Retailers moeten automatisering omarmen om rendementsverlies te voorkomen
24 juni 2024 13:27
Jan Heijblom, automatiseringsexpert bij Exotec
De zomer staat voor de deur, en dat betekent voor veel mensen: tijd om te shoppen. Zomeroutfits voor het hele gezin, kleurrijke decoratie voor in huis en bijvoorbeeld tuingereedschap... De online bestellingen vliegen de deur uit. Tegelijkertijd worstelen retailers met de uitdaging van grootschalige kledingretours en de noodzaak om artikelen sneller dan ooit weer in de verkoop te brengen.
Retailers kregen niet alleen te maken met inflatie en stijgende energiekosten het afgelopen jaar, ook met collecties die onvoldoende verkochten door een warme herfst of slechte zomer. Om dit aan te pakken hebben veel kledingwinkels begin dit jaar uitgebreide uitverkopen en promoties gehouden. Dit werkt om meer te verkopen, maar het betekent tegelijkertijd ook dat bedrijven een hoger volume aan retourzendingen moeten verwerken. Volgens Statista was het meest geretourneerde artikel in het Verenigd Koninkrijk in 2023 kleding, goed voor 30% van de retourzendingen, terwijl schoenen goed waren voor 15%. In het rapport 'Navigating the returns challenge' van IMRG meldden moderetailers dat tot 45% van de door hen verkochte artikelen wordt geretourneerd, met een gemiddeld retourpercentage van 25% in 2022.
Retourzendingen beperken
Die retours willen retailers zo veel mogelijk beperken. Zalando maakte in andere landen al een ‘bodyscan’ beschikbaar, om het aantal retours van kledingstukken die niet passen te reduceren. H&M kondigde eind vorig jaar aan dat het kosten zal rekenen voor retourzendingen, wat vele kleine webshops al langer doen omdat ze geen andere keuze zien. Die strategie heeft blijkbaar succes. Nadat het Nederlandse Wehkamp vorig jaar ook retourkosten invoerde, registreerde het bedrijf per dag maar liefst 5000 retours minder.
Voor retailers kan de kwestie van retourlogistiek verwarrend zijn. Consumenten passen graag thuis en bestellen meer als ze weten dat er geen retourkosten zijn. Tegelijkertijd zijn vele bedrijven daarom op zoek naar een snelle manier om miljoenen retours te verwerken en artikelen weer op voorraad te krijgen - zowel online als in de winkel - om verliezen te voorkomen. Dat kan alleen als er een georganiseerd systeem schuilgaat achter de gigantische voorraden van webwinkels.
Kosten opleggen aan de consument voor retourzendingen is namelijk één ding., maar als bedrijf de retourprocessen beter stroomlijnen is weer totaal iets anders. Omdat het aantal retourzendingen blijft stijgen, moeten retailers geretourneerde artikelen zo snel mogelijk verwerken en terugbrengen naar hun verkoopbare voorraad. Dat is vooral belangrijk voor de mode-industrie omdat seizoenen erg kort zijn. Kleding raakt sneller uit de mode dan elk ander producttype en vorige collecties, vaak slechts enkele weken oud, worden al snel afgeprijsd, waardoor marges en inkomsten verloren gaan. Veel omnichannel merken bieden dan ook voor online aankopen gratis retourzendingen in de winkel. Zo krijgen klanten de kans om online én in de winkel rond te kijken en eventueel andere producten te kopen, terwijl medewerkers in de winkel snel artikelen terug in het schap kunnen leggen zodra ze terugkomen uit een pashokje.
Fast fashion
Dat is niet het geval voor pure online fashion retailers, die honderdduizenden artikelen tussen de 10 en 25 euro verkopen tegen lage marges. Met zulke hoge retourpercentages in fast fashion kosten retourzendingen retailers veel geld als ze niet in staat zijn om geretourneerde artikelen snel te laten controleren, reinigen en herverpakken voordat ze weer in omloop zijn voor verkoop. Het is dus geen verrassing dat veel winkeliers besloten om retourkosten in te voeren, want zelfs op die manier blijft het een kostbaar proces dat efficiënt beheerd moet worden.
Optimaliseren met automatisering
Online retailers moeten er dus voor zorgen dat hun bestelprocessen zo vlot mogelijk zijn om de winstgevendheid te verbeteren. Het is cruciaal dat omgekeerde logistiek daarin net zoveel aandacht krijgt als de rest van de processen. Veel magazijnen in de retailsector verzamelen nog handmatig de orders voor hun e-commercebestellingen, wat drie tot vijf keer zoveel arbeid vergt als geautomatiseerde robotsystemen met hoge prestaties. De productiviteit is nog lager wanneer geretourneerde artikelen in een handmatig magazijn worden opgeslagen en daarna opnieuw verpakt.
Magazijnrobots of een picking robot kunnen daarentegen het proces versnellen door geretourneerde artikelen snel in een bak met verschillende andere artikelen te scannen. Het is daardoor niet langer nodig om per artikel naar de specifieke voorraadlocatie te lopen of ze in een aparte retourzone te plaatsen, wat het proces veel sneller en minder arbeidsintensief maakt. Als een klant de volgende keer iets bestelt, wordt een geretourneerd product altijd als eerste bij het pickstation aangeboden.
Kortom: om retourprocessen te verbeteren en winsten te verzekeren, moeten online retailers dringend overwegen om oudere, handmatige pickprocessen te herbekijken en zoveel mogelijk te automatiseren. Dat kan het verschil betekenen tussen een geretourneerd artikel weggooien en het kunnen doorverkopen in de winkel of online voor de volledige prijs. In een tijd waarin winstmarges onder druk staan en consumenten gewend zijn aan thuis passen en aankopen terugsturen, kan ik het belang van een vlotte, efficiënte omgekeerde logistiek niet genoeg benadrukken.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.