Samenwerken binnen de Triple Helix versterkt en geeft resultaat!
14 december 2021 08:38
Versnellen, versnellen, versnellen…Met het recent verschenen IPCC-rapport en de klimaattop in Glasgow nog vers in ons geheugen, is de boodschap duidelijk: we moeten de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie nóg meer versnellen. Laat dit nu ook de doelstelling zijn van Kiemt. Door het delen van praktijkervaringen, bevindingen en oplossingen, stimuleren we de beweging en vooruitgang van deze vitale transities.
Als netwerkorganisatie in Gelderland is Kiemt een spin in het ‘Triple Helix’ web, oftewel een verbinder tussen Gelderse ondernemers, overheden en kennisinstellingen. Juist het samenbrengen van deze partijen en het opzetten van een ‘Triple Helix’ consortium in initiatieven bevordert de versnelling van de energietransitie. Nu denk je vast, wat is dan het geheim van een Triple Helix samenwerking? De kracht van een dergelijke samenwerking zit in de diverse rollen en het versterken van elkaar: ondernemers met hun innovatieve ideeën, overheden als beleidsmakers en kennisinstellingen met hun brede kennis en jonge studenten, oftewel human capital.
Iedere partij voegt waarde toe vanuit zijn of haar eigen rol, waarmee ze andere partijen uit het consortium niet alleen aanvullen, maar ook zorgen voor een integrale aanpak. Deze werkwijze biedt resultaat! Een mooi en recent voorbeeld is het P2P/P2X project, waarbij partijen als MTSA, Dekra, Alliander, Kiemt, maar ook de HAN zijn aangesloten. Vijf Gelderse organisaties bundelen hun krachten om, met steun van de Provincie Gelderland, de Gemeente Arnhem en het Arnhemse Ondernemersfonds, een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Hierin wordt onderzocht in hoeverre een overschot aan elektrische energie kan worden omgezet in groene waterstof en op die manier groene energie kan opslaan. Maar ook, wanneer nodig, bij een tekort aan energie weer om kan zetten naar elektriciteit en warm water om zo de vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt niet alleen naar de techniek gekeken, maar ook naar maatschappelijke vraagstukken zoals vergunningen, veiligheid, toekomstige businessmodellen en onderwijsontwikkeling. Andere voorbeelden van nog lopende projecten zijn ENOWATTS en de Zonnewarmtepomp. Beiden een RAAK-mkb subsidie, waarbij de HAN penvoerder is en diverse mkb-ondernemingen zijn aangesloten.
Zelf kan ik overigens niet wachten tot het Connectr Innovatielab opent: een fysieke locatie op Industriepark Kleefse Waard, waar innovaties ontstaan en groeien. Deze fysieke plek biedt de mogelijkheid om nóg meer de verbinding met start- en scale-up, onderwijs- kennisinstellingen en ieder die zich bezighoudt met de energietransitie op te zoeken en samen projecten te initiëren. Kortom, om de klimaatafspraken te behalen is nú versnelling nodig. Dit vraagt om (nog meer) samenwerking en verbinding binnen het Triple Helix netwerk. Zoals eerder is gebleken: samenwerken binnen de Triple Helix versterkt en geeft resultaat! «
Tjardo Derksen
Projectleider Energietransitie
www.kiemt.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.