Start klein, denk groot! De energietransitie tastbaar maken voor het MKB

16 oktober 2023 09:54

Start klein, denk groot!  De energietransitie tastbaar maken voor het MKB

Is het MKB klaar voor de energietransitie? Algemeen Directeur Jan Pieter Manschot en Sales Manager Roy Hendriksen van Kersten Techniek werken dag-in-dag-uit aan de duurzame missie en weten dat er nog veel moet gebeuren. Jan Pieter: “Onze missie is een fossielvrij Nederland in 2050. En liefst nog eerder. Geen project doen wij zonder de vraag: hoe kan het slimmer? Zo komen onze mensen tot de beste duurzame ideeën en oplossingen.”

Slimme oplossingen

Het klimaatdoel voor 2030 is om in Nederland 49% minder CO2 uit te stoten. Dat heeft gevolgen voor het MKB, de kantoren, bedrijfspanden en mobiele infrastructuur. Roy haalt aan: “Wat ons betreft: hoe eerder we van het gebruik van fossiele brandstof af zijn, hoe beter. De technologie is er, het komt nu aan op actie. Wij zijn van het type aanpakkers, die anderen graag meenemen in het proces van CO2-reductie, dat kan zonder veel overlast. Ofwel: wij zorgen dat alles zo veel mogelijk blijft functioneren. Zeker binnen het MKB is dit van groot belang. “ Roy vervolgt: “In deze nieuwe markt van collectieve fossielvrije oplossingen moet nog veel bedacht worden. Er zijn geen kant en klare systemen, elke situatie vraagt weer iets anders. Samen met de klant bedenken wij graag de optimale technische oplossing die aansluit bij de duurzame energie- en warmtebehoefte van het project. Daar komt vaak creatief puzzelwerk bij kijken en dingen doen die niemand nog heeft gedaan. Als iets moeilijk te realiseren lijkt, zien wij altijd mogelijkheden.”

Eigenwijze denkwijze

Vaak zien ze bij Kersten Techniek, ondernemers die door de bomen het bos niet meer zien: wat moet ik aanpassen om aan alle toekomstige regelgeving te voldoen? Jan Pieter: “We moeten anders leren redeneren, binnen een wereld die zich kenmerkt door verandering. Er is een groeiende vraag naar energie en tegelijkertijd bestaat de noodzaak om te streven naar milieuvriendelijke, duurzame en hernieuwbare energiebronnen om klimaatverandering tegen te gaan. De juiste balans tussen vraag en aanbod en wat de omgeving ons biedt. Denk bijvoorbeeld aan het weer.” Een fossielvrije toekomst is die tandem van grootschalige elektrificatie en warmtetransitie. Jan Pieter: “Het vraagt om uitleg en gerichte aandacht. Samen met klanten vinden we een passend antwoord. Dat betekent dat we geen standaardoplossingen bieden maar streven naar die optimale energiebalans. Elektrificatie en warmte trekken gelijk op. Onze processen zijn compliant, veilig en transparant, onze denkwijze eigenwijs en eigentijds. Alleen zo groeien we samen naar slimme oplossingen voor een nieuw tijdperk.”

CO2-vrije binnensteden

Een voorbeeld zijn de zero-emissiezones in de binnensteden. Om ervoor te zorgen dat bedrijven hier klaar voor zijn tegen 2025 helpt Kersten Techniek ook het groot MKB met laadpleinen en andere elektrificatievraagstukken. Roy: “We zien de zones als een absolute uitdaging voor deze groep en het start bij de ondernemers zelf. Het wagenpark, de loadbalancing en opslagcapaciteit moeten onder de loep genomen worden. Daarna komt de praktische uitvoering. Deze bredere context van duurzame, stedelijke planning schept de behoefte aan voldoende oplaadpunten, die in de periferie moeten komen of op het terrein van de bedrijven zelf.”

Echter, tussen ambitie en realisatie loopt het stroef. Zo kampt de overgang naar CO2-vrije zones met een vol stroomnet, beperkte laadinfrastructuur en stijgende kosten. MKB-Nederland benadrukte eerder terecht de noodzaak van verbeterde laadinfrastructuur en netwerkaansluitingen. Roy: “Energie beschikbaar maken op de momenten die ertoe doen, dat impliceert slim omgaan met je bronnen. Kersten helpt met het managen van energie, daar geven we ook garanties op. Zo kunnen klanten risico’s zoals netcongestie minimaliseren en kosten terugdringen.”

