Per 1 augustus 2022 treedt de Wet Implementatie EU-Richtlijn Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden in werking: pas je overeenkomsten aan!

30 juni 2022 08:41

Per 1 augustus 2022 treedt de Wet Implementatie EU-Richtlijn Transparante en  Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden in werking:  pas je overeenkomsten aan!

Per 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. Arbeidsrechtadvocaten Niki van Mook en Samantha Kranenburg van De Jong Van Mook Advocaten waarschuwen dat de wijzigingen vanaf 1 augustus 2022 ook van toepassing zijn op bestaande regelingen. De kans is groot dat huidige afspraken vanaf die datum niet meer rechtsgeldig zijn. ‘We merken in de praktijk dat er nog veel onbekendheid is omtrent de komende wetswijzigingen terwijl werknemers en werkgevers het wel direct gaan merken. Voorlichting over de volgende onderwerpen is dan ook van belang zodat je als werkgever nog tijdig je documenten kan laten aanpassen” aldus de arbeidsrechtadvocaten.

Uitbreiding informatieplicht werkgever

In artikel 7:655 Burgerlijk Wetboek staat op dit moment al een informatieplicht. Per 1 augustus 2022 wordt deze informatieplicht nog verder uitgebreid. Zo kun je in de vacaturetekst straks niet meer volstaan met de woorden ‘marktconform salaris’, maar dien je in het vervolg een concrete salarisrange te vermelden. Daarnaast dien je bijvoorbeeld te informeren over het recht op scholing, de procedure bij een eventuele beëindiging van de arbeidsovereenkomst en de voorwaarden van de proeftijd. Die informatie leg je vast in bijv. de arbeidsovereenkomst of een arbeidsvoorwaardenreglement.

“Aanpassing van deze documenten verdient prioriteit, omdat een schending van de informatieplicht leidt tot aansprakelijkheid van de werkgever”, waarschuwt Niki. Voor werknemers die op 1 augustus 2022 al in dienst waren, geldt dat je binnen een maand na het verzoek van de werknemer actief dient te informeren.

Bescherming positie oproepkrachten

Daarnaast wordt de positie van de oproepkrachten verder beschermd. Je bent straks namelijk verplicht om vast te leggen op welke dagen en tijden een werknemer kan worden opgeroepen; de zogenaamde referentieperiode. In deze referentieperiode is de oproepkracht verplicht gehoor te geven aan een oproep. Het gevolg van het niet duidelijk vastleggen van een referentieperiode is dat een oproepkracht geen gehoor hoeft te geven aan een oproep. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden, benadrukt Samantha: “Je mag de referentie-uren vrij ruim omschrijven, waardoor je toch die flexibele schil kan houden.”

Studiekostenbeding

Ook het huidige studiekostenbeding wijzigt. Straks komen alle kosten die gepaard gaan met verplichte scholing voor rekening van de werkgever. Ook wordt opleidingstijd beschouwd als arbeidstijd en dient de scholing onder werktijd plaats te vinden. Een studiekostenbeding waarin de werknemer verplicht wordt om studiekosten terug te betalen, mag dan ook niet meer voor verplichte opleiding. Dit houdt ook in dat deze studiekostenbedingen overeengekomen vóór 1 augustus 2022 per deze datum niet meer geldig zijn.

Niki: “voor opleidingen die niet op grond van de wet of cao verplicht zijn, kan nog wel een studiekostenbeding worden afgesproken. Omschrijf daarom voortaan zo concreet mogelijk dat er geen enkele verplichting was tot het aanbieden van scholing.”

Nevenwerkzaamheden toegestaan

Tot slot is elk nevenactiviteitenbeding per 1 augustus 2022 nietig, tenzij dit beding kan worden gerechtvaardigd door een objectieve reden. Een rechtvaardigingsgrond is bijvoorbeeld ‘strijd met de Arbeidstijdenwet’. Samantha benadrukt dat het opnemen van een nevenactiviteitenbeding zeker niet onmogelijk is straks: “Het is niet verplicht om de rechtvaardigingsgrond te noteren in het nevenactiviteitenbeding, waardoor je achteraf deze discussie nog kan aangaan. Daarnaast is een verplichting tot het melden van de nevenactiviteiten in alle gevallen nog mogelijk.”

Onderneem nu actie!

Met deze wetswijziging is het zaak om de arbeidsovereenkomsten en arbeidsreglementen te herzien en aan te vullen. Wacht niet tot 1 augustus 2022, maar sta voorbereid aan de start. Wil je meer info? Neem dan contact op met Niki of Samantha.

NIKI VAN MOOK
Advocaat niki@jmadvocaten.nl
06 46326832

SAMANTHA KRANENBURG
Advocaat samantha@jmadvocaten.nl
06 19141593

www.jmadvocaten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.