Pensioen en risicobeheer voor ZZP'ers: waar moet je aan denken?

13 november 2023 15:36

Pensioen en risicobeheer voor ZZP'ers: waar moet je aan denken?

Het ZZP'er schap brengt mooie voordelen met zich mee, als ZZP'er geniet je immers de vrijheid om je niet te committeren aan één en dezelfde werkgever. Je bepaalt zelf je werktijden en vanuit huis werken is ook vele ZZP'ers niet onbekend. Maar er is ook een schaduwzijde aan het ZZP'er schap: er is geen overkoepelende werkgever die voor jou je financiële toekomst netjes op orde heeft gemaakt. Dit moet je zelf regelen. Iets wat lang niet iedere ZZP'er goed voor zichzelf dichtgetimmerd heeft. Heb jij steken laten vallen wanneer het om jouw financiële toekomst gaat? We nemen het met je door.

Afhankelijk van opdrachtgevers

Iedere ZZP'er kent het in de verte sluimerende, wat angstige gevoel van het verliezen van opdrachtgevers. Hoe minder opdrachtgevers je hebt, des te kwetsbaarder je wordt. Want het kan nu lijken alsof je jouw grootste opdrachtgever nooit kwijt zult raken, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. De opdrachtgever kan zelf failliet gaan, of er komt een management verandering: zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij ineens van de ene op de ander dag je grootste inkomstenbron kwijt bent. Je doet er dus verstandig aan zoveel mogelijk opdrachtgevers in je portefeuille te hebben. Verspreid dit risico. En zet altijd geld opzij voor slechtere tijden. Wie zag corona immers aankomen bijvoorbeeld. Maar ook een forse belastingaanslag kan jouw ZZP'er schap op zijn grondvesten doen wankelen.

Gemiste pensioenopbouw

Het pensioen kan nog zo ver weg lijken: er komt een tijd dat ook jij met pensioen gaat als ZZP'er. Je kunt nu zelf pensioen regelen zodat je straks, rond 68-jarige leeftijd, niet ineens lelijk op je neus kijkt. Want ga maar na, tegen de tijd dat je AOW ontvangt, zul je zo'n 1200 euro netto ontvangen per maand. Heb je dan geen extra spaarpot opgebouwd, of pensioen, dan zul je tegen die tijd met dit absolute minimum moeten rondkomen. Dit bedrag is dan net wel/ of niet dekkend om je woonlasten te betalen. Zonder pensioenopbouw staat je een armoedeval te wachten als ZZP'er. Of je zult noodgedwongen tot het einde van je leven gedeeltelijk moeten blijven doorwerken. ZZP'ers kunnen bij BrightPensioen een pensioen voor zichzelf afsluiten.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Het zal je maar overkomen als ZZP'er: je wordt ziek of krijgt een ongeval. Je kúnt niet meer verder werken en je inkomsten stoppen dan ook ad hoc. Wees slim en zorg voor een vangnet, want dit kan werkelijk iedereen overkomen. Sluit altijd, als het even kan, een AOV verzekering af. Dit is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De AOV wordt toekomstig verplicht. Naar verwachting komt er in 2024 een wetsvoorstel die naar verwachting wordt aangenomen, dit betekent dat je rond 2025 of 2026 als ZZP'er verplicht een AOV verzekering dient af te sluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Tot slot is het belangrijk om als ZZP'er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Veroorzaak je schade bij de klant op wat voor wijze dan ook, dan kun je altijd een beroep doen op deze aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Gewoon doen!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.