Sociaal ondernemen gebaat bij flexibele integratie werknemers met achterstand tot arbeidsmarkt
18 januari 2021 13:14
Steeds meer organisaties en ondernemingen willen invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel aangeduid met de slogan planet, profit, people. Waar het de component people betreft, komt de EEGA Groep nogal eens om de hoek kijken. De EEGA Groep is al vele jaren gespecialiseerd in het tot stand brengen van een koppeling tussen werk en mensen die een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Opdrachtgevers zijn onder meer de Rijksoverheid, gemeenten en bedrijven.
Sietze Henstra is directeur van de EEGA Groep, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Deventer: “Wij worden regelmatig benaderd door organisaties die willen weten hoe ze sociaal ondernemen beter kunnen vormgeven. Zo’n traject richting ‘social enterprise’ kan er uiteindelijk toe leiden dat een organisatie besluit om mensen met een achterstandspositie op de arbeidsmarkt in dienst te gaan nemen. Voordat je dat succesvol kunt doen, komt er natuurlijk wel wat bij kijken. Daarbij, veel mensen werken in deze coronatijd hoofdzakelijk via beeldschermcontacten. Dat kost veel energie en als je dan ook nog eens aandacht moet besteden aan mensen die net even wat minder zelfstandig kunnen werken, hoe ga je daar dan mee om?”
Actief zijn werkt beter
“Wij zijn al ruim 25 jaar actief binnen deze markt, het koppelen van mensen en werk”, aldus Henstra. “Die kennis en ervaring willen we heel graag delen met onze partners en opdrachtgevers. Natuurlijk zijn wij bekend met alle regels en voorzieningen die er op dit gebied bestaan, maar we willen onze opdrachtgevers graag meenemen in hoe wij er naar kijken. Zo hebben wij een digitaal systeem mee-ontwikkeld voor een veel dynamischer, op de praktijk gericht cv, waardoor werkgevers direct kunnen zien waarvoor ze een werknemer kunnen inzetten.”
De ervaring van de EEGA Groep is dat het inpassen van mensen met een achterstand binnen een organisatie veel beter werkt als men zo snel mogelijk in een actieve werksituatie terecht kan, in plaats van deze mensen alleen maar coachgesprekken en trainingssessies aan te bieden. “Pas dan komt er meer vaart in het integratieproces op de werkvloer”, stelt Henstra. “Dat kan bijvoorbeeld door stages, werkervaring en/of functiesplitsing. Daarbij haal je enkele taken weg bij een werknemer met een hele drukke baan. Het gevolg is dat deze werknemer beter tot zijn recht komt doordat hij meer tijd heeft voor zijn overgebleven taken. Daarnaast creëer je dus een tweede functie, waarvoor je iemand met een in het begin lagere loonwaarde in dienst kunt nemen. Dat lijkt in eerste instantie misschien een dure optie maar als je het vergelijkt met de opbrengst op langere termijn, pakt het verbazingwekkend vaak beter uit.”
Open Badge systeem
De EEGA Groep schuift dit voorjaar aan bij het door Hét Ondernemersbelang georganiseerde rondetafelgesprek ‘Een lerende arbeidsmarkt is essentieel voor economisch herstel’. Gastheer is Saxion Parttime School in Deventer. Henstra: “Wat ik daar ter tafel wil brengen is ons Open Badges systeem. We kennen allemaal het traditionele ‘papieren’ cv, dat weinig dynamisch is. Dit systeem is anders. Met Open Badges kun je laten zien welke skills je hebt ontwikkeld in een praktijksituatie en hoe je deze hebt toegepast. Daar krijg je een badge voor die zichtbaar is in een Open Badge omgeving. Op deze manier kun je digitaal een dynamisch vaardighedendossier opbouwen dat precies aangeeft wat iemand op een bepaald moment aan vaardigheden bezit en hoe hij/zij deze kan inzetten. Ideaal voor werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen laten participeren. Het ministerie van Sociale Zaken, al jarenlang een van onze opdrachtgevers, vindt dit systeem een interessante ontwikkeling en Saxion kijkt ook mee.”
Tekst: Peter van den Boom
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.