“Picknicken op een groen bedrijventerrein”

12 oktober 2023 11:48

“Picknicken op een groen bedrijventerrein”

Jan-Willem Vogels droomt van een toekomst met groene, duurzame bedrijventerreinen. Namens Rabobank werkt hij overal in Nederland aan greendeals om dat mogelijk te maken. Bijvoorbeeld op TPN-West in Nijmegen en IJsseloord 1 in Arnhem. “Hiermee valt enorm veel winst voor het klimaat te halen”, aldus Vogels. “Met de verduurzaming van een paar honderd bedrijventerreinen kunnen we evenveel besparen als met anderhalf miljoen woningen.”

“Mensen die werken aan verduurzaming zijn vaak gepassioneerd”, zegt Jan-Willem Vogels, business developer energietransitie bij Rabobank, “omdat ze weten dat de toekomst van de planeet op het spel staat.” Dat geldt ook voor Vogels, die dagelijks bezig is met de verduurzaming van bedrijfsterreinen. Als rayonmanager van Rabobank merkte hij dat veel ondernemers nog helemaal niet bezig waren met verduurzamen. “Dat vond ik verontrustend. Nu is het onderdeel van mijn dagelijks werk om daar verandering in te brengen.” Dat doet Vogels namens Rabo onder meer door het aanzwengelen van samenwerkingsverbanden op het gebied van warmtemobiliteit. “Sommige bedrijven hebben warm water over en lozen dat in een naburige rivier. Dat is niet goed voor de vissen, want die willen niet in een warme rivier zwemmen. Maar als je dat water afvangt en aan omringende bedrijven levert, is het ineens geld waard.”

Datacentra

Een ander voorbeeld dat Vogels schetst zijn datacentra. “Daar komen er steeds meer van. Ze consumeren veel energie, maar produceren ook veel warmte. Stel je nu eens voor dat je die kunt gebruiken voor de bedrijven die daaromheen liggen?” Daarvoor moet je een energiehub op een bedrijventerrein creëren, legt Vogels uit, met faciliteiten voor het opwekken, gebruiken en opslaan van energie. En je hebt technologie nodig, die zorgt voor optimale efficiëntie. Rabobank helpt hierbij met kennis, geld en netwerk, zegt Vogels. “We brengen partijen bij elkaar. Overal in Nederland sluiten we greendeals, waarin alle partijen hun intenties vastleggen. Want er gaat nog wel eens een wethouder weg, bijvoorbeeld. En je wilt dus graag een brondocument hebben om op terug te vallen, om te zorgen dat de plannen echt worden uitgevoerd.” De innovatieve kant van zijn werk spreekt Vogels erg aan. “Het verduurzamen van bedrijventerreinen is een heel nieuw vak, het is iets wat we nog nooit eerder in de geschiedenis hebben gedaan. Dus dat maakt het spannend.”

Campus

Het mooiste van zijn werk? “Als je ziet dat een ondernemer opeens nut en noodzaak van verduurzaming inziet. Dus je hebt eerst iemand die zegt: “Ik heb maar een kwart van mijn dak met zonnepanelen bedekt, want ik gebruik niet zo veel energie.” En als je dan het doorkijkje geeft naar het bedrijventerrein van de toekomst, dat hij dan zegt: “Ik ga mijn hele dak vol leggen en laadpalen neerzetten. En misschien kan ik wel wat energie aan mijn buurman leveren!” Dat het kwartje valt, daar krijg ik de meeste energie van.” Vogels’ ambitie is dat er over drie jaar ten minste 250 bedrijventerreinen aan de slag zijn met verduurzamen. Op de langere termijn hoopt hij dat bedrijventerreinen een andere rol krijgen in het ecosysteem van een gemeente. “Mijn droom is dat bedrijventerreinen meer het karakter krijgen van een soort campus. Dat we in 2050 gewend zijn aan een decentraal energiesysteem, waarbij zo’n terrein de overschotten in het weekend weer aan een naburige woonwijk kan leveren. En dat mensen in het weekend de laadpalen van bedrijven gebruiken en gaan picknicken op een groen bedrijventerrein.” «

Tekst: Colin van Heezik // Fotografie: Bas Losekoot

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.