Organische samenwerking en verbinding faciliteren
30 juni 2022 08:41
“We zijn onderdeel van de stad, daarom willen we participeren door meer vorm te geven aan de mobiliteit en bereikbaarheid”
Novio Tech Campus in Nijmegen faciliteert bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen met het bouwen en inrichten van een hecht netwerk op het gebied van Health en High Tech. Communities bieden namelijk de beste marktkansen en in het ondersteunen daarvan zet de campusorganisatie permanent stappen.
Bert Krikke, sinds medio 2021 directeur van Novio Tech Campus, verwoordt klip en klaar: “In het domein van Health en High Tech kun je als organisatie pas excelleren als je expertise, netwerkcontacten en faciliteiten met elkaar deelt. Vanuit dat idee is Novio Tech Campus opgezet. Onze uitdaging is om de organisaties die op de campus zijn gevestigd op een natuurlijke, organische manier met elkaar te verbinden, zodat ze hun ambities kunnen waarmaken.”
Krikke over het grote kader: “Doel is versterking van de lokale en regionale economische structuur op het gebied van Health en High Tech, daarom bouwen we op verschillende niveaus aan het realiseren van communities. Dat doen we op onze campus, binnen de gemeente Nijmegen en daarbuiten op nationale en internationale schaal. Partners in het bouwen van dergelijke communities zijn bedrijven, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen.”
Aanjagers en verbinders
Op de campus is het CITC (Chip Integration Technology Center) er een goed voorbeeld van. Het center is tot stand gekomen door bijdragen van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland in nauwe samenwerking met TNO, TU Delft en de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en ROC Nijmegen die er onderwijs verzorgen op hbo en mbo niveau. Krikke: “Met het CITC is een innovatiecentrum tot stand gekomen op het gebied van de integratie en verpakkingstechnologie van chips. Die integratie jaagt nieuwe technologieën en toepassingen aan in de automotive, dataverwerking en -opslag en gezondheidszorg.”
Daarnaast is er een RF (Radio Frequentie) hub ‘in de benen’, in de woorden van Krikke. “Medio 2020 heeft Odyssey zich op onze campus gevestigd. Het is de eerste Europese vestiging van deze wereldspeler in service van apparatuur in RF, gelijkstroom en microgolven. Ook hier was de vestiging het resultaat van regionale samenwerking, met onder andere Oost NL (de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland) en Kadans Science Partner, die zich richt zich op de ontwikkeling en exploitatie van bedrijfs- en kantoorgebouwen, in combinatie met laboratoria, cleanrooms en onderzoeksruimten. Bij de komst van Odyssey werkte in ons voordeel dat het bedrijf op onze campus toegang heeft tot expertise. Inmiddels is er nauwe samenwerking met pinkRF, een al op de campus gevestigd bedrijf dat RF energiesystemen bedenkt, ontwikkelt en maakt voor industriële, medische en farmacologische toepassingen.”
Krikke vervolgt met de komst een volgende innovatieve aanjager: het robotlab van de Radboud Universiteit. “We bouwen, met subsidie van het landelijke groeifonds, een laboratorium voor de universiteit. Het is de eerste faciliteit van de Radboud op de campus. In het robotlab wordt chemisch onderzoek, robotica en kunstmatige intelligentie gecombineerd. We verwachten dat ook veel grotere en kleinere bedrijven het lab zullen gebruiken voor hun onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe producten. Op deze manier ontstaan weer nieuwe samenwerkingsverbanden op de campus, waardoor Novio Tech Campus extra aantrekkelijk wordt als vestigingsplek.”
Najaar 2022 komt de HAN met een minorprogramma Data Science naar de campus. De campusorganisatie regelt de stageplekken. “De studenten maken op deze manier in de praktijk kennis met hun toekomstige werk en kunnen na hun afstuderen doorstromen naar een baan bij een van de bedrijven op Novio Tech Campus”, schetst Krikke. “Op deze manier geven we vorm en inhoud nieuwe verbindingen, die in dit geval met name arbeidsmarktgericht zijn.”
