Risicomanagement: wat moet je ermee?
18 juli 2022 11:04
Stel, je hebt een horecabedrijf. Er breekt een pandemie uit en je zaak moet dicht. Je besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar je gooit het roer om. Je gaat aan huis bezorgen. Al je medewerkers krijgen een elektrische fiets en worden op pad gestuurd. Een knap staaltje omdenken, maar heb je ook nagedacht over de risico’s die hierbij komen kijken?
Dit voorbeeld is vast herkenbaar. We kennen allemaal wel een horecaondernemer die in coronatijd zijn deuren heeft moeten sluiten en vervolgens is gaan bezorgen. En een ondernemer die denkt in kansen in plaats van in beperkingen, dat vinden we allemaal mooi. Maar hoewel het altijd goed is om te kijken naar wat wél kan en kansen te grijpen, is het ook belangrijk om na te denken over de risico’s die hiermee gepaard gaan.
Gevolgen
“Wanneer er iets verandert in je dienstverlening, kan dat gevolgen hebben voor je bedrijfsverzekeringen”, vertelt Gera Janssen, financieel adviseur bij Vannu. “Als je start met ondernemen, heb je bepaalde verzekeringen nodig en eigenlijk komen er bij iedere fase van het ondernemerschap weer andere zaken kijken. In het geval van de ondernemer in het voorbeeld kwamen wij er per toeval achter dat hij een andere koers was gaan varen, en toen hebben we direct zijn verzekering aangepast. ”
Risicomanagement
Met een risicorapportage brengt Vannu.n de risico’s voor jouw bedrijf in kaart, maar nog belangrijker: er wordt gekeken welke maatregelen je kunt treffen om eventuele klappen op te vangen. Gera: “Wij doen een paar honderd risico analyses per jaar. Hierbij kijken we hoe we het risico in je bedrijf kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door het treffen van organisatorische maatregelen of door een andere verdeling van de werkzaamheden.”
Bedrijfscontinuïteit
Toch ziet niet iedereen het belang van risicomanagement in. Gera: “Het zijn vaak ondernemers die al een tijdje bezig zijn, die zich verdiepen in risicomanagement, maar heel veel anderen helaas nog niet.” Volgens Gera zijn er echter diverse thema’s waar je als ondernemer goed over na zou moeten denken, zoals cybercrime, maar ook bedrijfscontinuïteit. “Iedereen snapt dat je je voor brand moet verzekeren, maar als jouw bedrijf schade oploopt door brand, waar ga je dan met je personeel naar toe?”
Risicorapportage
Met een risicorapportage krijg jij als ondernemer de risico’s van het ondernemerschap helder in beeld. Er wordt gekeken naar jouw branche, jouw type onderneming, de juridische structuur, je btw verplichtingen en andere belangrijke zaken. Wat is er goed geregeld en wat kan er beter? De uitkomst levert een rapportage op van gemiddeld vier pagina’s.
Ondernemen is risico’s nemen
Ondernemerschap en risico’s nemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om deze risico’s te beperken en jezelf te verzekeren waar mogelijk. Adviesbureau Vannu. is er voor ondernemers. Wil jij de risico’s van jouw onderneming in kaart laten brengen, of heb je een andere vraag over bedrijfsverzekeringen? Neem dan vrijblijvend contact op met adviesbureau Vannu. via 026 - 361 1636 of info@vannu.nu
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.