Roken op de werkvloer anno 2022; dit is er veranderd
1 februari 2022 14:11
Sinds 1 januari 2022 is het erg simpel wat betreft roken op de werkvloer: het is nergens meer toegestaan. Dat is gebaseerd op de regel dat iedere werknemer en bezoeker recht heeft op een rookvrije ruimte. In twijfelgevallen moet je er als werkgever van uitgaan dat het niet mag. In een auto of vrachtwagen die eigendom is van een werkgever mag niet worden gerookt, ook niet als de chauffeur alleen is. Voor een auto die eigendom is van een roker geldt dat verbod niet. Op een overkapt terras mag ook worden gerookt mits er minstens één kant helemaal op is. Hoe zit het met de e-sigaret?
De e-sigaret op de werkplek
Met de e-sigaret gaat het niet om roken, maar om ‘dampen’. Er wordt geen tabak verbrand, maar een vloeistof tot damp omgezet, door middel van een aangebracht verwarmingselementje. De regels voor het dampen zijn exact gelijk als voor roken. Waar roken niet is toegestaan, geldt dat ook voor dampen. Alles voor zuivere lucht op de werkvloer immers. Daarbij maakt het niet uit of de vloeistof al dan niet nicotine bevat. Maar dampen is toch veel minder schadelijk dan roken voor de degene die een e-sigaret gebruikt en diens omgeving? Wetenschappers gaan er inderdaad van uit dat dampen, zeker zonder nicotine, beduidend minder schadelijk is voor het lichaam dan roken. Definitieve conclusies zijn echter nog niet getrokken.
Het verschil tussen roken en dampen
Er is al veel onderzoek gedaan naar het roken van tabak. Daarbij is komen vast te staan dat van de 4.000 verschillende stoffen die ingeademd worden er zeker een aantal kankerverwekkend zijn of minimaal de kans op het krijgen van die ziekte vergroten. Roken kan tot longkanker of hart- en vaatziekten leiden. Daarbij is nicotine zeer verslavend en is het niet eenvoudig om die verslaving te doorbreken. Om die redenen proberen overheden in diverse landen een rookvrije generatie te realiseren. Daarbij is Nieuw-Zeeland het verst gevorderd. Wie vandaag 18 jaar is in het land zal nooit meer sigaretten kunnen kopen zonder de wet te overtreden. Vanaf 2022 zal de minimum leeftijd voor het kopen van sigaretten ieder jaar worden verhoogd. Andere landen zoals Nederland kiezen voorlopig voor voorlichting, minder zichtbaarheid en verkrijgbaarheid alsmede prijsverhogingen.
Bij dampen komen veel minder schadelijke stoffen vrij. Het gebruik van de e-sigaret bij het stoppen met tabak wordt door experts dan ook aanbevolen. Daarbij wordt er meestal nog wel nicotine gebruikt en deze blijft verslavend en niet goed voor het lichaam. Afbouwen wordt dan aanbevolen. Dat het dampen met vloeistof zonder nicotine ook niet aanbevolen wordt heeft 2 redenen. Zolang er nog sigaretten met tabak beschikbaar zijn, lijkt een risico voorhanden dat (vooral jonge) dampers over zouden kunnen stappen op roken van tabak. Daarnaast is er nog een tweede ‘probleem’. De e-sigaret bestaat nog niet lang genoeg om de effecten op het lichaam na meerdere decennia te kunnen beoordelen. Bij het dampen wordt in ieder geval aangeraden om alleen vloeistof te kopen bij betrouwbare webshops met waarborgen en goede referenties.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.