Streven naar duurzame medewerkers
17 februari 2021 16:17
Digitalisering, flexibilisering, globalisering; er komen allerlei kansen en bedreigingen op werkend Nederland af. Zowel ondernemers als medewerkers krijgen daar mee te maken en zullen er op moeten anticiperen. “Het is de uitdaging om iedereen tijdens hun arbeidzame leven fris en fruitig te houden”, zegt Klaske Veth, lector Duurzaam HRM aan de Hanzehogeschool in Groningen. Zij promoveerde op het thema: Healthy Ageing at Work.
Met iedereen bedoelt Veth ook echt iedereen, dus ook mensen die richting hun pensioen gaan. “Als medewerkers zich in elke leeftijdsfase kunnen blijven ontwikkelen, als je daarin investeert, dan plukt iedereen daar de vruchten van en ontstaat er een win-win situatie.”
Complexe wereld
“We leven in een complexe wereld, waarin allerlei ontwikkelingen in razendsnel tempo op ons afkomen”, aldus Veth. Als voorbeeld noemt ze de digitalisering die ze de driver van vernieuwing noemt. “Dit zie je in alle sectoren terug. Ook de toenemende globalisering en de al langer aanwezige flexibilisering hebben invloed op medewerkers en de bedrijfsvoering.”
Er wordt veel gevraagd van directies en personeel en multidisciplinair kunnen werken wordt steeds belangrijker. “Je moet begrijpen wat er speelt en weten waar het om gaat.” Volgens Veth heeft digitalisering de meeste invloed en biedt dit niet alleen voordelen. “Digitalisering kan namelijk invloed op de werkdruk hebben en voor meer stress zorgen. Kijk bijvoorbeeld naar de zogenaamde werkdruklijstjes in onderwijs en zorg. Dat draagt meestal niet bij aan meer werkgeluk.”
“Leerkrachten en zorgmedewerkers doen betekenisvol werk, zijn bevlogen en zien hun werk vaak als een roeping. Gevolg kan zijn dat ze minder snel grenzen aangeven, ook niet als ze ziek zijn. De kans om een workaholic te worden neemt daardoor toe. Ze voelen zich nooit vrij, ook niet in een weekend, ‘want dan kan ik dit of dat nog wel even doen’. Oftewel, het werk is nooit klaar, de werkdruk is altijd aanwezig, waardoor de kans op uitval toeneemt.”
Vrijheid
Veth ziet dit niet alleen in de zorg en het onderwijs, ook in het reguliere bedrijfsleven zijn allerlei stressfactoren die het werken minder aantrekkelijk maken. “Of daar iets aan te doen is? Ik denk het wel. Goede contacten met collega’s, maar ook met de leidinggevende bijvoorbeeld. Maar ook of je vrijheid binnen je werk hebt. Ik denk dat het goed is om medewerkers (enige) ruimte te geven, noem het eigenaarschap, maak ze meer verantwoordelijk voor wat ze doen. En ja, dan mag je ook een keer op je bek gaan, toch?”
Wat Veth maar wil zeggen is dat elke ondernemer moet blijven investeren in medewerkers. “En niet alleen tot hun veertigste, maar ook daarna. Je wilt je mensen toch fris en fruitig houden, zodat ze het beste tot hun recht komen? Dus, ga eens met iemand zitten en vraag hoe het gaat. Waar wordt hij of zij blij van, wat geeft energie? En als er ruimte en behoefte aan is, doe eens aan functieruil, ook buiten het eigen bedrijf. Je krijgt er een verrijkte medewerker voor terug. Medewerkers willen zich continu ontwikkelen en dat kan op allerlei manieren, mits je daar als ondernemer voor open staat. Een medewerker die zich gezond, inzetbaar en vitaal voelt, betaalt zich altijd terug.”
Oudere medewerkers
Veth begrijpt in dat kader niet waarom over oudere medewerkers vaak negatieve stereotypen hardnekkig blijven bestaan. “Natuurlijk gaan er competenties in de loop van de jaren achteruit. Maar, kijk ook eens naar de andere kant. Een medewerker op leeftijd gaat vaak beter met stress om, kan beter communiceren, kan zijn kennis op jongeren overbrengen. Feit is dat ouderen ook zo fit en gezond mogelijk hun pensioen moeten halen. Niet alleen omdat dat goed voor hunzelf is, maar ook omdat we straks iedereen keihard nodig hebben.”
“Ik denk dat we steeds meer mensen krijgen die half met pensioen gaan en half blijven werken, de zogenaamde bridge workers. En ik verwacht ook dat ondernemers deze mensen graag in dienst willen houden. Een andere ontwikkeling is het Generatiepact, waarbij ouderen uren inleveren die door jongeren worden ingevuld. Zo investeren we met elkaar in de volgende generatie. Dat werkt erg goed.”
Waarmee Veth de dynamiek van de arbeidsmarkt nog maar eens onderstreept. En dat zal in de komende jaren, zeker ook als gevolg van corona, niet anders zijn. “Het is absoluut een uitdagende tijd, voor zowel ondernemers en werknemers.”
Tekst: Henk Poker
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.