Pensioenopbouw of investeren in je bedrijf: wat levert op de lange termijn meer op?

4 oktober 2024 09:00

Pensioenopbouw of investeren in je bedrijf: wat levert op de lange termijn meer op?

Heb je wat extra financiële ruimte en twijfel je tussen het doen van investeringen in je bedrijf of beleggen voor later? Dan begrijpen we heel goed dat dit een lastige keuze is. Het voelt als een tweestrijd tussen twee goede opties. Want wil je juist nu profijt hebben van deze financiële ruimte en je bedrijf verder zien groeien? Of kies je voor zekerheid en investeer je het in een goed pensioen voor later? In dit artikel geven we je meer informatie over deze keuze en helpen we je een weloverwogen beslissing te maken. 

Pensioenbeleggen 

Een groot nadeel van zelfstandige zijn, is dat je niet automatisch pensioen opbouwt. Hetgeen in loondienst meestal wel het geval is. Als je jong bent, is dit misschien niet iets waar je van wakker ligt. Toch is het wel goed om hier juist op jonge leeftijd al mee bezig te zijn. We weten immers niet of de AOW-uitkering nog bestaat als de 20- en 30-jarigen van nu met pensioen gaan. Daarnaast is dit meestal niet voldoende om echt comfortabel te kunnen leven. Aanvullend pensioen is dan ook zeker geen overbodige luxe om te voorkomen dat je op latere leeftijd in de financiële problemen komt. 

Als zzp'er heb je verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Je kunt ervoor kiezen om zelf te sparen, hoewel dit weinig rendement oplevert, of je kiest voor pensioenbeleggen. Als je kiest voor beleggen, geldt: hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. Een groot voordeel van pensioenbeleggen is dat je hiermee voor meer financiële zekerheid in de toekomst zorgt. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, levert het veel rendement op en geniet je straks van een extra potje om van te kunnen leven. Dat geeft meer rust voor later. Zorg er wel voor dat je de juiste kanalen gebruikt om te beleggen en ook ondersteund wordt in de keuze die je maakt. Zo weet je zeker dat je de juiste balans vindt tussen het nemen van risico's en het verkrijgen van meer rendement. 

Investeren in je bedrijf 

Als je nu extra financiële ruimte hebt, zou je er uiteraard ook voor kunnen kiezen om dit te investeren in je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een groter pand, het gebruik van betere materialen en apparatuur of het investeren in personeel. Er is veel mogelijk. Het voordeel hiervan is dat je op de korte termijn hierdoor meer inkomsten zult krijgen. Althans, dat is de bedoeling. Door te investeren hoop je immers ook op groei van het bedrijf. Dat levert dus op de lange termijn weer financiële voordelen op. 

Investeren in je bedrijf is altijd een goed idee. Zeker als het ook resulteert in meer groei. Zodra dit meer inkomsten oplevert, zou je er ook voor kunnen kiezen om vervolgens die extra inkomsten te gebruiken voor het beleggen in je pensioen. 

Conclusie: wat levert op de lange termijn meer op? 

Maar welke optie levert op de lange termijn meer op? Dit is geheel afhankelijk van hoe het wordt gedaan. 

Stel, je doet een investering in je bedrijf die voor een explosieve groei zorgt. Dan levert dit natuurlijk veel op. Het nadeel is dat je dit niet zeker weet. Misschien kost de investering je juist wel heel veel geld en zie je hier vrij weinig van terug. Dat is uiteraard ontzettend zonde. 

Pensioenbeleggen is ook niet zonder risico's. Maar wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, behaal je vrijwel altijd een goed rendement op de lange termijn. Je kan dus redelijk inschatten wat de uitkomst zal zijn. Zo geniet je op latere leeftijd van meer financiële zekerheid. 

Waar je voor kiest is afhankelijk van je leeftijd en wat je hoopt te bereiken. Als je erg twijfelt, is het slim om dit te bespreken met een deskundige en te berekenen bij welke optie je de meeste financiële winst kunt verwachten. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.