Slimme werkgever werkt samen met Werkzaak Rivierenland
13 oktober 2020 09:40
Niemand kan in de toekomst kijken en weten hoe de ontwikkelingen eruit zien. Daarom anticipeert Werkzaak met zeven thema’s die helpen om in de snel veranderende en onzekere wereld kansen te zien in veranderingen. De circulaire economie, inclusief de energietransitie, is één van deze thema’s. Er is volop ontwikkeling en Werkzaak wil de baankansen hiervan benutten. Elfriede Boer, betrokken en inspirerend directeur van Werkzaak Rivierenland vertelt hoe zij dat ziet.
Werkzaak is specialist in het leveren van mensen aan de arbeidsmarkt: en dan gaat het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand kan veel oorzaken hebben zoals een lichamelijke of psychische beperking, langdurig thuis zitten of een burn-out waardoor iemand opnieuw moet ontdekken wat en hoe hij wel aan het werk kan. Werkzaak ziet ook mensen die gewoon enorme pech hebben op een bepaald moment in hun leven en daardoor op afstand komen te staan. En er zijn statushouders die graag willen werken maar waar de taal en cultuur de afstand vormen.
Elfriede: “We luisteren aandachtig en bepalen samen met de werkzoekende de beste route naar werk. Doel is dan haalbare stappen zetten richting duurzame uitstroom naar werk. Zo creëren we een win-win-win, voor werkzoekenden, werkgevers en onze arbeidsmarktregio Rivierenland. Dus voor statushouders is er focus op taal, leren op de werkvloer en gevoel voor de Nederlandse arbeidscultuur ontwikkelen. Voor andere werkzoekenden kiezen we een traject via tijdelijke sociale activering om werkritme op te bouwen. Of mensen volgen bij ons een leerwerkroute om een vak te leren. Bijvoorbeeld onze leerwerkroute Techniek waarbij we mensen, samen met het ROC, opleiden tot uiteindelijk windmolenmonteur of zonnepanelenbouwer. De leerwerkroutes sluiten aan op de huidige en toekomstige vraag van de arbeidsmarkt.”
Met werkgevers samen de business van de toekomst ontwikkelen
De werkgever is de andere klant van Werkzaak. Werkzaak ontzorgt de werkgever, begeleidt op de werkvloer, regelt loonkostensubsidie en biedt de leidinggevende op de werkvloer de hoog gewaardeerde training Mentorwijs waarin ze meer leren over de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zodat ze met kleine aanpassingen veel productiviteit in huis krijgen. Elfriede is ervan overtuigd dat iedereen een talent heeft en dat de ontwikkelingen in hoog tempo gaan. Goede dienstverlening is alleen mogelijk door samen te werken en te innoveren met werkgevers, maatschappelijke organisaties, ondernemende burgers, onderwijs en overheden.
Elfriede: “Wij zoeken altijd partijen die samen met ons business willen maken. Bijvoorbeeld in de sterk opkomende circulair economie. Wij kunnen geen stoffen maken of stoelen of onderdelen van stoelen. Daar is een andere partij goed in, bijvoorbeeld Gispen. Met hen hebben we een succesvol refurbishtraject ontwikkeld, waarbij veel handarbeid komt kijken. Wij voegen de arbeid toe en ontwikkelen samen een nieuw businessmodel. Waarbij we steeds verder uitbreiden en echt cradle to cradle gaan werken door de oude stoffering naar bedrijven te brengen die dat als grondstof voor isolatie kunnen gebruiken. Werkzaak wordt zo onderdeel van een keten waarin wij arbeid leveren. De keten kan veranderen, maar het aanzienlijke aandeel arbeid in dergelijke cradle to cradle processen blijft altijd aanwezig. Wij zoeken voortdurend naar dit soort kansen en oplossingen in verschillende sectoren.”
Zonnepanelenbouwer en windmolenmonteurs zijn in de maak
In de energietransitie ziet Werkzaak ook kansen. De veranderingen in de energiewereld gaan in hoog tempo en nieuw technologische oplossingen blijven zich aandienen. Regio Rivierenland wil uiterlijk 2050 CO2-neutraal zijn. Fruitdelta Rivierenland, Waterschap Rivierenland, VNO-NCW Midden, Greenport Gelderland, de acht regiogemeenten, de Samenwerkende Woningcorporaties Rivierenland, Gebiedscoöperatie Rivierenland, provincie Gelderland en Gelderland werken samen om dit doel te bereiken. Dit kan alleen met (veel) nieuwe technische vakmensen.
Elfriede: “In de leerwerkroute Techniek bereiden we dit voor. De komende jaren zijn er meer mensen nodig voor zonnepanelenbouwer, windmolenmonteur en andere beroepen in nieuwe energie. Als je eenmaal werkt in de installatie- en elektrotechniek is een training in technieken voor deze nieuwe beroepen een kleine stap. Aan de ondernemerskant adviseren we over het doen van aanpassingen, bijvoorbeeld de taken in verschillende moeilijkheidsgraden opdelen. Essentieel om meer mensen vanuit Werkzaak een kans te bieden en sociale inclusie mogelijk te maken met werk dat past bij iemand zijn arbeidsvermogen.”
Een beetje dromen in Rivierenland
Werkzaak werkt al sinds 2018 samen met partijen als ROC Rivor, opleider IW-Midden en reïntegratiebedrijf Greenfox Social return en de installatiebranche voor de Techniek. Om de regionale energietransitie te versnellen wordt in de regio Rivierenland werk gemaakt van een Smart Technology Experience Center met onder één dak advisering & coaching, opleiding van vakmensen en aanbod van actuele duurzame bouwoplossingen voor burger en regionale bouw- en installatiebedrijven. Een droom die best wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.
Samenwerken aan een inclusieve arbeidsmarkt verlaagt maatschappelijke kosten
Elfriede: “We blijven ontwikkelen en zijn nu, natuurlijk weer met partners, bezig met een project rond recyclen van textiel. Bij de opstart van dit soort innovaties is vaak geld nodig. Wij zijn goed in het ontsluiten van innovatie- en subsidiegelden die ondersteunen in de transities waarin we verkeren. Om dergelijke middelen te krijgen is samenwerken vaak een voorwaarde. Wij ervaren dat de samenwerkingen zijn vruchten gaan afwerpen en uiteindelijk voor kostenbesparingen in de maatschappij zorgen: want wie werkt heeft minder zorgkosten en ervaart een hoger welzijn.”
Werkzaak Rivierenland
Postbus 321
4190 CH Geldermalsen
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.