Swap the Job belooft het werkgever en werknemer

5 augustus 2024 11:00

Swap the Job belooft het werkgever en werknemer

Dezelfde uitstekende werknemer binnen jouw organisatie? En een vergelijkbare fijne werkgever waar jij ook prettig functioneert in jouw vakgebied? Het kan. Dichterbij huis met alleen maar vitale en sociale voordelen. Voor beide partijen.

Gemotiveerde mensen gaan graag naar hun werk en putten dagelijks energie uit hun taken. Een fijn gevoel in de omgeving; op de plek waar veelal de meeste uren worden doorgebracht is voor zowel de werknemer als de werkgever van groot belang.   

Maar, ondanks alle positiviteit en het enthousiasme heeft een mooie job dikwijls ook een keerzijde. Zeker in de huidige maatschappij waar tal van factoren in het persoonlijke leven van de werknemer ook een grote rol spelen. De gezinssituatie staat vaak op nummer één. De normale sociale verplichtingen eveneens. Misschien is er sprake van mantelzorg? Ook een intensieve taak. Vaak moet de aandacht zorgvuldig verdeeld worden om niemand tekort te doen. Laat staan jouzelf. En daarom rennen tal van werknemers zich rot. Want, het is niet eenvoudig om alle ballen altijd maar hoog te houden. Woon-werkverkeer speelt hierbij veelal een cruciale rol. Want naast de werkuren, zijn mensen veel onderweg. In het gros van de gevallen teveel. En dat breekt op.

Minder druk

Dit kan volgens Marike Bezema, Sven Asijee en Bulle Koster anders. Deze drie personen -allen actief in het bedrijfsleven en ervaringsdeskundigen bij uitstek- bedachten een formule die grote voordelen met zich mee kunnen brengen.

‘Swap the Job’, oftewel ‘Ruil van Baan’ en ervaar hoe het ook kan zijn.

In dezelfde functie (of misschien zelfs een meer uitdagender), maar sowieso dichterbij huis, met kortere reistijden en daardoor minder druk. Of zelfs ziekmakende stress.

Grote gevolgen

“Veel werknemers hebben behoefte aan meer rust, ondanks dat ze dagelijks met plezier de gang naar hun werk maken”, aldus Marike Bezema. “Dat blijkt uit de statistieken; maar liefst anderhalf miljoen mensen wisselden vorig jaar van baan. Dat is 1 : 6 werknemers en dat zegt voldoende.” Over deze cijfers kwamen Marike, Sven en Bulle, tijdens een bijeenkomst van NCD – Kring Twente in gesprek. Er werd gebrainstormd. Over het toenemende aantal werknemers die burned-out zijn. En over de financiële gevolgen voor de werkgever. Veel vragen rijzen, want; Hoe kan zijn of haar taak opgevangen worden? Is het een kwestie van een paar weken?, of is de werknemer een halfjaar uit de running? Op welke manier plooien we dit? Het zijn dilemma’s die bepaald niet positief bijdragen aan de werkprocessen. De werkdruk die de werknemer te hoog werd, vertaalt zich in stress bij de werkgever.

Verplichte kilometerregistratie

Daar moet een oplossing voor te bedenken zijn; hier was het ondernemerstrio het over eens. Er werden diverse overleggen belegd, waarbij -naast bovenstaande problematiek- ook de verplichte kilometerregistratie voor woon-werkverkeer per 1 januari ter sprake kwam. Omdat de CO² uitstoot in 2030 met anderhalve megaton verminderd moet zijn. Het is een eveneens niet te onderschatten bijkomende taak voor de werkgever.

Win-win-situatie

Swap the Job oftewel het ruilen van baan; werknemers in dezelfde functie, maar op een andere locatie, bij een soortgelijke werkgever. En vice-versa. Sven Asijee en Bulle Koster: “Het zou een win-win-situatie voor beide partijen kunnen opleveren. Feitelijk is ons concept heel eenvoudig. Ter onderbouwing één van onze eerste succes-swap:”

Succesvolle match

Anne woont in Enschede, maar was werkzaam in Hardenberg. Danique is woonachtig in Coevorden. Zij reisde dagelijks naar Enschede waar ze dezelfde functie bekleedde als Anne. Beiden waren ruim twee keer over 45-60 minuten kwijt aan reistijd. Dat vergde veel energie. Tijd die zij ook graag in persoonlijke, belangrijke zaken staken. Zij schreven zich in op www.swapthejob.nl, op zoek naar een collega die ook openstond om te ruilen van baan. Dat lukte. Al binnen een maand matchen zij. En, niet onbelangrijk; hun werkgever stond er voor honderd procent achter. Inmiddels zijn Anne en Danique een nieuwe, ook fijne werkgever rijker mét behoud van het werk waar hun hart ligt. Prettige bijkomstigheid; hun privé-werkbalans is beter, minder stressvol en dus gezonder.

Unieke succesformule

Het is volgens Marike, Sven en Bulle slechts een voorbeeld. Want dergelijke situaties zijn dagelijks aan de orde: “Het geldt voor de metselaar, de directiesecretaresse, de productiemedewerker, maar ook voor de verzekeringsadviseur en de kleuterjuf. Daarom ontstond dit concept. En geloof ons, als zelfstandig ondernemers weten we waar we over praten. Wij zijn ervan overtuigd dat Swap the Job dé succesformule is voor veel werknemers en werkgevers.”

Informatieavond

Benieuwd wat Swap the Job voor jou als werknemer en als werkgever kan betekenen?

Op 30 september staan Marike, Sven en Bulle jullie graag te woord tijdens een informatiemiddag bij ‘Buitengoed’ in Weerselo. Op deze locatie wordt dagelijks aandacht besteed aan het behoud van vitaliteit binnen organisaties. Het is dus bij uitstek dé plek om je te laten informeren over jouw eventuele swap naar een andere, (ook) fijne job of werknemer, met alle (gezonde) voordelen van dien. Inloop: 15.00 uur, aanvang: 15.30 uur. Adres: Gunnerstraat 39, Weerselo. Aanmelden vóór 27 september via info@swapthejob.nl. We verheugen ons op jullie komst. Nu al nieuwsgierig geworden? Surf dan naar www.swapthejob.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.