Stappenplan voor het zelf verduurzamen van je bedrijfspand
25 september 2023 10:20
Menig ondernemer kwam de afgelopen jaren in financiële problemen doordat de energiekosten extreem stegen. Slimme ondernemers zorgen ervoor dat ze zo min mogelijk hoeven te verstoken. Het verduurzamen van bedrijfspanden heeft een hoge prioriteit, maar door de schaarste in de technische sector kan het soms even duren voordat je aan de beurt bent. Je kunt echter ook met je eigen team een aantal maatregelen treffen om je pand duurzaam te maken.
Subsidiemogelijkheden
Een goed ondernemer maakt eerst een financieel plan. Er bestaan diverse subsidieregelingen voor het treffen van maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Maak hier gebruik van! Informeer bij je eigen gemeente of bij het landelijk werkende Duurzaam Bouwloket naar de mogelijkheden.
Vloerisolatie
In veel bedrijfspanden valt nog veel winst te behalen op het gebied van vloerisolatie. Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor tien procent besparing op de energiekosten. Daardoor verdien je de investering al binnen vijf tot tien jaar terug! Je kunt een opslagcontainer huren voor het tijdelijk opslaan van je inventaris. Zo kun je niet alleen isoleren, maar creëer je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te leggen.
Ledverlichting
In veel bedrijfshallen brandt de elektrische verlichting de hele dag uitbundig. Ramen zijn er meestal nauwelijks en dus is het zaak om ervoor te zorgen dat alle lampen ledlampen zijn. Die verbruiken immers weinig elektriciteit en dat kan je een behoorlijk bedrag per jaar schelen. Vaak is het plafond in dergelijke bedrijfshallen echter tamelijk hoog. Om veilig te kunnen werken, kun je het beste een steiger huren en dan bij voorkeur een exemplaar op wielen, zodat je de constructie snel kunt verplaatsen. Bij ledverlichting kan de besparing oplopen tot wel negentig procent ten opzichte van traditionele tl-verlichting.
Energieopslag
Met zonnepanelen op het dak wek je zelf elektriciteit op. Maar wat doe je met die energie? De kans is groot dat je niet alles nodig hebt op het moment dat het opgewekt wordt. Vaak juist niet, want je gaat bijvoorbeeld pas in de avond en nacht bepaalde apparaten opladen. Steeds vaker zie je in bedrijfspanden grote batterijen opduiken, die de elektriciteit uit zonnepanelen kunnen opslaan voor gebruik op een later moment. Zo maak je dus optimaal gebruik van de gratis elektriciteit die de zon ons geleverd heeft. Een bijkomend voordeel is dat jouw bedrijf bij een eventuele algemene stroomstoring nog enige tijd kan doordraaien op de capaciteit van deze batterij.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.