‘Het is nu tijd om te handelen en de oplossing is vaak relatief simpel te bereiken’

Groene bedrijfslocatie

Een ander cruciaal punt voor het MKB is een goed energielabel voor bedrijfspanden. Zo moeten panden groter dan honderd vierkante meter sinds begin dit jaar minstens energielabel C hebben. Slechts 55% van de kantoorpanden is zo energie-efficiënt. Terwijl het ontbreken van het label kan leiden tot boetes of zelfs het verbieden van gebruik van het kantoor. Roy: “Het is nu tijd om te handelen en de oplossing is vaak relatief simpel te bereiken. De uitstootreductie wet- en regelgeving vraagt daarnaast om een toekomstbestendige energie-infrastructuur en scherp energiemanagement. In het kader van die slimme energie zijn monitoring en sturing de onmisbare pijlers van goed energiebeheer. Kersten analyseert de energiegegevens van klanten om er aansluitend op te acteren. Kersten Systeem Integratie draait nu een aantal succesvolle pilots, de resultaten zijn veelbelovend. We vlakken piekbelasting af, geven klanten zicht op de dynamiek tussen vraag en aanbod en we integreren hernieuwbare energiebronnen.”

Jan Pieter: “Ons doel is om die brug te slaan tussen technische expertise, de wens van onze klanten en de daadwerkelijke behoeften van onze samenleving. Zo bedenken we slimme laadinfra-oplossingen, compactstations, laadpleinen en energieopslagsystemen. Maar we doen meer, veel meer, omwille van die energiebalans voor iedereen. Niet alleen dat groene vastgoed, een slim logistiek distributiecentrum of een laadplein zijn tekenend voor duurzaamheid, het symboliseert de toewijding vanuit de klant om het beter te willen doen. Samen met hen zetten we ons in voor een verantwoorde toekomst.”

‘Onze missie is een fossielvrij Nederland in 2050. En liefst nog eerder’

Stap voor stap groen

Wat kunnen we doen aan de vooravond van de transitie? Roy: “De behoefte aan elektriciteit en warmte zijn twee van de grootste energiekostenposten in de meeste ondernemingen. Het is zaak om zo min mogelijk energie te verspillen en bij te dragen aan een duurzamer energieprofiel. Er bestaan voor het MKB talloze subsidies om te helpen verduurzamen. Daarin kijk ik altijd graag mee bij de bedrijven waar ik kom.”

Hieronder een aantal tips van Roy die relatief eenvoudig kunnen worden toegepast. Wie meer wil weten over Kersten Techniek kan altijd vrijblijvend contact opnemen om eens kennis te maken.

  • Energiezuinige apparatuur: kies voor energie-efficiënte apparaten met een A++-label voor dagelijkse zaken als printers en computers.
  • Isolatie-upgrades: kies voor betere isolatie in wanden, vloeren en daken. Dit kan de behoefte aan verwarming aanzienlijk verminderen.
  • Slimme thermostaten: maak gebruik van een slimme thermostaat. Deze apparaten kunnen de warmtevoorziening automatiseren op basis van bezettingsuren, waardoor onnodig verwarmen wordt voorkomen.
  • Opslag: maak slim gebruik van warmte of koudeopslag voor het koelen of verwarmen van verschillende zones in een gebouw en sla energie op in losse opslagunits zoals een mobiele laadcontainers.
  • Peak management: maak gebruik van intelligente systemen om zware elektrische taken buiten piekuren te plannen.
  • Real-time energiemonitoring: implementeer de juiste monitoringtools om het stroomverbruik ter plekke te analyseren en aan te passen waar nodig.
  • Zonering: implementeer een regelsysteem om alleen die ruimtes te verwarmen die daadwerkelijk in gebruik zijn.
  • Warmteterugwinning: overweeg systemen die warmte kunnen terugwinnen uit gebruikte lucht of afvalwater.
  • Load balancing: verdeel de energielasten evenwichtig over de verschillende, aanwezige systemen of voertuigen.
  • Energiebeheersystemen: verzamel en analyseer data met geïntegreerde systemen om de lastverdeling te optimaliseren. «

Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.