Reismogelijkheden voor ondernemers

19 oktober 2022 13:23

Reismogelijkheden voor ondernemers

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, krijg je, net als werknemers, te maken met reiskosten. Een reiskosten vergoeding wordt echter niet zomaar voor je geregeld; daar ben je als zelfstandige zelf verantwoordelijk voor. Wij hebben een aantal belangrijke dingen op een rijtje gezet die je hierover moet weten.

Reiskosten declareren: hoe doe je dat?

Hoewel je aan de slag bent als zelfstandige, is het wel de bedoeling dat je je aan enkele regels houdt. Personen die in dienst zijn van een werkgever, mogen een vergoeding van 19 cent per kilometer vragen. Voor zelfstandigen ligt dat iets anders. Je mag bijvoorbeeld een kilometervergoeding doorberekenen aan de klant. In dat geval valt deze vergoeding onder jouw omzet. Hier moet je belasting over betalen zodra je meer dan 19 cent doorberekent aan je klanten. Reken je bijvoorbeeld 30 cent, dan moet je over 11 cent belasting betalen.

Voor andere vervoersmiddelen zit het iets anders in elkaar. Maak je bijvoorbeeld gebruik van het openbaar vervoer? Dan mag je de volledige prijs van deze reis aftrekken van de winst. Ga je met de fiets? Dan mag je 19 cent berekenen voor elke gereden kilometer en deze opvoeren als kostenpost en aftrekken van je winst.

Als je de gereisde kilometers wilt declareren, moet je enkele dingen goed noteren, namelijk de kilometers, het reisdoel, de datum en de bestemming van je reis. Vervolgens kun je het totaalbedrag  (aantal gereden kilometers x 19 cent) overmaken naar je privérekening.

Wat kun je nog meer vergoed krijgen?

Als zelfstandig ondernemer mag je nog meer kosten terugvragen aan de belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten van de auto, wegenbelasting, brandstofprijzen en afschrijvingskosten. Deze kosten kun je bij elkaar optellen en vervolgens delen door het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Wanneer je de kostenposten goed noteert, heb je op de lange termijn een duidelijk beeld van je uitgaven en kun je een betere schatting maken van het bedrag dat je wilt doorberekenen aan je klanten.

Kosten die je maakt tijdens privé-gelegenheden mag je natuurlijk niet declareren. Daarom is het belangrijk dat je duidelijk kunt aantonen wat de verhouding privé en werk gerelateerd reizen is. Vaak kun je deze verhouding eenvoudig berekenen als je je kilometeradministratie goed bijhoudt. Zo weet je niet alleen wat je nu te wachten staat qua kosten, maar heb je ook een prognose voor de toekomst.

Bezuinigen op reiskosten

Je zou het voor jezelf ook makkelijker kunnen maken door te kijken hoe je kunt besparen op reiskosten nadat je een theorie oefenexamen hebt gedaan en op pad mag met je auto. Ga je met andere zelfstandige ondernemers naar een bijeenkomst? Kijk dan of je samen kunt rijden. Wanneer je maar een korte afstand hoeft af te leggen, kun je er ook voor kiezen om te voet of met de fiets te reizen. Dit is ook nog eens beter voor je gezondheid. Tijdens het fietsen maak je in principe ook geen kosten terwijl je wel een kilometervergoeding kunt vragen. Win-win dus!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.