Samen het inclusietekort oplossen

12 oktober 2021 15:15

Samen het inclusietekort oplossen

We kunnen er niet meer omheen. We horen de dagelijkse verhalen van ondernemers en werkgevers over de krapte op de arbeidsmarkt en het enorme personeelstekort dat groter is dan ooit. Tegelijkertijd hebben we in Nederland een grote groep mensen die niet actief deelneemt aan de arbeidsmarkt. Zoals hoogleraar Ton Wilthagen terecht schetst, Nederland heeft een inclusietekort op de arbeidsmarkt. In Europese vergelijkingen scoort Nederland matig tot gemiddeld waar het gaat om de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking en ook andere groepen hebben het moeilijk. De uitstroom uit langdurige bijstand is erg laag. Nederland investeert in vergelijking met omringende landen zeer beperkt in publieke arbeidsmarkt- en scholingsprogramma’s voor mensen die buiten de arbeidsmarkt staan.

Als Werkgeversservicepunt adviseren en ondersteunen wij ondernemers en werkgevers om anders te kijken naar werk, naar kansrijke beroepen en naar creatieve oplossingen. We laten ondernemers kennismaken met mensen met een diversiteit aan talent. Werkzoekenden met een arbeidsbeperking, statushouders of mensen die een tijd niet aan het werk zijn geweest. Zij kunnen van grote toegevoegde waarde zijn binnen een onderneming. We voeren constructieve gesprekken met werkgevers die open staan voor een inclusief, divers en duurzaam HR beleid en brengen werkgevers en werkzoekenden op een laagdrempelige manier samen. Dat doen we waar het nodig door het organiseren van events zoals een Baanborrel voor de Horeca, een Speeddate voor slimme metermonteurs, een Opleidingsconvenant voor opticiens, een live event met Ondernemers Kontakt Arnhem over de actuele arbeidsmarkt en een Kennislunch over het inclusief organiseren van werk vanuit het Samen voor een Baan werkgeversnetwerk.

Onze dienstverlening staat voor de belangrijkste uitdaging van de toekomst: een duurzame werkplek voor iedereen, zodat niemand meer aan de zijlijn staat. Samen met onze netwerkpartners ondersteunen wij in het Regionaal Mobiliteitsteam (www.rmt-mg.nl) werkgevers om personeel van werk naar werk te begeleiden, of juist om nieuw personeel te vinden. Als we ook in Nederland de brede welvaart willen vergroten en willen herstellen van de impact van de ongekende corona-crisis, dan kan dat niet zonder inclusie en participatie. «

Angèle Welting en Annuska Sip
MT Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland
a.welting@wsp-mg.nl (06-24942369)
annuska.sip@uwv.nl (06-21407473)
Twitter (@wspmiddengelderland)
www.wsp-mg.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.