Over (het voorkomen van) verzuim en arbeidsongeschiktheid
10 maart 2022 13:58
VaardigWerk is een landelijk opererende full-service Arbodienst die in 2008 is opgericht en waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Alphen aan den Rijn. Daar werkt een team van vijfentwintig vaste medewerkers en een aantal zzp’ers, bestaande uit casemanagers, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en andere re-integratiespecialisten en arbo professionals. In 2021 is er een grote stap gemaakt doordat Vaardigwerk is samengegaan met Laboritas, de vaste leverancier van bedrijfsartsen, arbo verpleegkundigen en tal van overige arbo professionals. Algemeen directeur Koos Oosthoek en managing partner Karina Visser, verantwoordelijk voor het operationele deel van de organisatie in de breedste zin van het woord, gaan in een serie van drie artikelen nader in op bepaalde facetten van arbeidsomstandigheden, arbeidsongeschiktheid en verzuimbeleid. In dit artikel geven ze een algemeen beeld van de dienstverlening van VaardigWerk en benadrukken ze het belang van preventie.
Het beste van twee werelden
Voordat we inzoomen op VaardigWerk, geeft Koos eerst een toelichting op de samenwerking met Laboritas: ” Deze organisatie is qua detachering ontstaan als bedrijfsartsencollectief, inspelend op een groot landelijk tekort aan bedrijfsartsen, arbo verpleegkundigen, arbeidsdeskundigen en verzuimbegeleiders. En daarnaast is Laboritas ook een gecertificeerde arbodienst en opleider van bedrijfsartsen. VaardigWerk beschikte al over casemanagers, die bij ziekteverzuim ervoor zorgen dat alles wettelijk in goede banen geleid wordt en indien nodig re-integratietrajecten aanbieden. Tot 2021 huurde VaardigWerk alle overige professionals extern in; onder andere bij Laboritas. De kracht van de samenwerking tussen de beide organisaties is de bundeling van krachten, want via Laboritas beschikt VaardigWerk nu te allen tijde zelf over professionals in plaats van dat we die moeten inhuren.”
“Het beste van twee werelden is in april 2021 samengegaan.”, voegt Karina eraan toe, “Met de kracht van het casemanagement vanuit VaardigWerk en de beschikbare professionals vanuit Laboritas is het een compacte organisatie geworden met de dienstverlening, de slagkracht en elke denkbare functie van een grote Arbodienst. Omdat we alles onder één dak hebben, kunnen we heel snel schakelen en zowel qua preventie als verzuimbegeleiding een volledige invulling geven aan de dienstverlening. Maar we onderscheiden ons van de grote Arbodiensten doordat wij persoonlijk en klantgericht werken en daarbij maatwerk leveren. Dat komt omdat wij het vanuit ondernemerschap doen en dat is een andere insteek dan bij de grote organisaties, waar de collega’s elkaar vaak niet eens kennen. Daarbij gaat het niet om ‘goed of fout’, maar zijn het gewoon twee verschillende manieren van invulling.”
Door preventie bespaar je aan de achterkant veel meer dan je aan de voorkant investeert!
Het bestaansrecht van arbodiensten komt voort vanuit de Arbowet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Om het Arbobeleid een goede invulling te geven, is het midden- en kleinbedrijf wettelijk verplicht om aangesloten te zijn bij een gecertificeerde Arbodienst, met als doel om werk gerelateerde ongevallen en ziekten te voorkomen. Daarbij bestaat de kerntaak van een Arbodienst uit het ondersteunen van werkgevers bij hun beleid qua arbeidsomstandigheden en verzuim. Om dat te realiseren, wordt er gebruik gemaakt van vier kerndisciplines: de bedrijfsarts, de arbeids- en organisatiepsycholoog, de hogere veiligheidskundige en de arbeidshygiënist.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zet VaardigWerk sterk in op preventie. Daarbij gaat het om de gezondheid van de werknemers en de veiligheid op de werkvloer. En Karina benadrukt dat de krapte op de huidige arbeidsmarkt een extra reden is om als ondernemer zuinig op je personeel te zijn. Maar op het gebied van preventie valt er nog veel winst te behalen, want de gemiddelde ondernemer is daar nauwelijks op gefocust en trekt vaak pas aan de bel wanneer er sprake is van verzuim, omdat het dan direct voelbaar is zijn bedrijfsvoering.
Verder weten veel ondernemers niet dat werkgevers verplicht zijn om hun personeel een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden. Dat is eigenlijk best opmerkelijk, omdat het ook in hun eigen voordeel is. Want uit het onderzoek blijkt heel duidelijk of mensen lekker in hun vel zitten, of dat er sprake is van bepaalde klachten. Daardoor is het een goede preventieve maatregel om medewerkers geestelijk en lichamelijk gezond op de werkvloer te houden en zo dus ziekteverzuim te voorkomen.
Ook dienen werkgevers over een preventiemedewerker te beschikken, die toezicht houdt op de gezondheid en het welzijn van de werknemers en een onafhankelijk advies geeft wanneer het hieraan schort. Tot en met vijfentwintig werknemers mag de directeur deze taak zelf op zich nemen en daarboven moet hij iemand uit het personeelsbestand aanwijzen. Een preventiemedewerker is iemand die zich binnen een bedrijf, meestal naast de ‘gewone’ functie, inzet om arbeidsrisico's te verminderen en verzuim te helpen voorkomen. Elk bedrijf moet een of meer preventiemedewerkers aanstellen.
