Sieraden en edelstenen: hoe zeker is hun waarde?

24 oktober 2024 10:54

Sieraden en edelstenen: hoe zeker is hun waarde?

Als ondernemer moet je goed nadenken waar je in investeert. Het bedrijfskapitaal wil je natuurlijk laten groeien. Het is aan jou om te bepalen hoeveel risico je wilt nemen met een investering. Risicovolle investeringen leveren vaak veel op als het goed gaat. Daar staat tegenover dat de verliezen aanzienlijk kunnen zijn als de zaken niet gaan zoals verwacht. Er zijn mensen die fortuinen hebben verdiend met de handel in bitcoin, maar er zijn er ook die daardoor in grote financiële problemen zijn gekomen. Het voordeel van edelmetalen is dat ze doorgaans redelijk waardevast zijn.

De ontwikkeling van de goudprijs

Goud is altijd een waardevast metaal geweest. De prijs van goud stijgt met de jaren gestaag. Als je vandaag een gouden sieraad koopt, gouden munten of een goudstaaf, dan kun je ervan verzekerd zijn dat die over tien of twintig jaar meer waard is geworden. Hoe hard de goudprijs stijgt is uiteraard wel afhankelijk van diverse factoren.

Investeren in edelstenen

Voor een ondernemer kan het interessant zijn om te investeren in edelstenen. Als je een flink bedrag kunt investeren dan zijn smaragden, robijnen, diamanten en saffieren de duurste stenen die er te koop zijn. Het hoeft dan niet meteen de Pink Star Diamond te zijn, die ooit werd verkocht voor ruim 71 miljoen dollar. In 2024 werd een nog waardevollere diamant gevonden. Maar er blijft genoeg over als je slechts enkele duizenden euro’s kunt investeren. De kans dat je investering na verloop van tijd meer waard wordt is groot. Naast losse edelstenen kun je natuurlijk ook edelsteen sieraden kopen. Ringen, colliers, oorbellen en armbanden zijn niet alleen goed als investering, je kunt ze natuurlijk ook gewoon dragen bij bijzondere gelegenheden.

Speciale sieraden als investering

Als je wilt investeren in sieraden dan kun je voor bijzondere objecten kiezen zoals een labradoriet ring. Je moet je daarbij wel realiseren dat de prijs voor sieraden wordt bepaald door vraag en aanbod. Als er van een sieraad veel exemplaren zijn gemaakt dan kan dat de prijs negatief beïnvloeden. Een goud- of zilver inkoper kijkt alleen naar het gewicht van het zilver of het karaat van het goud, plus de waarde van de eventueel gebruikte edelstenen. Sieraden worden meestal omgesmolten om het goud of zilver opnieuw te gebruiken. Dan maakt het niet zoveel uit hoe het sieraad eruitzag.

Verzeker je investering

Als je investeert in sieraden is het heel belangrijk om deze goed te verzekeren. Uiteraard is een goede kluis ook belangrijk. Een verzekeraar zal als voorwaarde stellen dat kostbare sieraden op een veilige manier worden bewaard. Als dat niet gebeurt dan is de kans groot dat de verzekering niet uitkeert als het sieraad wordt gestolen of beschadigd raakt. De premie voor een dergelijke verzekering kan flink in de papieren lopen. Dit is wel iets om over na te denken voordat je besluit tot een dergelijke zakelijke investering.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.