Slimmer groeien met grenzen
24 november 2022 11:31
Begin november vierde management-, advies- en softwarebedrijf Brink dat ze al vijftig jaar bijdragen aan de vooruitgang en innovatie in de bouw-, infra-, installatie- en vastgoedsector. Tijdens een event met als thema ‘Groeien met Grenzen’ waren architecte Francine Houben, minister Hugo de Jonge en corporate antropologe Jitske Kramer gastsprekers en werd ook een start-up award uitgereikt.
Waarom groeien met grenzen?
1972 was het jaar waarin de Club van Rome hun bezorgdheid uitte over de toekomst van onze planeet, met het rapport ‘De grenzen aan de groei’. Dat rapport is vandaag de dag nog steeds actueel. De uitdagingen en vraagstukken in de bouw-, infra- en vastgoedsector zijn enorm. Hoe kan de gebouwde omgeving op een verantwoorde manier groeien met grenzen? Om daar over te praten en na te denken, nodigde Brink haar netwerk uit voor het kennisfestival. Van gebieds- en projectontwikkelaars, architecten, bouw- en installatiebedrijven tot opdrachtgevende overheden, brancheorganisaties en pers.
Design thinking ateliers
Het evenement startte met vijf ateliers waarin alle gasten aan de hand van het iteratieve design thinking proces aan de slag gingen met complexe vraagstukken die van invloed zijn op onze gebouwde omgeving. Dit zijn respectievelijk:
- tekort op de woningmarkt
- toenemende verstedelijking
- schaarste van grondstoffen
- prijsvorming van de toekomst
- vormgeving van de energietransitie
Na een uitleg over design thinking en wicked problems, werden de deelnemers eerst getriggerd met prikkelende stellingen en daarna in groepjes verdeeld om oplossingen te bedenken en te bespreken. Dit creatieve en interactieve programmadeel leverde zowel interessante discussies vanuit verschillende invalshoeken op, als een aantal concrete ideeën om verder uit te werken.
Gesprek over urgente uitdagingen
Aan het einde van de middag ging CEO en directievoorzitter Adriaan Visser in gesprek met Francine Houben over urgente uitdagingen in de gebouwde omgeving van vandaag. Houben is founding partner en creative director van architectenbureau Mecanoo. In haar visie is het belangrijk om verder groeien te gaan combineren met een andere aanpak van stedenbouw en gebiedsontwikkeling. Zoals het wonen meer integreren met groen- en gemeenschapsvoorzieningen, onderwijs en zorgverlening. Ter illustratie daarvan liet ze voorbeelden zien van Birmingham en Kaohsiung. Kaohsiung in Taiwan is getransformeerd van een traditionele industriële havenstad naar een mooie, groene stad aan de oceaan met een aantrekkelijke leefomgeving. Omdat in Rotterdam veel bedrijven niet meer havengebonden zijn liggen daar nog interessante ontwikkelingskansen, zeker als de Drechtsteden erbij betrokken worden.
Hans de Jonge Start-up Award
Bij zijn afscheid als directievoorzitter van Brink eind 2019 kreeg Hans de Jonge als cadeau het naar hem genoemde Start-up Award initiatief. Tijdens Groeien met Grenzen werd de award voor het eerst uitgereikt. De drie finalisten waren VANTOT uit Eindhoven met de Sunseeker lichtoplossing, Integer Technologies met een integraal installatieconcept voor een appartementsgebouw van 6-8 eenheden en levvr met een webapplicatie voor informatiemanagement, waarmee veel data is om te zetten naar kennis. Na een pitch van de drie innovaties konden de ruim 300 aanwezige klanten en partners van Brink hun stem uitbrengen. Met een nipte voorsprong werd VANTOT als winnaar van de eerste Hans de Jonge Start-up Award gekozen. Behalve een geldbedrag en subsidieadvies voor alle drie de finalisten krijgt VANTOT ook nog adviesuren van Brink en kunnen ze gebruik maken van de kantoren van Brink in Rotterdam, Eindhoven of Groningen.
Provinciale woningbouwafspraken
Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, was aanwezig als plenaire spreker van Groeien met Grenzen. Hij lichtte zijn plan toe voor de gemaakte afspraken die 900.000 nieuwe woningen moeten opleveren. Hij blikte ook even terug op de start van Brink, het rapport van de Club van Rome en de Nederlandse bevolkingsgroei sindsdien. Door zijn landelijke woningmarktdeal te gaan opsplitsen naar provinciale afspraken verwacht hij een groot deel van de ambities te kunnen verwezenlijken. De urgentie daarvan is groot en als fietser heeft de Jonge het motto: bij tegenwind, harder trappen in plaats van afstappen.
Toekomstbestendige culturen bouwen
Als afsluiter nam Jitske Kramer alle gasten mee in een spoedcursus corporate antropologie. Verhalen van en over andere culturen geven waardevolle inzichten voor maatschappij en bedrijfsleven. Antropologie laat zien hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Bestaande culturen stollen zich in organisaties, gebouwen en leiders. Voor een culturele transformatie zijn volgens Kramer daarom andere leiders nodig, evenals rituelen en veranderverhalen. Maar ook de wijsheid van de minderheid: de afwijkende stem. Een boeiend pleidooi en genoeg stof tot nadenken voor de transformaties van de komende 50 jaar.
Auteur: Peter Gloudemans
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.