Sleutelrol voor mbo’ers

3 juli 2024 08:00

Sleutelrol voor mbo’ers

Er is gelukkig steeds meer waardering voor vakmanschap, zo merk ik. Je mag er weer zijn als bakker, kapper of kok. Je hart volgen en voor een vak kiezen is weer iets om trots op te zijn.

Mbo’ers zijn heel belangrijk voor onze economie en worden alleen maar belangrijker. Ze spelen een sleutelrol, ook als het om innovaties gaat en zeker bij de energietransitie. Ze zijn goed in het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Maar hun rol gaat veel dieper. Ze vormen ook een cruciale kennisbrug tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Een aantal jaar geleden zijn practoraten in het leven geroepen: praktijkgerichte onderzoeken vanuit mbo-instellingen. Het gaat daarbij om de koppeling tussen onderzoek en praktijk. Je kunt heel veel innovaties bedenken, maar die staan of vallen altijd met de praktische toepasbaarheid en het wel of niet omarmen door de professionals die ermee moeten werken.

Bij ROC Nijmegen hebben we de laatste jaren een aantal practoraten opgezet. We overwegen nu om er één te starten die met de energietransitie te maken heeft. Dat heeft de potentie om voor een versnelling bij bedrijven te zorgen. Maar we kunnen het niet alleen. We werken daarvoor graag samen. Met andere onderwijsinstellingen, met overheden en met bedrijven. Doet u mee?

Peter van Mulkom
Voorzitter van het College van Bestuur van ROC Nijmegen en Lid The Economic Board

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.