Paard & Natuur: verbeteren van de biodiversiteit uit een onverwachte hoek

27 juni 2023 11:14

Paard & Natuur: verbeteren  van de biodiversiteit uit een onverwachte hoek

De zomer. Dat is genieten van heerlijk lange, warme dagen, spelen of relaxen aan het strand, wandelen door het bos, of fietsen door de prachtige Nederlandse natuur. De voorpret op de vakantie periode wordt slechts geëvenaard door de tijd die je daadwerkelijk doorbrengt in het groen. Want jezelf omgeven door natuur is goed voor je. Verschillende wetenschappelijke studies hebben inmiddels bewezen dat een groene omgeving een positief effect heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Het zorgt voor rust en ontspanning, waardoor de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam afneemt. Buiten zijn bevordert daarnaast de aanmaak van vitamine D, belangrijk voor gezonde botten, spieren, en het immuunsysteem.

Het moge duidelijk zijn: de natuur is goed voor ons mensen. Maar helaas zijn wij mensen niet altijd even goed voor de natuur. En daar kan inmiddels niemand meer omheen, want de negatieve gevolgen van de klimaatverandering lopen veel sneller op dan nog 10 jaar geleden voorspeld. En het kost heel veel geld! Het verlies van biodiversiteit betekent bijvoorbeeld minder insecten die minder planten kunnen bestuiven waardoor minder voedsel geproduceerd wordt. Tegelijkertijd maakt de inzet op monoculturen planten vatbaar voor ziekteverwekkers, waardoor meer bestrijdingsmiddelen ingezet worden, die vervolgens de bodem en het grondwater vervuilen. Ook leiden minder bossen, bomen, struiken en planten tot meer erosie van het land en grotere risico’s van overstroming met alle consequenties van dien. In de periode van 1997 tot 2011 werden de totale kosten van het verlies van biodiversiteit wereldwijd geschat op zo’n USD $ 11-31 biljoen per jaar (OECD, 2019). Onvoorstelbaar hoge bedragen, die in werkelijkheid waarschijnlijk nog veel hoger liggen. Het beschermen van onze natuur heeft ook voor Nederland de hoogste prioriteit. In het Nationaal Programma Landelijk Gebied van de Rijksoverheid wordt duidelijk waar de prioriteiten en kerndoelen voor de komende jaren liggen: “de biodiversiteit herstellen en een balans bereiken tussen wat de natuur kan dragen en wat we als samenleving van haar vragen.” (LNV, 2022). We moeten dus snel stappen zetten naar een biodiverser Nederland.

Als meest duurzame hogeschool in Nederland staat Hogeschool Van Hall Larenstein bekend voor praktijkgericht onderzoek dat op een spraakmakende - en soms onverwachte - manier bijdraagt aan de transitie naar een duurzamere, leefbaardere wereld. Het lectoraat Duurzame Paardensport en Paardenhouderij is hier een goed voorbeeld van.

Internationaal staat Nederland bekend als een van de meest succesvolle landen in de hippische sport. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Nederland behoorlijk wat paarden te vinden zijn: namelijk zo’n 450.000, verdeeld over ongeveer 222.000 hectares. Zo’n paardenerf leent zich uitermate goed voor het gericht verbeteren van de biodiversiteit: paarden grazen doorgaans op blijvend, vaak kruidenrijk grasland, wat de CO2 opslag bevordert, de bodem verbetert en een grotere verscheidenheid bijen, vlinders en (weide)vogels aantrekt. De integratie van kleine landschapselementen, zoals poelen, bomen, hagen, heggen, boomstapels, en natuurlijke rommelhoeken, vergroten eveneens de biodiversiteit van flora en fauna, dragen bij aan meer paardenwelzijn én zorgen voor een groenere leefomgeving. Het meest recente onderzoek “Paard & Natuur” in samenwerking met de Federatie Paardrijden voor Gehandicapten, Stichting Part-Ner Natuurcertificering en EquInnoLab en dankzij de steun van o.a. de Provincie Gelderland, brengt de huidige stand van biodiversiteit op paardenhouderijen in kaart, eveneens hoe deze verhoogd, beheerd en gemonitord kan worden. Paardenhouders krijgen straks concrete tools aangereikt hoe ze de biodiversiteit op hun erf kunnen verbeteren.

Zo wordt het paardenerf tot voorbeeld van een natuurinclusieve én dierinclusieve omgeving, op het land, en (aan de rand van) de bebouwde kom, ter bevordering van de leefbaarheid, en de fysieke en mentale gezondheid van dier en mens. Zodat Nederlanders kunnen blijven genieten van de mooie natuur in al haar facetten. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.