Startende ondernemer? Je merknaam registreren is een must
1 juli 2024 10:13
Als je een eigen onderneming begint, wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Hierbij moet je niet alleen denken aan je kantoorruimte, winkelpand of productvoorraad, maar ook aan je merknaam. Je bent namelijk pas officieel rechthebbende op de naam en het logo als deze succesvol zijn geregistreerd bij één van de officiële merkenregisters. Alleen dan kun je optreden tegen inbreuk en misbruik. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over jouw merknaam registreren.
Merknaam registreren begint bij een uniek merk
Het proces van een merknaam registreren begint bij het creëren van een uniek en onderscheidend merk. Een merknaam moet niet alleen memorabel zijn, maar mag ook geen inbreuk maken op bestaande merken. Dit betekent dat je grondig onderzoek moet doen om er zeker van te zijn dat jouw merknaam geen conflicten oplevert met reeds geregistreerde merken. Het laatste wat je wil is investeren in een merknaam die later onder vuur komt te liggen wegens inbreuk op het intellectueel eigendom van een ander.
Soorten merken in het merkenrecht
In het merkenrecht bestaan verschillende soorten merken, waaronder woordmerken, beeldmerken en gecombineerde merken. Een woordmerk bestaat uit alleen tekst, denk bijvoorbeeld aan de namen Nike, Mac Donalds en Audi. Bij een beeldmerk gebruik je juist geen tekst maar alleen grafische elementen, denk aan de krokodil van Lacoste. Een gecombineerd merk combineert zowel tekst als beeld. Een mooi voorbeeld hiervan is het woord WNF in combinatie met het beeld van een panda. Het is belangrijk om te bepalen welk type merk het beste past bij jouw bedrijf en merkidentiteit.
Waarom is een merknaam registreren belangrijk?
Je merknaam registreren is een van de belangrijkste stappen wanneer je een nieuwe onderneming begint. Pas als je je naam en/of logo officieel vastlegt in het Benelux, Europees of internationaal merkenregister heb je het alleenrecht om het merk voor jouw producten en/of diensten te gebruiken. Hiermee voorkom je dat anderen jouw merk kopiëren of meeliften op jouw succes. Zonder registratie heb je geen merkrecht, wat betekent dat je niet gerechtigd bent om op te treden tegen anderen die jouw merk zonder toestemming gebruiken. Met een merkregistratie bescherm je dus je eigen bedrijf.
Merknaam registreren: zo doe je dat
Het proces van merknaam registreren kan ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met de juridische aspecten ervan. In de meeste gevallen moet je een aanvraag indienen officiële merkinstantie, zoals het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) of het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) voor Europese registraties. Het proces omvat verschillende stappen, waaronder het indienen van een aanvraag, het ondergaan van een grondig onderzoek en het betalen van de relevante kosten. Het is raadzaam om een gespecialiseerde merkenadvocaat of merkenbureau in te schakelen om je door dit proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.
Werk samen met een merkenbureau zoals Registreermijnmerk
Wil je een professioneel merkenbureau inschakelen? Kijk dan eens naar de diensten van Registreermijnmerk. De ervaren juristen en specialisten doen een uitgebreid merkonderzoek, beoordelen of jouw merk geaccepteerd wordt door de merkenautoriteit en geven passend advies. Alles om ervoor te zorgen dat jouw merk succesvol wordt geregistreerd. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met hen op.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.