Save the Date: ‘Uitgelicht - Gesloten wegens bewoning’

5 juni 2024 09:51

Save the Date: ‘Uitgelicht - Gesloten wegens bewoning’

Kaartverkoop op 3 juni gestart - Eerste editie Lichtwandeling in het Nederlands Openluchtmuseum

Beleef het waargebeurde verhaal van een oud-museumbewoner die tijdens de evacuatie van Arnhem in de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in het Nederlands Openluchtmuseum verbleef tijdens de eerste editie van 'Uitgelicht – Gesloten wegens bewoning': Een lichtwandeling ondersteund door lichtprojecties en geluidseffecten langs 37 objecten door het hele museum. In ‘Uitgelicht’ neemt een oud-museumbewoner de bezoeker mee in zijn herinneringen aan die tijd. Al wandelend over verlichte paden en bomen wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van de evacuatie van Arnhem en hoe evacués tijdelijk hun intrek namen in de gebouwen van het Openluchtmuseum. Het museum was in die tijd ‘Gesloten wegens bewoning’. Hoe woonden deze Arnhemmers? Hoe kwamen ze aan eten? Hadden ze een keuken? Moesten ze werken? Gingen kinderen naar school? Dit persoonlijke en meeslepende verhaal is van 18 oktober t/m 3 november 2024 te ervaren in het Openluchtmuseum. Kaarten zijn vanaf nu te koop. 

Slag om Arnhem - gedwongen evacuatie 

Tijdens de Slag om Arnhem in 1944  -in september 2024 tachtig jaar geleden- moesten alle inwoners van Arnhem op bevel van de Duitse autoriteiten de stad verlaten. Veel inwoners trokken naar het noorden en oosten van het land. Ongeveer 600 Arnhemmers bleven liever dicht bij huis en kwamen terecht in het Openluchtmuseum, dat net buiten het te evacueren gebied viel. Een koude en tochtige huisvesting die iedere generatie anders heeft beleefd. 

 

Kaartjes

De kaartverkoop voor dit bijzondere lichtspektakel is op 3 juni gestart. Er is een beperkte oplage beschikbaar, dus wees er op tijd bij. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden. Er zijn meerdere tijdsloten per avond. Dit tijdslot is alleen bedoeld om binnen te komen, daarna kan de bezoeker op eigen tempo de route bewandelen. Controleer de datum en tijd die je gereserveerd hebt goed. Na aanschaf is het niet meer mogelijk deze te wijzigen. ‘Uitgelicht’ is niet te bezoeken met een regulier toegangskaartje, het museum is die periode gesloten tussen de dag- en avondopening. Kaartjes zijn te koop via onze website

 

Zuinig met energie, rekening houdend met de omgeving

Voor de lichtprojecties en uitgelichte objecten wordt gebruik gemaakt van energiezuinige ledverlichting. Ook houden we zoveel mogelijk rekening met de flora en fauna in het bos, alle lichten en projecties worden om 23.00 uur uitgeschakeld. Bezoekers van ‘Uitgelicht’ blijven op de brede gebaande paden in het museum, zodat de natuur niet verder verstoord wordt.   

Foto: Jorrit Lousberg (Light at Work Photography)

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.