Samenwerken? Wat levert dat op?
31 januari 2024 10:08
Ontwikkeling van medewerkers is noodzakelijk voor de groei en toekomst van jouw bedrijf. Maar hoe hou je hier blijvend aandacht voor? Mbo voor professionals helpt je de opleidingsbehoeften in kaart te brengen en denkt mee over welke vorm voor jouw bedrijf het beste is. Uitgaande van jouw vraag komen we samen tot de beste oplossing. En dat kan telkens weer anders zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden? We geven je vijf korte voorbeelden hoe we werken aan de juiste oplossing.
Begeleiding op de werkvloer uitbesteden | Leerafdeling Careyn
Een voorbeeld van een georganiseerde werk- en leercultuur is de leerafdeling bij Careyn. Een docent van mbo voor professionals biedt begeleiding en ondersteuning op de werkvloer aan studenten. Daarnaast coacht, begeleidt en schoolt de docent de werkbegeleiders van de studenten in hun rol en taken. De docent is zo de linking-pin tussen de praktijk en de school. Op deze laagdrempelige manier worden kennis en vaardigheden geleerd, getraind en direct uitgevoerd op de werkvloer.
Bijdragen aan oplossingen arbeidsmarktkrapte | WIJZR
In de kinderopvang is sprake van grote arbeidsmarktkrapte. Om te zorgen dat nieuwe medewerkers sneller aan de slag kunnen, heeft mbo voor professionals in samenwerking met andere opleiders binnen het samenwerkingsverband WIJZR een modulair scholingsaanbod ontwikkeld. Deelnemers ronden de modules af met erkende mbo-certificaten. Via deze route kunnen kinderopvangorganisaties eerder en makkelijker nog niet gekwalificeerde medewerkers in dienst nemen en leidt dit tot een directe instroom van pedagogisch medewerkers op niveau 3 en 4 die voldoen aan de wettelijke eisen.
Scholingsaanbod op basis van functiedifferentiatie | Gastvrouw/gastheer
Ook de zorgsector heeft te maken met arbeidsmarktkrapte. In dit licht heeft mbo voor professionals voor een zorginstelling verschillende functies geanalyseerd die dicht bij elkaar liggen of verwant zijn. Daarbij zijn taken en verantwoordelijkheden gelabeld. Op basis hiervan hebben we samen met de zorginstelling nieuw scholingsaanbod ontwikkeld. Zo kon de zorginstelling medewerkers behouden door hen een andere functie aan te bieden. Door functiedifferentiatie ontstonden nieuwe arbeidskansen voor medewerkers en bleven medewerkers ook in dienst. Door bij- en omscholing werden knelpunten in werklast, werkdruk én onboarding opgelost.
Samenwerken bij werving en intake | Valideren
Om werkgevers te ondersteunen bij werving van nieuwe medewerkers, zetten we onze kennis en ervaring van opleidingen, competenties en startniveaus in. Hierbij werken we samen met de werkgever bij intaketrajecten. Tijdens de gesprekken met potentiële medewerkers toetsen we ook meteen wat iemand aan ervaring, kennis en vaardigheden al in huis heeft. Dat leidt tot opleidingen op maat met als uitgangspunt ‘niet meer leren dan nodig is’.
Op maat opleiden in eigen huis | Tussenvoorziening
De Tussenvoorziening, een organisatie voor daklozen en kwetsbaren in de samenleving, wilde graag starten met een opleiding op mbo niveau 2 gericht op facilitair werk. Belangrijke voorwaarde was dat de opleiding in eigen huis uitgevoerd werd. Samen hebben we de contouren bepaald: hoe kunnen we het ‘op maat’ maken? Daarbij hebben we ons, naast maatwerk, ook gericht op het niveau, zodat deelnemers eenvoudiger kunnen instromen.
Wil je weten welke oplossing we voor jouw organisatie kunnen bieden? Neem contact op met een van onze accountmanagers.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.