Organisatie en Honing

22 mei 2017 11:11

Organisatie en Honing

Van een accountant mag worden verwacht dat hij nauw betrokken is bij het wel en wee van zijn klant. Hij kent de ondernemer en de onderneming. Op grond van zijn vaktechnische professionaliteit en de eerder genoemde bekendheid met zijn klant adviseert en ondersteunt hij zijn klant. Overigens is adviseren iets geheel anders dan ondernemen. Het is niet de bedoeling dat de accountant in de schoenen gaat staan van de ondernemer. Zoals het hoort, elk zijn eigen verantwoordelijkheid.

Een deel van zijn kennis betrekt de accountant uit informatie en cijfermateriaal zoals deze door de onderneming beschikbaar wordt gesteld, administratie en jaarrekening zijn dan ook belangrijke bronnen van informatie voor de accountant. Hij verkrijgt inzicht in prestaties, resultaat en vermogen van de onderneming. Onder vermogen versta ik in dit geval niet alleen de financiële solvabiliteit, doch met name ook de sterkte, kracht en omvang van de onderneming/ondernemer. Gebruikt hij zijn bronnen en krachten goed? En voldoet het resultaat aan de daartoe te stellen eisen. Met name als er onder-gepresteerd wordt, is het van groot belang uit te zoeken en vast te stellen wat daar van de oorzaak is.

Naast accountant ben ik ook imker. Dit laatste natuurlijk als amateur. Het houden van bijen of nog beter bijenvolken is een buitengewoon aardige hobby, met soms wat pijnlijke kantjes. Het lijkt erg veel op ondernemen. Wie zich enigszins verdiept in de organisatie van een bijenvolk, staat verbaast van de overeenkomsten met een onderneming. Er is een strakke hiërarchie. De koningin is duidelijk de baas. Zonder een koningin als leidinggevende is het volk ten dode opgeschreven.Daarnaast hebben de werkbijen allerlei specifieke taken, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Slechts een deel waagt zich naar buiten om honing te halen (de zichtbare kant). In de bijenkast zijn allerlei taken te verrichten. Het maken van honingraten (huisvesting), het voeden van larven, het verzorgen van de koningin etc. etc. . Daarnaast zijn er nog darren (mannetjes). Afgezien van hun taak om éénmalig de koningin te bevruchten, zijn dit feitelijk klaplopers, die geen duidelijke rol in het bijenvolk hebben.

Waar het de bijen, en overigens de imker, natuurlijk om gaat is de honingopbrengst. Voor de bijen is dat essentieel ten aanzien van de continuïteit van het bestaan. Immers hoe komen ze de winter door. Voor de imker is een hoge honingopbrengst een belangrijke graadmeter aangaande de kwaliteit van zijn bijenvolk (de analogie met de onderneming zal u inmiddels niet ontgaan!) en anderzijds levert honing zekere opbrengsten op, in welke gedaante dan ook.

De prestaties van een bijenvolk moeten niet onderschat worden. Een goed bijenvolk bestaat gemakkelijk uit 30.000 bijen. Er is in de kast dan ook sprake van een strakke en doelgerichte organisatie, en er wordt erg hard gewerkt.Om al die prestaties goed te verrichten is er dan ook sprake van een zeer geavanceerd communicatiesysteem. De ene bij kan een andere bij feilloos duidelijk maken waar honingrijke bloemen bloeien, zelfs al is de afstand tot de kast 3 kilometer.

Echter genoeg over de hobby. Dit is een serieus blad, waarin serieuze dingen aan de orde moeten worden gesteld. Toch is, althans voor mij, de overeenkomst tussen een bijenvolk en een onderneming relevant.Om als onderneming van honing te kunnen genieten, en jouw continuïteit te kunnen waarborgen, moeten er voldoende opbrengsten zijn. Zo mogelijk met de laagste inspanningen van het produktie-apparaat. Er kunnen talloze redenen zijn waarom de geleverde inspanningen niet altijd de beoogde opbrengsten laten zien. Voor de duizendpoot die de ondernemer is, is het niet altijd eenvoudig vast te stellen waar dat dan aan ligt. Hij kan last hebben van blinde vlekken, een niet-optimale bedrijfsorganisatie of gewoon domme pech.Echter het is wel van belang inzicht te verkrijgen in jouw faalkosten, want anders ontstaat geen leer- of verbetereffect, en is de kans op doormodderen te groot. Als op dat moment de accountant middels een heldere analyse kan laten zien wat er aan schort, en welke mogelijkheden benut kunnen worden, bestaat er een prima samenwerking tussen ondernemer en accountant.

De gekende ondernemer en de gewaardeerde accountant vormen daarmee een belangrijk element aangaande het wel of niet succesrijk zijn van de onderneming.

Een uitdagende en vaak ook dankbare invulling van mijn accountantsfunctie. «

Van der Meer Accountants & Adviseurs

Alex van der Meer AA

www.vandermeer-accountants.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.