Raphaël Cornelis (Klayr): ‘De toekomst van blockchain ziet er veelbelovend uit’

30 mei 2024 09:30

Raphaël Cornelis (Klayr): ‘De toekomst van blockchain ziet er veelbelovend uit’

Blockchain-technologie lijkt voor sommige ondernemers nog een ver-van-mijn-bed-show. Maar blockchain heeft voor ondernemers wel degelijk een zeer grote toegevoegde waarde en ook veel toekomst, meent Raphaël Cornelis, medeoprichter van blockchainbedrijf Klayr Labs. De blockchain-technologie biedt volgens Raphaël onder meer transparantie en betrouwbaarheid. “Ondernemers die blockchain-technologie willen integreren, moeten beginnen met experimenteren en één specifieke functionaliteit uitproberen”, zegt hij.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen van blockchain-technologie voor bedrijven en ondernemers, en hoe kunnen zij hiervan profiteren?

“De belangrijkste toegevoegde waarde van blockchain voor bedrijven ligt in deze transparantie en betrouwbaarheid. Blockchain-technologie maakt het mogelijk om gegevens op een gedistribueerde manier op te slaan, wat betekent dat elke deelnemer in het netwerk toegang heeft tot dezelfde informatie. Dit elimineert de noodzaak voor een centrale autoriteit en vermindert het risico op fouten en fraude.

Daarnaast biedt blockchain een hoog niveau van beveiliging. Elke transactie wordt versleuteld en toegevoegd aan een onveranderlijke keten van gegevensblokken. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om gegevens achteraf te wijzigen, wat de integriteit van de gegevens waarborgt. Bovenstaande kunnen bedrijven gebruiken om het vertrouwen van hun klanten te verhogen, door het bieden van transparante en onveranderlijke gegevens over hun producten of diensten.

Een ander belangrijk voordeel is de efficiëntie. Door het gebruik van slimme contracten kunnen transacties en processen geautomatiseerd worden uitgevoerd zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit bespaart tijd en verlaagt de operationele kosten. Dit betreft niet alleen interne bedrijfsprocessen, maar ook samenwerkingen met externe bedrijven. Daarnaast biedt blockchain, en daarmee de mogelijkheid van digitaal eigenaarschap, een scala aan nieuwe zakelijke mogelijkheden die de huidige businessmodellen kunnen veranderen. Deze oplossingen zoals decentrale marktplaatsen (DEX, NFT marktplaatsen), organisaties (DAOs) en het uitgeven van cryptovaluta en NFTs, bieden mogelijkheden die nu nog veel tot de verbeelding spreken en veelal worden onderzocht door startups en early-adopters.”

Hoe kan blockchain-technologie worden toegepast in verschillende sectoren en bedrijfsprocessen om efficiëntie te verbeteren, transparantie te vergroten en kosten te verlagen?

“Blockchain-technologie kan hier op verschillende manieren worden toegepast. Een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om gegevens op een gedistribueerde manier op te slaan, waardoor elke deelnemer in het netwerk toegang heeft tot dezelfde informatie. Dit elimineert de noodzaak voor een centrale autoriteit, vermindert fouten en fraude, en verhoogt de betrouwbaarheid van de gegevens.

De versleutelde en onveranderlijke aard van blockchain zorgt voor een hoog niveau van beveiliging, waardoor gegevens niet kunnen worden gewijzigd zonder detectie. Dit waarborgt de integriteit van de informatie en beschermt tegen cyberaanvallen. Daarnaast kunnen slimme contracten binnen de blockchain worden gebruikt om processen te automatiseren. Deze contracten voeren automatisch acties uit zodra aan vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan, wat tijd bespaart en operationele kosten verlaagt. Blockchain verhoogt ook de transparantie binnen bedrijfsprocessen. Alle transacties en wijzigingen worden gedetailleerd geregistreerd en zijn zichtbaar voor alle betrokken partijen, wat leidt tot een hogere mate van vertrouwen en samenwerking. Dit is bijzonder nuttig in sectoren waar naleving van regelgeving en traceerbaarheid van producten essentieel zijn.

Tot slot biedt blockchain mogelijkheden voor nieuwe bedrijfsmodellen en markten. Door de tussenpersonen te elimineren, kunnen bedrijven directer met elkaar zaken doen, wat de efficiëntie verhoogt en de kosten verlaagt. Dit kan leiden tot snellere transacties, lagere verwerkingskosten en verbeterde klantervaringen.”

Welke rol speelt blockchain in het verbeteren van de veiligheid en privacy van gegevens en transacties voor bedrijven en consumenten, en hoe kunnen bedrijven deze aspecten benutten?

“Blockchain kan gebruikmaken van cryptografische technieken, zoals zero-knowledge proofs (ZKP), om de privacy verder te waarborgen.

Zero-knowledge proofs stellen partijen in staat om te bewijzen dat zij bepaalde informatie bezitten zonder deze informatie daadwerkelijk te onthullen. Dit betekent dat transacties kunnen worden geverifieerd zonder dat gevoelige details worden blootgelegd. Voor bedrijven betekent dit dat zij hun klanten en partners kunnen overtuigen van de juistheid van hun gegevens of transacties zonder hun vertrouwelijke informatie prijs te geven.”

Kun je ons vertellen over enkele concrete voorbeelden van succesvolle toepassingen van blockchain in verschillende industrieën, en welke lessen kunnen andere ondernemers hieruit trekken?

