Particulier koopt beleggingspand

20 oktober 2022 14:31

Particulier koopt beleggingspand

Koopt u in particuliere hoedanigheid een woning als beleggingspand? Dan heeft u op grond van de wet meer bescherming dan wanneer u het pand voor zakelijke doeleinden koopt. Die bescherming uit zich onder andere in het schriftelijkheidsvereiste.

Schriftelijkheidsvereiste

In de wet is kort samengevat gesteld dat als een particulier een woning koopt, dit schriftelijk moet worden aangegaan. Dit betekent dat de overeenkomst pas tot stand komt als de koop voldoende bepaalbaar door partijen is omschreven in een document dat vervolgens door koper en verkoper allebei is getekend met een “natte of digitaal geplaatste handtekening”. Het schriftelijkheidsvereiste speelt een rol in discussies tussen koper en verkoper bij overeenkomsten die uiteindelijk niet door een koper wordt getekend, terwijl er wel onderliggende mail- of whatsappverkeer is, waaruit overeenstemming over de prijs van de woning kan worden afgeleid.

Wanneer kan een particulier zich beroepen op het ontbreken van een natte handtekening en is deze niet gebonden aan de koop?

Particulier versus zakelijk

Op de eerste plaats moet de koper een particulier zijn. Koopt u in privé een woning om daar zelf in te wonen, dan bent u een particulier.

Maar wat als u in privé een woning koopt om te gaan verhuren? Als belegger kunt u particulier of zakelijk worden aangemerkt. Indien u het beleggingspand aankoopt via een besloten vennootschap (BV) waarvan u DGA bent, dan wordt u als zakelijk aangemerkt en bent u gebonden aan overeenstemming (mondeling of per whatsapp of mail) aan een koop, mits deze voldoende bepaalbaar is (prijs, object en bijvoorbeeld de datum van levering). Een natte handtekening is dan niet vereist. Koopt u in privé het pand, dan hangt het van de omstandigheden van het geval af of u als zakelijk of particulier wordt aangemerkt door de rechter. Hierbij speelt een rol of de koop van een pand een éénmalige activiteit is van een particulier (bijvoorbeeld een DGA) als pensioenbelegging, zonder dat de persoon verder enige vastgoedervaring heeft, of dat de particulier regelmatig panden koopt en leeft van de verhuuropbrengst. De eerste heeft grote kans door de rechter als particulier te worden aangemerkt, de tweede waarschijnlijk niet.

‘Tot bewoning bestemd’

Is het pand tot bewoning bestemd? Het komt regelmatig voor dat een pand een dubbele bestemming heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een pand met zowel woningen als kantoren. Dan is het van belang dat het woonelement bij de totstandkoming van de koop overheerst. Maar let op: stel dat u een pand met gemengde bestemming koopt met als doel het pand te transformeren tot woning, dan geldt de situatie bij de totstandkoming van de koopovereenkomst!

Verkopers opgelet!

Verkopers moeten er niet te snel vanuit gaan dat een particuliere koper die ook ondernemer is, kan worden gebonden aan mondelinge overeenstemming of een instemmend duimpje in reactie op de door verkoper per whatsapp aangeboden koopprijs. Zo’n koper kan zich mogelijk beroepen op het schriftelijkheidsvereiste, dus open de champagne pas, als de koopovereenkomst is voorzien van een ferme handtekening. (En vergeet de drie dagen bedenktijd niet…)

Tot slot

Wij houden ons dagelijks bezig met dossiers over koop en verkoop van onroerend goed. De meeste vragen die wij behandelen gaan over het opstellen van overeenkomsten, geschillen over conformiteit en de nakoming van overeenkomsten (bijvoorbeeld bij het ontbreken van handtekeningen). Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken samen wat we voor u kunnen betekenen.

Kelly Weijdt 

Alex Advocaten
Spoorstraat 43
6602 AW Wijchen
Telefoon 088 – 410 44 11
E-mail info@alexadvocaten.nl
www.alexadvocaten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.