Secundaire arbeidsvoorwaarden: hoe je deze kunt verduurzamen en implementeren

22 augustus 2024 09:37

Secundaire arbeidsvoorwaarden: hoe je deze kunt verduurzamen en implementeren

Op de werkvloer heb je te maken met verschillende arbeidsvoorwaarden. Deze worden vaak verdeeld onder de primaire arbeidsvoorwaarden en de secundaire arbeidsvoorwaarden, en in sommige gevallen zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. De secundaire arbeidsvoorwaarden heeft de werkgever deels zelf in de hand. Tegenwoordig speelt duurzaamheid een steeds grotere rol en dit geldt ook voor het werkleven. Het verduurzamen van de secundaire arbeidsvoorwaarden wordt dan ook steeds belangrijker. Daarom zetten we hieronder voor je op een rij hoe je de secundaire arbeidsvoorwaarden kunt verduurzamen en vervolgens kunt implementeren.

Secundaire arbeidsvoorwaarden: een paar voorbeelden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de uren die je werkt voor de werkgever en het salaris dat je ervoor krijgt. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die hier extra bij komen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een auto van de zaak, de mogelijkheid om thuis te werken of het krijgen van een reiskostenvergoeding.

Secundaire arbeidsvoorwaarden verduurzamen en implementeren: voorbeelden

Duurzaamheid wordt vandaag de dag steeds belangrijker, ook op de werkvloer. Zo kun je duurzaamheid op de werkvloer doorvoeren door duurzame secundaire arbeidsvoorwaarden op te stellen. We zetten een aantal voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden op een rij en hoe je dit kunt implementeren.

1. Duurzaam vervoer

Als we dag in dag uit met de brandstofauto naar ons werk rijden, stoten we met z’n allen heel wat CO2 en andere schadelijke stoffen uit. Dit is natuurlijk niet goed voor de aardbol en al helemaal niet duurzaam. Om ervoor te zorgen dat het woon-werkverkeer een stuk duurzamer wordt, kan er worden gedacht aan duurzaam vervoer. De werkgever kan hier verandering in brengen. De werkgever kan bijvoorbeeld de werknemers stimuleren om wat vaker op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Een fietsregeling of een OV-abonnement vanuit het werk kan een goede duurzame secundaire arbeidsvoorwaarde vormen. Of denk aan een leasecontract voor een elektrische auto van de zaak. Het is dan ook verstandig om laadpalen te realiseren in de buurt van de werkplek.

2. Thuiswerken

De werkgever kan ook een groene arbeidsvoorwaarde oprichten om thuiswerken te stimuleren. Als er regelmatig vanuit huis wordt gewerkt, hoeven de mensen helemaal niet na te denken over het vervoer. Daarnaast kan er ook worden bespaard op energiekosten: het kantoor kan desnoods een dag dicht als iedereen op die dag thuiswerkt. Als de werknemers thuis willen werken, is het natuurlijk ook belangrijk om een duurzame thuiswerkplek te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen van de ruimte met isolatie, wat door de werkgever kan worden gestimuleerd.

3. Duurzame programma’s en documentaires

Onder de secundaire arbeidsvoorwaarden kan ook scholing vallen, zoals cursussen of het volgen van een studie. Om ervoor te zorgen dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel wordt van de organisatie, kun je overwegen om online programma’s en documentaires met duurzame onderwerpen aan te bieden die de werknemers kunnen volgen. Op deze manier kunnen de werknemers meer te weten komen over duurzaamheid op de werkvloer, maar spijkeren ze ook hun kennis bij over duurzaamheid in het dagelijks leven. Ook goed om te weten: onderwijsinstellingen komen zelfs in aanmerking voor een gratis lidmaatschap voor het volgen van deze programma’s en documentaires.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.