Elkaar ontmoeten
Behalve faciliteiten gericht op onderwijs, onderzoek, ontwerp en productie biedt Novio Tech Campus op de campus mogelijkheden voor ontmoeting tussen professionals in informele sfeer. “Een community gaat verder dan het puur professionele. Elkaar leren kennen in een ongedwongen setting buiten de werksfeer is eveneens belangrijk”, betoogt Krikke. “Denk aan laagdrempelige sportevenementen, maar ook aan een basketbalveldje en zitjes waar mensen tijdens hun pauze elkaar kunnen opzoeken. Ons streven is het campusterrein zo in te richten dat dergelijke ‘natuurlijke’ ontmoetingsmomenten als vanzelf plaatsvinden. Dat is een continu proces van voortschrijdend inzicht gebaseerd op de wensen van de organisaties die hier gevestigd zijn.”
In het kader van het bouwen van een community is ook communicatie belangrijk. “Weten wie we zijn, wat we doen. Kortom verhalen delen over wat ons beweegt als campusmedewerkers. Daarvoor starten we met een Health en High Tech Magazine over wetenswaardigheden en innovaties op de campus, in de stad, de regio en daarbuiten. Naast dit medium breiden we ons digitale platform uit met interactieve elementen en arbeidsmarkt- en opleidingsinformatie en mogelijkheden. Ook de beschikbaarheid van faciliteiten op het campusterrein en diensten en faciliteiten bij de Radboud Universiteit krijgen op dit platform hun plek. Op deze manier ontsluiten we meer dan tot nu toe beschikbare faciliteiten en maken we nieuwe verbindingen mogelijk.”
Ook regionaal en nationaal bouwt Novio Tech Campus aan een hecht netwerk. “We onderhouden contacten met Pivot Park in Oss, met de focus op farmacologische innovatie; het IPKW Arnhem, gericht op innovatieve en duurzame energie; Kennispark Twente en Eindhoven Brainport, gericht op hightech maakindustrie en design. Deze samenwerking kent allerlei vormen en is gericht op onderlinge economische versterking.”
Gebiedsontwikkeling
Het campusterrein en de nabije omgeving gaat komende jaren ingrijpend veranderen. Op het terrein komen nieuwe gebouwen, faciliteiten en recreatieve ontmoetingsplekken. “Er is veel belangstelling van bedrijven voor Novio Tech Campus, daar moeten we op inspelen en nieuwkomers incorporeren in onze campusbiotoop. Ons vergezicht is dat op Novio Tech Campus met name kantoren, onderzoeksfaciliteiten en kleinschalige productie zijn gevestigd en op het aangrenzende gebied, westelijk richting Maas-Waalkanaal, de eraan gelieerde maakindustrie.”
De campus plus omgeving maken deel uit van de gebiedsontwikkeling Winkelsteeg. “Van die ontwikkeling, gericht op versterking van de woon, leef en werkstructuur wil Novio Tech Campus integraal deel zijn”, benadrukt Krikke. “We zijn onderdeel van de stad, daarom willen we participeren door meer vorm te geven aan de mobiliteit en bereikbaarheid. We hebben bijvoorbeeld het plan in de directe nabijheid van de campus woningen voor onze medewerkers te bouwen. Er werken hier mensen uit vijftig verschillende landen. Medewerkers die langjarig aan bedrijven verbonden zijn en die graag in de buurt willen wonen.”
“Globaal bekeken staan de neuzen dezelfde kant op, maar niet alle ontwikkelingen lopen synchroon. Het is daarom belangrijk wensen en mogelijkheden goed op elkaar af te stemmen. Samenwerking moet lonen en leiden tot verdere versterking van de economische structuur van onze stad en regio. En daar zetten we ons als campusorganisatie elke dag honderd procent voor in.”
Novio Tech Campus
Transistorweg 7N
6534 AT Nijmegen
Telefoon 024 - 204 90 60
E-mail info@noviotechcampus.com
www.noviotechcampus.com
Tekst en fotografie: Huub Luijten
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.