“Schoonmaakindustrie slimmer en duurzamer maken”

17 oktober 2024 12:03

“Schoonmaakindustrie slimmer en duurzamer maken”

Hoe maak je schoonmaken als vak aantrekkelijker en kun je tegelijkertijd tijd, geld en water besparen? Het is een vraag waar Frank van de Ven, CEO van i-team Global zich al jaren over buigt. En met succes. Zijn bedrijf, dat zich richt op ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige schoonmaakmachines voor de B2B-markt, groeide in korte tijd uit tot een internationale speler met 400 werknemers en vertegenwoordiging in 80 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven, daar vindt ook de ontwikkeling plaats. De productie gebeurt in China.

Tekst: Hanneke van den Nieuwenhof

Van de Ven studeerde werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Zijn eerste baan startte in 1979 bij EDAH supermarkten. Later stapte hij over naar de Rabobank, waar hij veel samenwerkte met diverse ondernemers. Na zijn ontmoeting met Harry Peeters, directeur van schoonmaakbedrijf Care en handelsonderneming Road, betrad Van de Ven de schoonmaakbranche. Hij richtte IVAC op, dat in Nederland stofzuigers produceerde. Hij was toen al vastbesloten de schoonmaakbranche duurzaam te veranderen. De doorbraak kwam in 2003 toen hij een productiepartner in China vond, waar Van de Ven een productiefaciliteit opzette met 140 medewerkers. Inmiddels richt i-team Global zich op het ontwerp en de ontwikkeling van geavanceerde reinigingsapparatuur, gepatenteerde schoonmaakmachines en – producten. Het testen van de nieuw ontwikkelde machines om het bedrijfsschoonmaakproces te verbeteren vindt plaats in het World Inspiration & Logistical Center, waar realistisch nagebootste omgevingen zijn te vinden als een vliegtuigcabine, operatiekamer, supermarkt en bioscoop.

Gebruiksgemak

“Schoonmaken gebeurt al eeuwenlang op dezelfde wijze. Dat kan echt anders. Wij willen de schoonmaakindustrie slimmer en duurzamer maken en de rol van de schoonmakers verbeteren door hen te transformeren in gerespecteerde gastvrijheidsprofessionals. Tegelijkertijd willen we het gebruik van water, energie en schoonmaakmiddelen verminderen”, legt Van de Ven uit. “Onze producten combineren functionaliteit met gebruiksgemak. Ze werken sneller, veiliger en plezieriger. Zoals de i-mop die we 10 jaar geleden op de markt hebben gebracht. Wereldwijd zijn er meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. Die machine combineert de flexibiliteit van een dweil met de kracht van industriële schrobmachines. Het apparaat kan 300 vierkante meter schoonmaken in een kwartier tijd. Verder hebben we veel aandacht besteed aan de ergonomie. Als je bedenkt dat alleen al in de VS en Europa 11 miljoen professionele schoonmakers werken, waarvan het grootste deel vrouw is en de vijftig gepasseerd dan weet je dat het ontzettend belangrijk is om die apparaten zo ergonomisch mogelijk te maken. Ze zijn niet zwaar en heel makkelijk te bedienen. Daarnaast zijn ze heel duurzaam omdat het watergebruik heel laag is.”

Cobot

Dinsdag 1 oktober lanceerde het bedrijf de i-walk, een cobot die letterlijk samenwerkt met de i-mop die er eenvoudig aan geklikt kan worden. “Doordat de gebruikers nu niet meer zelf achter de i-mop hoeven lopen en de i-walk eenvoudig zelf kunnen programmeren, hebben ze nog maar één minuut voorbereidingstijd nodig om 300 vierkante meter vloer te reinigen. Dit bespaart enorm veel tijd, die de schoonmakers weer kunnen besteden aan andere taken. Van de Ven: “De i-walk draagt bij aan het oplossen van de arbeidsmarktproblemen in de schoonmaakindustrie, die kampt met een groot personeelstekort en hoge werkdruk. Het apparaat biedt verlichting voor zware, repetitieve taken wat leidt tot minder fysieke belasting en een aangenamere werkomgeving. Hierdoor kunnen schoonmaakmedewerkers zich concentreren op neventaken, zoals hospitality. Verder biedt de i-walk een oplossing voor bedrijven die kampen met personeelstekorten. De verhoogde efficiëntie maakt het mogelijk om met minder mensen dezelfde hoge standaard te leveren.”

Disney

Gekscherend betitelt Van de Ven zichzelf weleens als de ‘Disney van de schoonmaak’. En het klopt dat hij een funfactor heeft gebracht in de branche met het experience center dat naast natuurgetrouwe nabootsingen van diverse omgevingen ook livemuziek biedt, goed eten en een klein racecircuit met schoonmaakapparatuur. Het zegt veel over de inventiviteit en betrokkenheid van Van de Ven. De bedrijfskundige werd in 2008 eigenaar-directeur van i-team Global, dat sindsdien een stormachtige ontwikkeling doormaakt en een jaaromzet van 65 miljoen (in 2022).

Overigens zou de naam ‘Steve Jobs van de schoonmaak’ Frank van de Ven ook niet misstaan, want hij ontwikkelt alle apparaten zelf, bijgestaan door een team van ingenieurs. En de letter i uit de bedrijfsnaam komt ook, net als bij Apple, terug in de naamgeving van alle producten. “Maar wij waren eerder met de registratie”, verklapt Van de Ven. “Daarom is er een Apple watch en geen iwatch, want die naam is 20 jaar geleden al door ons geregistreerd!”

Snelle groei

De i uit i-team Global komt niet alleen terug in alle producten, maar ook in de kernwaarden van het bedrijf, in de wijze waarop wordt ontwikkeld en ontworpen en in de interactie met cliënten en eindgebruikers “Inquire, innovate en inspire is de wijze waarop wij werken”, verklaart Van de Ven. ”Onze relaties worden regelmatig uitgenodigd in ons experience center om met ons te sparren: wat kan beter, waar is behoefte aan. Dat helpt bij de ontwikkeling en ontwerpen van onze apparaten.”

Om in te kunnen spelen op de snelle groei heeft i-team Global onlangs een logistiek centrum van 9000 vierkante meter op Flight Forum Eindhoven in gebruik genomen. Niet alle medewerkers zijn daarnaartoe verhuisd. “Het hoofdkantoor en experience center zijn in Acht gebleven, die verplaats je niet zomaar. Naast de verschillende bedrijfssituaties die we er hebben nagebouwd, kunnen we daar zo’n driehonderd mensen ontvangen in onze Arena en beschikken we over een volledig uitgeruste keuken. Omdat we vaak internationale gasten in huis hebben, is het handig als we alles in house hebben. Dus voorlopig zijn we hier nog te vinden”, aldus Van de Ven.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.