“IBM Food Trust gebruikt blockchain om de toeleveringsketen van voedsel te traceren en te verifiëren. Zero-knowledge proofs kunnen worden ingezet om gevoelige informatie over leveranciers en transacties te beschermen, terwijl de transparantie en traceerbaarheid van producten wordt gegarandeerd.

Een ander voorbeeld is Muzikie, een innovatief project dat wordt gebouwd op het Klayr-platform. Muzikie biedt een oplossing voor de beperkingen die bestaande muziekplatforms aan muzikanten opleggen. Veel van deze platforms bieden beperkte inkomstenstromen aan artiesten of dwingen hen om extra content te produceren, waardoor ze worden afgeleid van hun oorspronkelijke passie: het creëren van prachtige muziek.

Muzikie biedt een auditable, democratische en moderne oplossing voor deze problemen door gebruik te maken van blockchain-technologie. Dit platform stelt jonge en veelbelovende artiesten in staat om zich volledig te richten op hun creatieve processen zonder de zorgen van oneerlijke inkomstenverdeling of de druk om aanvullende inhoud te creëren.”

Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen en obstakels die bedrijven kunnen tegenkomen bij het implementeren van blockchain-technologie, en hoe kunnen deze worden overwonnen?

“Bedrijven die blockchain-technologie willen implementeren, stuiten op uitdagingen zoals UX barrières, complexe technologie, een slecht imago en onbekendheid met toepassingsmogelijkheden. Ook is het succes van de toepassingen deels afhankelijk van de welwillendheid van partners en gebruikers om het te omarmen. Deze obstakels kunnen worden overwonnen door te starten met kleinschalige projecten die buiten het huidige proces worden opgezet en door een duidelijke businesscase te ontwikkelen.

Klayr biedt daarnaast een zeer gebruiksvriendelijk applicatieplatform dat goed gedocumenteerd is en veel educatieve content bevat. Dit maakt het voor bedrijven eenvoudiger om blockchain-technologie te implementeren en de bijbehorende obstakels te overwinnen.”

Hoe ziet de toekomst van blockchaintechnologie eruit en wat zijn enkele opkomende trends en ontwikkelingen waar ondernemers rekening mee moeten houden?

“De toekomst van blockchain ziet er veelbelovend uit en ik verwacht dat het een integraal onderdeel wordt van onze digitale wereld. Belangrijke trends zijn onder meer de opkomst van NFTs voor online eigenaarschap, de integratie van cryptovaluta in bankoplossingen en de steeds eenvoudigere integratie van blockchain in bestaande systemen. Ook speelt opkomende regelgeving een belangrijke rol zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn. Platformen zoals Klayr, die gebruiksvriendelijk zijn en uitgebreide documentatie en educatieve content bieden, zullen deze overgang vergemakkelijken.”

Wat advies zou je willen geven aan ondernemers die overwegen blockchain-technologie te integreren in hun bedrijfsstrategieën en welke stappen kunnen zij nemen om succesvol te zijn in deze transitie?

“Ondernemers die blockchain-technologie willen integreren, moeten beginnen met experimenteren en één specifieke functionaliteit uitproberen. Ze moeten toepassingen binnen hun sector zoeken en ervoor zorgen dat de technologie toegevoegde waarde biedt voor hun bedrijfsprocessen of gebruikers. Het is ook belangrijk om een partner te vinden die hen kan begeleiden in dit proces.”

Wat is het doel van Klayr in deze blockchain wereld?

“Het doel van klayr is om tegen 2030 1 miljoen mensen direct of indirect gebruik te laten maken van de Klayr SDK, zodat ze kunnen profiteren van decentralisatie en digitaal eigenaarschap.”

Hoe gaan jullie Klayr toegankelijk(er) maken wereldwijd?

“Het doel van Klayr is om blockchain-technologie toegankelijker te maken. Wat ons onderscheidt, is de flexibiliteit van ons platform en het gebruiksgemak voor ontwikkelaars. Ons platform is volledig gebouwd in TypeScript, zodat ontwikkelaars geen nieuwe programmeertaal hoeven te leren om met blockchain te beginnen. Bovendien biedt onze SDK ontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen blockchain te bouwen, wat hen volledige controle en maatwerk opties geeft.”

Waarom en hoe heeft de normale Nederlander straks met Klayr te maken?

“De normale Nederlander zal in de toekomst met Klayr te maken hebben zonder iets te merken van de technische complexiteit van blockchain. Dankzij het Klayr-netwerk en de applicaties die daarop draaien, zullen gebruikers eenvoudig toegang hebben tot de voordelen van blockchain-technologie. Dit omvat verbeterde veiligheid, transparantie en betrouwbaarheid van gegevens en transacties. Bovendien zullen ze een beter begrip en een gevoel van digitaal eigenaarschap ervaren. Hierdoor wordt blockchain-technologie toegankelijk en relevant voor iedereen, zonder de noodzaak om zich in de technische details te verdiepen.”

Over Klayr Labs

Klayr is een blockchain application platform en startup uit Utrecht die als missie heeft om voor 2030 1 miljoen mensen gebruik te laten maken van digitaal eigenaarschap, via de toolkit van Klayr (voorheen Lisk). De oprichters, Lukas Bronsvoort, Jurre Machielsen, Raphaël Cornelis en Sander Mandemaker, zijn techondernemers en ervaren bouwers binnen de Lisk-community.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.