Schadevergoeding voor ZZP’ers bij een bedrijfsongeval: hoe heb jij dit geregeld?
22 december 2022 09:33
In vrijwel elke branche zijn zzp’ers actief. De vrijheid is een van de belangrijkste redenen voor zzp’ers om als zelfstandig ondernemer actief te zijn. Maar voor deze vrijheid moet je als zzp’er wel wat over hebben. Zo dragen zzp’ers zelf in veel gevallen de financiële risico’s van een bedrijfsongeval, terwijl men zich hier vaak niet van bewust is.
Het is belangrijk om als zzp’er zo veel mogelijk risico’s te dekken. Kun je als zelfstandige door een ongeval geen opdrachten meer uitvoeren en blijkt dat de opdrachtgever niet aansprakelijk is? Dan stopt de inkomstenstroom en kun je nergens terecht voor een vergoeding of uitkering. Gelukkig zijn er verzekeringen die in het geval van een bedrijfsongeval schadevergoeding uitkeren.
Aansprakelijkheid van zzp’ers en opdrachtevers
Een opdrachtgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Zij dragen deze zorg voor zowel werknemers in loondienst als voor zzp’ers. Ontstaat er schade door nalatigheid van de werkgever? Dan moet de werkgever deze schade vergoeden. Dat geldt dus ook voor zzp’ers.
In de praktijk blijkt dat het soms lastig is om als zzp’er een opdrachtgever aansprakelijk te stellen voor letselschade. Een schadevergoeding kan soms jaren op zich laten wachten, en daar zit je als zzp’er waarschijnlijk niet op te wachten.
Er zijn ook gevallen bekend waarbij de aansprakelijkheid geheel terecht bij de zzp’er lag. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of ongevallenverzekering voor zzp’ers is in dat geval de oplossing. Zo’n verzekering dekt de schade die ontstaat uit een bedrijfsongeval wanneer de zzp’er hier zelf aansprakelijk voor is.
Welke schadevergoeding ontvangt een zzp’er?
Is de opdrachtgever aansprakelijk gesteld of heeft de zzp’er zelf een verzekering afgesloten? Dan heeft de zzp’er recht op een schadevergoeding, waarbij de verzekeraar zowel de materiële kosten als immateriële kosten kan dekken. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie en de soort verzekering die men heeft afgesloten.
Onder materiële kosten kun je denken aan medische kosten, reiskosten, pensioenkosten, inkomensverlies en kosten voor rechtsbijstand. Maar een bedrijfsongeval kan veel meer nare gevolgen hebben, waaronder emotionele en geestelijke schade. Ook voor deze immateriële kosten kan een zzp’er een schadevergoeding krijgen.
Ondanks dat een opdrachtgever dus verplicht is om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren, blijft het belangrijk om jezelf te verzekeren tegen financiële risico’s. Dat geeft extra zekerheid. Voor nu, maar ook voor later.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.