrikant op de Novio Tech Campus of om de keuken van een restaurant in de binnenstad, het toepassen van nieuwe technologie bepaalt het succes in de toekomst. In Nijmegen en de regio zijn al talloze bedrijven die baanbrekende technologie bedenken en maken, of die ‘tech’ combineren met bijvoorbeeld zorg en wetenschap. Health & High Tech is niet voor niets een prioritaire sector in de economische visie die we samen met ondernemers en kennisinstellingen hebben gemaakt. Maar misschien zien we nu door de coronacrisis nog beter hoe belangrijk digitalisering is, hoe het in alle haarvaten van onze economie zit. Een behoorlijke groep ondernemers die ik zie en spreek, gaat nu echt versneld aan de slag, juist ook in het mkb bijvoorbeeld. Dat zien we aan het succes van onze digitaliseringsvouchers. We begonnen ermee in Nijmegen als een van de steunmaatregelen voor ondernemers en we zien dat het nu harder gaat dan ooit. Samen met gemeenten in de regio ArnhemNijmegen, de provincie en het Rijk hebben we dit initiatief inmiddels verbreed met een mkb-deal zodat veel meer bedrijven kunnen aanhaken.”
TECHNOLOGIE ÉN MENS
Alleen inzetten op technologische toepassingen en innovatie is niet voldoende weet Monique Esselbrugge: “Technologie is belangrijk, maar het zijn de mensen die zorgen voor het verschil. Het is duidelijk dat er steeds meer sprake is van een kenniseconomie, waarbij het belangrijkste kapitaal het menselijke kapitaal is. De toename van de potentiële beroepsbevolking kan de economische mogelijkheden en ontwikkeling van Nederland en Nijmegen positief beïnvloeden en biedt kansen voor bedrijven om verder te groeien. Aan de hand van het thema human factor werken we met partners aan ondersteuning van bedrijven in hun verdere ontwikkeling, aan een goede match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en aan het versterken van het economisch ecosysteem. Veel potentieel talent weet bovendien nog niet wat allemaal kan in de techniek. Dat gaat om scholieren en studenten, maar bijvoorbeeld ook om mensen die zich door de coronacrisis moeten heroriënteren op hun toekomst. Er zijn zo veel kansen. Bij tech en zeker high tech denken mensen vaak dat je per se hoogopgeleid moet zijn, maar er is juist ook heel veel werk voor praktisch opgeleide vakmensen van wereldklasse. Al die banen zijn ook gewoon hier onze regio te vinden. Mensen die in Nijmegen studeren hebben nog vaak de blik gericht op de Randstad, terwijl hier in de regio geweldige bedrijven zijn. Kijk naar de gezondheidszorg met gebruik van virtual reality en artificial intelligence, maar ook naar succesvolle bouw- en energiebedrijven of innovatieve ICT. Het zit hier allemaal! Bedrijven moeten alleen nog beter laten zien waarom het echt aantrekkelijk is om hier te blijven. Daar willen we als lokale en regionale overheden aan meehelpen. Ook door randvoorwaarden te versterken zoals voldoende woningen en een fijn leefklimaat.”
WERKEN EN LEREN
“Die schreeuwende vraag naar goed opgeleid, maar vooral ook snel inzetbaar personeel pakken we steeds voortvarender op”, merkt Esselbrugge. “Ik vind dat heel belangrijk, want daar kunnen we regionaal en lokaal echt het verschil maken. Dat doen we op alle niveaus. Een mooi, nieuw voorbeeld vind je in hartje Nijmegen waar JF3 Business Solutions en ECO+BOUW het Kennis Centrum Circulaire Bouw hebben opgericht. Daar worden onder meer scholingstrajecten voor de bouw aangeboden met een nadruk op een circulaire aanpak. Hier kun je heel direct kennis maken met het werkveld en het bouwen van de toekomst. Ons ROC biedt studenten in de vakgebieden timmeren, schilderen of elektro- en installatietechniek het samenwerkingsverband De Technische. Dat is een uniek samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven, ROC Nijmegen en de opleidingsbedrijven Bouwmensen Nijmegen, Schildersvakopleiding en Installatiewerk Nederland. Hier kan de match tussen werkgever en werknemer snel gemaakt. Op het gebied van high tech kun je op onze Novio Tech Campus in deeltijd als student of medewerker van een bedrijf trainingen volgen in de relevante aspecten van chip packaging. Bachelor studenten verbreden zo hun horizon op het gebied van halfgeleiderassemblage en -verpakking. Werkende professionals kunnen hun kennis juist uitbreiden of verdiepen. Het programma is tot stand gekomen door samenwerking tussen HAN University of Applied Sciences, CITC en haar partners NXP, Nexperia, Ampleon, TNO en TU Delft. Prachtige voorbeelden die goed zijn voor studenten, werknemers, werkgevers én de aantrekkelijkheid van onze regio als woon- en werkgebied.”
GELDERSE TECH IS WERELDSPELER
“Tech-ambassadeur zijn voor Nijmegen en Gelderland is een voorrecht. Ik wil dat iedereen weet hoeveel wereldspelers en innovatieve mkb-bedrijven hier zijn gevestigd en hoe belangrijk techniek in die bedrijven is voor groei, innovatie en brede welvaart in onze provincie. Als gemeente helpen we bedrijven daarbij en stimuleren we de zichtbaarheid van al die geweldige innovaties. Het is toch inspirerend dat overal ter wereld mensen die telefoneren of auto rijden ‘Nijmeegse’ techniek van bijvoorbeeld NXP, Nexperia en Ampleon gebruiken. Daar word ik blij van en dat trotse gevoel moeten we als hele regio koesteren en uitdragen.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.