“Samen sterk voor de regio”

23 juni 2017 09:43

“Samen sterk voor de regio”

Hoe ziet de regio ‘Groot Arnhem’ er over tien jaar uit? Die vraag stelde Rabobank Arnhem en Omstreken zich ruim een jaar geleden. Samen met bedrijven, stakeholders, overheden, onderwijsinstellingen en bedrijvenverenigingen ging de bank aan de slag op zoek naar een nieuw regionaal perspectief op de toekomst. De bevindingen, conclusies en aanbevelingen zijn samengevat in het rapport Arnhem Connect.

Jan Ummenthum, directievoorzitter van Rabobank Arnhem en Omstreken kijkt met veel plezier terug op de bijeenkomst in Burgers’ Zoo van afgelopen 10 april. In Arnhems bekende toeristische attractie werden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd. Jan benadrukt dat Rabobank weliswaar de initiator was van het onderzoek, maar dat er veel mensen uit verschillende sectoren aan hebben meegewerkt. “We begonnen met een film waarin een aantal bestuurders hun mening gaven over de manier waarop we in de toekomst gaan samenwerken; andere vormen van samenwerking; het loslaten van traditionele waarden, cross-overs tussen bedrijven en initiatieven verbinden. Barbara Baarsma heeft het onderzoek vervolgens toegelicht en daarna zijn we in een panel met elkaar in discussie gegaan. Er waren ook jongeren van de organisatie Hope XXL aanwezig die hun mening gaven over hun toekomstdromen.”

Groeikansen

Een belangrijke conclusie is dat er volop economische groeikansen zijn voor de regio ‘Groot Arnhem’. “Wij zijn daar onder de naam Arnhem Connect mee aan de slag gegaan. We hebben vier thema’s benoemd waarin we kansen zien: circulaire economie, wonen, vitaliteit & zorg en innovatie. Twee voorbeelden van initiatieven die al gestart zijn: lokale overheden en woningcorporaties werken samen met AVR en Alliander nader aan een open warmtenet in de regio. Dat betekent een nieuwe leiding aan het bestaande warmtenet van Arnhem met als doel om zowel bedrijven als woonwijken duurzaam van warmte te voorzien.

Het net wordt gevoed met restwarmte van afvalverbrander AVR en levert een enorme CO₂-reductie op. Het is een vorm van samenwerking die anders dan traditioneel is ingericht. Een voorbeeld op het gebied van vitaliteit & zorg: In de achterstandswijken Klarendal, Malburgen en de Geitenkamp biedt Thomas Verheij van sportschool Formupgrade samen met de gemeente Arnhem het bewegingsprogramma X-Fittt aan: een combinatie van bewegen, de juiste voeding en betaalbare begeleiding. Honderden mensen hebben al aan het programma meegedaan en zijn overtollig gewicht kwijtgeraakt. Bijkomend effect is dat er door samen te sporten onderling ook contacten ontstaan. Een gezamenlijke uitdaging is om dit programma ook in andere wijken op te starten.”

Meer samenwerking

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat er al een start is gemaakt met nieuwe vormen van samenwerking. “Een van de conclusies uit het onderzoek is dat er weliswaar veel kansrijke initiatieven zijn, maar dat er meer samenwerking nodig is. Niet alleen tussen organisaties, bedrijven en overheden, maar ook tussen verschillende sectoren en geografische gebieden. Arnhem kan niet zonder het ommeland en het ommeland kan niet zonder Arnhem. Het is belangrijk om Arnhem niet als geïsoleerd gebied te bekijken. De regio maakt onderdeel uit van een groter geheel waarbinnen oplossingen voor de uitdagingen kunnen worden gezocht. Logische partners zijn de aangrenzende regio’s Nijmegen en Wageningen. Samen treden we al naar buiten op het gebied van food, energy & health. Om onze ambities waar te kunnen maken moeten we over grenzen in allerlei vormen heen durven kijken, zelfs mondiaal.

Vergrijzing

Een van de grootste uitdagingen is volgens het rapport demografie. “We hebben te maken met vergrijzing en ontgroening, dat heeft gevolgen voor veel sectoren, niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit. Welke gevolgen heeft bijvoorbeeld de vergrijzing voor de arbeidsmarkt? Kunnen bedrijven nog wel aan personeel komen? Maar ook: wat is de impact op het voorzieningenniveau van de stad en de dorpen? Kunnen scholen nog wel openblijven? Dat zijn vragen waar we nu al mee aan de slag moeten gaan.”

De conclusies van het rapport Arnhem Connect worden al breed omarmd. “We krijgen veel positieve reacties uit verschillende disciplines. Iedereen wil vooruit om de regio sterker te maken. Maar wel op een andere manier dan we tot nu toe gewend zijn. Die omslag is er natuurlijk niet een twee drie, maar de bereidheid is er. We staan voor enorme opgaven zoals de energietransitie. Dat kunnen we alleen gezamenlijk oppakken.”

Arnhem Connect heeft nog geen formele status. “We onderzoeken nog hoe we het gaan formaliseren. Het kan een vereniging of stichting worden, daar zijn we nog niet over uit. Vooralsnog groeit het op een natuurlijke manier.” Rabobank Arnhem en Omstreken blijft als initiator en ‘overbrugger’ uiteraard betrokken bij Arnhem Connect. “Ja zeker, we gaan door, maar we dagen alle stakeholders in ‘Groot Arnhem’ uit verder te gaan en de uitdagingen op te pakken zodat de regio sterker wordt.” «

Info: rabobank.nl/arnhem

Tekst: Mathilde Lentjes / Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.