Diverse ondernemers zijn zich er ook niet bewust van dat alle werkgevers RI&E-plichtig zijn. De afkorting staat voor Risico-Inventarisatie & Evaluatie en het is door de overheid ingesteld om de veiligheid op de werkvloer te kunnen waarborgen. Hierin staan namelijk alle verbeterpunten van het bedrijf genoteerd en de werkgever is verplicht om die binnen een bepaald tijdslimiet te herstellen. Doordat je in een RI&E kunt zien welke risico’s de medewerkers lopen, is het ook de basis van een PMO.
Door het PMO en de RI&E serieus te nemen en goed met arbodiensten zoals VaardigWerk te sparren, bespaar je als ondernemer aan de achterkant veel meer dan je aan de voorkant investeert! Want als de werknemer na twee jaar ziekteverzuim gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt is, worden de uitkeringslasten van het UWV nog tien jaar aan de werkgever doorbelast. Verzekeraars betalen dan twee jaar en soms nog een derde jaar erbij, maar dan stopt het écht. De laatste zeven, acht jaar komen de financiële lasten dus volledig op de schouders van de werkgever terecht en een zieke fulltime werknemer kost over een periode van twaalf jaar al snel zo’n tweehonderdduizend euro aan loondoorbetaling en uitkering.
“We gaan op basis van partnership met de werkgever in gesprek”
Een ander belangrijk onderdeel van de dienstverlening van VaardigWerk is de begeleiding van verzuimende werknemers. “Dat doen we vanaf de ziekmelding tot aan de betermelding,”, aldus Koos, “of als iemand niet meer beter wordt, tot aan instroom in de WIA. We doen er echt alles aan om de werknemer gedurende het gehele traject zo goed mogelijk te begeleiden.”
Karina: “Je kunt op twee manieren Arbodienstverlening invullen. Of je vinkt bij de klant even snel de wet- en regelgeving af, zodat die geen sancties krijgt, of je probeert vanuit de dienstverlening structurele verbeteringen aan te brengen door via maatwerk preventieve maatregelen te nemen om de algemene gezondheid van het personeel te waarborgen en zo te voorkomen dat er werknemers ziek uitvallen. Dat is veel breder en daar komt uiteraard ook wet- en regelgeving bij kijken, maar we gaan op basis van partnership met de werkgever in gesprek om dat te realiseren. Daarbij zijn de RI&E en de preventiemedewerker heel belangrijk om te kunnen achterhalen waar de risico’s liggen waardoor werknemers uitvallen, zodat we daar, samen met de werkgever, proactief op kunnen anticiperen.”
Koos vult haar aan: “En daarbij werken wij niet ‘met het vingertje’, maar handelen we vanuit dat partnership op basis van gelijkwaardigheid, want bij de gemiddelde ondernemer is er absoluut geen sprake van opzet, maar wordt het vaak over het hoofd gezien door drukte en de waan van de dag. We proberen ook altijd alles in onderling overleg met de werkgever af te stemmen en sparren echt met hem als het gaat om de mogelijkheden en haalbaarheid van bepaalde zaken.”
Beiden benadrukken dat preventie niet alleen over het grote plaatje gaat, maar dat het ‘m juist ook in hele kleine dingen zit die een grote impact kunnen hebben. En dat kan heel simpel zijn. Zo bevorder je als werkgever de betrokkenheid van het personeel bij je bedrijf door de werknemers bij ziekteverzuim een kaartje te sturen of een bos bloemen te laten bezorgen, waardoor ze zich gezien en gewaardeerd voelen. Dat zorgt voor verbinding en heeft een heel ander effect dan wanneer iemand ziek thuis zit, niets van het bedrijf hoort en na een half jaar een belletje krijgt van de werkgever met de vraag wanneer hij of zij weer op het werk verschijnt.
Dat klinkt misschien erg soft,”, aldus Koos, “maar we blijven uiteraard wel zakelijk en onze professionals zijn absoluut geen knuffelaars, zoals wij dat noemen, maar juist doorpakkers die bij verzuim kijken wat er voor de betreffende werknemer nog wél mogelijk is. En vanuit die instelling adviseren wij de werkgever dan ook. Een werkgever heeft een doorbetalingsplicht als iemand van zijn personeel ziek is, maar de werknemer is ook verplicht om mee te werken aan zijn eigen re-integratie. Vanuit de visie Positieve Gezondheid kijken we vanuit Vaardigwerk naar de mogelijkheden, in plaats van ons te focussen op de beperkingen. Hierin heeft de medewerker de regie over zijn of haar gezondheid. De arbo professionals van Vaardigwerk adviseren en begeleiden de medewerkers en werkgever hierin. Vanuit de ‘eigen regie’ dient de medewerker actief mee te werken aan een duurzaam herstel. En als een medewerker daar onverhoopt niet aan meewerkt, dan zijn daar negatieve consequenties aan verbonden, zoals bijvoorbeeld een loonopschorting.”
Karina voegt eraan toe dat de organisatie geen verzuimpolitie is en dat dit in vijfennegentig procent van de gevallen dan ook helemaal niet aan de orde is, maar dat ze bij de overige vijf procent de werknemers duidelijk maken dat ze naast rechten ook plichten hebben. En als in een enkel geval blijkt dat de werkgever zelf een negatieve rol speelt in de betreffende casus, dan wordt die daar uiteraard ook op aangesproken en treden de professionals van VaardigWerk op als een adviseur tussen beide partijen. Dat is mogelijk omdat de dienst te allen tijde optreedt vanuit een eerlijke en objectieve kijk op de stand van zaken.
Tekst: Leo Singor
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.