Samenwerking groen/blauw beroepsonderwijs en bedrijven uitdiepen

6 april 2023 09:55

Samenwerking groen/blauw beroepsonderwijs en bedrijven uitdiepen

“We werken van oudsher nauw samen met bedrijven en brancheorganisaties”

Yuverta Nijmegen is de belangrijkste blauw/groene MBO-opleiding in de regio Nijmegen. Voor een aantal studies is de locatie zelfs landelijk de enige. Senior opleidingsmanager Anke Aalmers schetst het karakter van Yuverta en de belangrijke rol van bedrijven.

“Onze locatie telt ongeveer 800 studenten, verdeeld over hoofdrichtingen Dier, Zorg, Duurzame Leefomgeving en Tuin- en landschapsinrichting. Die richtingen zijn weer onderverdeeld in specifieke beroepsopleidingen”, vertelt Aalmers. “Het overgrote deel van onze studenten komt uit de regio Nijmegen. Voor een klein aantal studies heeft onze locatie een bovenregionale functie. Deze studies trekken jongeren uit het hele land. Bijvoorbeeld de studie Werkhondenprofessional voor training van honden voor detectie- en beveiligingsdoeleinden. Dat geldt ook voor de studie Specialist Biotechniek, gericht op verzorging en inzet van dieren bij wetenschappelijk onderzoek. Eveneens bovenregionaal is de studie Maatschappelijke Zorg en Groen, die studenten opleidt tot Persoonlijk begeleider op een Zorgboerderij.”

Nauwe contacten

Ook het netwerk van bedrijven waar Yuverta Nijmegen nauwe contacten mee onderhoudt is geconcentreerd in de Nijmeegse regio. Aalmers: “We werken van oudsher nauw samen met bedrijven en brancheorganisaties. We bieden onze opleidingen aan op een manier die past bij de behoeften en de mogelijkheden die bedrijven en studenten hebben. Denk hierbij aan de reguliere MBO opleidingen als BOL en BBL met daarnaast trajecten op maat voor bij- en omscholing.”

De scholenfusie waaruit Yuverta voortkomt brengt hierin wel verandering. Aalmers schetst: “Door de fusie is Yuverta de grootste groen/ blauwe opleider van Nederland geworden. Die schaalgrootte zorgt er voor dat zich langzaamaan nieuwe netwerken ontwikkelen, over de grenzen van de ‘oude’ opleidingslocaties heen. Het is een natuurlijk proces dat samenhangt met het delen van faciliteiten, het samen opzetten van (nieuwe) opleidingen en het samen zoeken van verbindingen met bedrijven.”

“Onze bestaande relaties in het ‘groene netwerk’ blijven onveranderd sterk. Daar komen nu bovenregionale verbindingen met bedrijven bij, waardoor we extra ingangen en mogelijkheden creëren voor onze studenten, maar ook nog beter kunnen aansluiten bij de landelijke vraag aan werknemers. Een voorbeeld is de nieuwe BBL paraveterinair, die samen met het bedrijfsleven is geschreven.”

“De BOL opleidingen zijn en blijven vooral regionaal gericht, dat heeft te maken met de inrichting van deze onderwijsvariant. Deze studenten doorlopen het grootste deel van hun opleiding op onze locatie en werken enkel tijdens hun stages in een bedrijf. Voor BBL studenten is dat anders, zij combineren leren en werken. Meestal werken zij vier dagen per week in de beroepspraktijk bij het bedrijf waar ze een opleidingsovereenkomst mee hebben.”

Hotspots

Yuverta werkt zoals gezegd nauw samen met bedrijven. “Deze samenwerking krijgt verdere verdieping en verbreding. We participeren in de Stichting Centrum voor Innovatief Vakmanschap Groen (CIV Groen) met ondernemers en de overheid bij het opzetten van nieuwe initiatieven wat betreft praktijkinnovatie, aansluiting op de arbeidsmarkt en onderwijsvernieuwing. Die samenwerking krijgt vorm in zogeheten hotspots”, vertelt Aalmers. “Dit zijn leergemeenschappen rond een thema. Zo is er bijvoorbeeld de Groene Hotspot in Nijmegen, gericht op hoveniers, groenbedrijven, en tuin- en landschapsinrichting. Studenten, docenten en professionals uit het bedrijfsleven en overheid werken hier samen aan actuele thema’s rond de groene leefomgeving. In Velp is er een hotspot Boomverzorging, in Dordrecht de Blauwe Hotspot, gericht op alles rond water, bodem en klimaat. Houten kent een groene Hotspot rondom stedelijk groen en een hotspot Dier. De hotspots zijn zowel digitale als fysieke ontmoetings- een leeromgevingen. Het zijn de plekken waar allereerst ruimte is voor innovatie en kennisdeling en daarnaast vraag en aanbod bijeen komen met betrekking tot opleidingen, stages en werk.”

De contacten met bedrijven lopen langs ‘natuurlijke’ routes. “Veruit de meeste docenten zijn mensen uit de groen/ blauwe praktijk. Zij-instromers die we vaak al kennen uit hun voormalige beroepspraktijk in het bedrijfsleven. Daarnaast bestaat ons docententeam uit een aantal deeltijders, die zowel bij ons op school als in hun bedrijf werken. En een deel is als vakdocent opgeleid op het reguliere HBO. We hebben kortom een team dat met beide benen in de groene en blauwe realiteit staat en op de hoogte is van de actuele ontwikkelingen in hun branche. Ook dat laatste is erg belangrijk, want we streven ernaar onze studenten met realistische verwachtingen en gedegen kennis en kunde het veld in te sturen.”

De band met de bedrijven wordt eveneens onderhouden door stagebezoeken en het organiseren van evaluatieavonden voor stagebedrijven. “We willen graag weten wat zij van ons onderwijs vinden gelet op kennis en vaardigheden. Ook organiseren we bijeenkomsten en workshops waar bedrijven innovaties presenteren aan collega-bedrijven en onze studenten. We nodigen bedrijven uit de regio bij deze dan ook nadrukkelijk uit om kennis met ons te maken en de samenwerking aan te gaan.”

Op de locatie van Yuverta in Nijmegen kunnen studenten een aantal praktijksituaties oefenen in daarvoor nagebouwde omgevingen. Een voorbeeld hiervan is de dierenartspraktijk, bestaand uit een balie en een aantal geschakelde behandelruimtes. Studenten die dierenartsassistente willen worden oefenen er hun vaardigheden. Een deel van de materialen worden ter beschikking gesteld door bedrijven, in een sponsor of leaseconstructie. Dergelijke constructies zijn er ook voor de hoveniersopleiding en laboratoria.

“Het is belangrijk dat onze studenten hier oefenen met up to date materialen en apparatuur, want daar zullen ze straks in hun beroep ook mee werken. Zelf investeren in state of the art apparatuur is geen optie: te duur en te snel verouderd, want de ontwikkelingen gaan snel, met name op het gebied van digitale hulpmiddelen. Betrokkenheid van bedrijven is onmisbaar en gelukkig is die er ook in ruime mate. De vraag naar goed opgeleide groen/blauwe krachten is groot en neemt verder toe. En het aantal jongeren dat kiest voor een groen/ blauwe opleiding groeit eveneens”, zegt Aalmers ter afsluiting. 

Yuverta vMBO Nijmegen
Marga Klompélaan 37 , 6532 SB Nijmegen
Telefoon 024 - 355 06 42

Yuverta MBO Nijmegen
Energieweg 19, 6541 CW Nijmegen
Telefoon 024 - 374 13 00
E-mail info@yuverta.nl
www.yuverta.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.