Solar Energy Booster verhoogt rendement zonne-energie

12 oktober 2023 11:48

Solar Energy Booster verhoogt rendement zonne-energie

Zonnepanelen hebben de toekomst als het gaat over duurzame energieopwekking. Ze worden op grote schaal geplaatst en gebruikt in de particuliere sector en bij bedrijven. Solar Energy Booster er innoveerde en kwam met het PVT/v paneel om het rendement van de panelen te vergroten. Het gaat om een booster onder het PVT paneel, dat zorgt voor 10 procent meer elektrische energie en tot 880 WP thermische energie uit hetzelfde oppervlak. “Inmiddels is het geen innovatie meer, maar wordt de booster op ruime schaal toegepast”, zegt directeur Jan Putman van Solar Energy Booster er.

Een PVT paneel bestaat al langer. De T staat voor thermisch. Een PVT paneel kan eenvoudig achter zonnepanelen geklikt worden. Het wekt met behulp van de zon elektriciteit op, maar ook warmte. De meerwaarde van het PVT/v paneel schuilt erin dat het rendement verder verhoogd wordt. Dat gebeurt door met behulp van een booster de panelen te ventileren met restenergie uit de woning of bedrijfsgebouw. Jan Putman legt uit: “Als ik binnenlucht ventileer, dan vervang ik die door schone lucht. De lucht die je naar buiten brengt ben je normaal gesproken kwijt en dat is jammer. Die kan je namelijk ook gebruiken om ’s zomers het paneel te koelen en in de winter iets op te warmen. Zonnepanelen warmen namelijk op door de zonnewarmte en daardoor gaan ze minder energie produceren. Door ze te koelen ontstaat de energiewinst. In de winter hebben de panelen juist baat bij opwarming. ’s Ochtends zit er rijp op de panelen en leveren ze minder stroom. Met de relatief warme lucht uit huis of bedrijf, leveren ze snel weer optimaal.”

Een ander voordeel van de PVT/v panelen is dat de warmte niet naar de warmtepomp getransporteerd wordt, maar direct naar de boiler. Dat gebeurt in het voor- en najaar. Op die manier kan je warmte oogsten voor huis en boiler. Daardoor is er geen extra energie nodig voor de compressor van de warmtepomp. Ook warmteopslag behoort tot de mogelijkheden. De PVT/v panelen hebben een intern sprinklersysteem dat bij een eventuele kabelbreuk zélf kan blussen.

Fabriek

De PVT/v panelen worden compleet in elkaar gezet en gefabriceerd in de Achterhoek, bij het bedrijf Stanstechniek. Dit bedrijf draagt bij aan de bedrijfscontinuïteit. Daarnaast werkt Solar Energy Booster samen met grote partijen zoals bijvoorbeeld NEFIT en BOSCH. De fabrieksmontage garandeert hoge kwaliteit. Een bouwondernemer kan ze afnemen en zélf plaatsen. Ze zijn te bestellen via de website van Solar Energy Booster. In de fabriek wordt gewerkt met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dat is maatschappelijk nuttig en ook nog eens voordeliger ten opzichte van duurbetaalde vakkrachten. De PVT/V panelen komen dan als een pakket compleet voorgemonteerd uit de fabriek. “Als legosteen wordt het aangeleverd; de module is vervolgens eenvoudig met een kraan op het dak te plaatsen. In vaktermen is modulair bouwen al bekend, maar bij het grote publiek nog niet”, geeft Jan Putman aan, “Maar wij zijn nu de eersten met een Modulair bouwsysteem voor PVT/v. Op die manier zijn we in staat om het systeem in een derde van de tijd te plaatsen die er normaal voor staat.” Voor minder dan 12.000 euro is een woning al van warmtepomp, boiler en PVT/v panelen te voorzien. De terugverdientijd varieert van 4 tot 6 jaar, rekent hij voor.

Warmtepomp

Solar Energy Booster nam ook de warmtepomp onder de loep, die een onmisbare schakel vormt in de keten van duurzame energie opwekking. De warmtepomp kent twee belangrijke parameters. Ten eerste geldt dat elke graad temperatuurstijging van de warmtetoevoer naar de warmtepomp 2% efficientietoeslag oplevert. Ten tweede ligt het werkgebied van de warmtepomp tussen de plus 30 en min 15 graden. Daarbuiten treedt storing op. “De meeste mensen snappen dat warmtepompen gebruik maken van warmte uit de grond of de lucht. Maar op het dak worden hogere temperaturen bereikt, valt er meer te beïnvloeden en is een hogere effectiviteit te behalen”, weet Jan Putman.

Ervaring

Jan Putman heeft inmiddels 50 jaar ervaring in de installatietechniek. Vanaf 2011 werkt hij met PVT panelen. In 2017 won het bedrijf de Jan Terlouw Innovatieprijs. Deze prijs is een initiatief van Stichting kiEMT. Met deze prijs wil Stichting kiEMT innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland ondersteunen. Inmiddels verzorgde Solar Energy Booster meer dan 180 installaties op hotels, kantoorpanden en woningen. Op beurzen staat hij daarom niet meer tussen de innovatieve bedrijven. “Mijn toepassingen hebben inmiddels hun nut bewezen”, vindt hij. “In de innovatieperiode worden de fouten uit de nieuwe toepassingen gehaald, maar nu werk ik al jaren met het systeem en functioneert het heel goed. We lopen ermee voor op onze concurrentie.”

Warmteopslag

Solar Energy Booster werkt met bewezen technieken maar innoveerde ook op het gebied van de warmteopslag. Jan Putman: “Ik kom van de boerderij, toen ik klein was ging ik ’s winters met een warme steen naar bed. Die werkte als kruik. Nog steeds kunnen we steenachtig materiaal goed gebruiken om energie langere tijd, zeg een week tot een maand, te bewaren.” Met die kennis in het achterhoofd ontwikkelt Solar Energy Booster een eigen ondergronds thermisch opslagsysteem. Daarnaast wordt gewerkt met een energiehek. Dat kan in de grond geplaatst worden om warmte te reguleren. In de zomer gaat er warmte van de zonnepanelen de bodem in en in de winter kan de warmte vanuit de bodem gebruikt worden voor efficiënter gebruik. Als het op het dak vriest en ondergronds is het nog acht graden boven nul, dan kan dat warmteverschil ingezet worden voor optimaal rendement van de panelen.

Boven de grond zijn er toepassingen met zogenaamde heatsticks. Dat zijn kunststof elementen die gevuld zijn met een vloeistof die bij een bepaalde temperatuur vast of vloeibaar wordt. Met behulp van die techniek kan veel extra energie gewonnen en opgeslagen worden. “Het is een spel van hogere en lagere temperaturen, bedoeld om efficiënt duurzame energie op te wekken. Ik zet al mijn ervaring in om dat optimaal te realiseren. Het nieuwe PVT/v systeem is net zoals Henry Ford dat destijds beschreef over zijn auto’s die van de lopende band rolden, bedoeld voor heel het volk. Op deze manier kan ik de wereld een stukje verder helpen”, aldus Jan Putman. «

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.