Opbrengst Raadhuisstraat gaat naar Amsterdamse kinderen

15 juli 2021 14:59

Opbrengst Raadhuisstraat gaat naar Amsterdamse kinderen

Stichting voor gelijke kansen ontvangt voor eeuwig miljoenen 

De Amsterdamse vastgoedbelegger Niek Sandmann, die een grote vastgoedportefeuille in de hoofdstad bezit, gaat per 1 januari 2022 bijna een complete straat schenken aan de stad Amsterdam. In de statuten van de Stichting Alle Amsterdamse Kinderen Gelijke Kansen wordt vastgelegd dat de exploitatieopbrengst van de straat, goed voor enkele miljoenen euro’s per jaar, eeuwigdurend geschonken worden aan Amsterdamse kinderen in achterstandssituaties.

Het gaat om de Raadhuisstraat in Amsterdam, beroemd vanwege de historische winkelgalerij tussen de Westerkerk en het Paleis op de Dam. De huuropbrengsten komen van onder andere acht hotels, meerdere kantoren, een parkeergarage én de woningen om de hoek op de Keizersgracht. De Raadhuisstraat behoort nu tot de vastgoedportefeuille van Sandmann. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat de opbrengst van zulk een monumentaal complex eeuwigdurend ten goede gaat komen aan een goed doel.

Stichting voor kansarme kinderen

De stichting krijgt een onafhankelijk bestuur waarin onder meer Jacob Remijnse en drs. Theo Kralt plaats zullen nemen. Voor de toekomst wordt vastgelegd dat ook Sandmann en zijn nakomelingen in het bestuur vertegenwoordigd zullen blijven. De jaarlijkse opbrengsten van de straat zullen bijvoorbeeld worden gebruikt om drop-outs weer terug in de schoolbanken te krijgen of om kinderen van alleenstaande bijstandsmoeders te helpen.

Sandmann kreeg het idee voor het opzetten van de stichting door zijn negatieve ervaringen met het onderwijs voor zijn zoon Danilo (30), die een verstandelijke beperking heeft. Negen jaar oud werd Danilo van een Amsterdamse ZMLK-school gestuurd, juist speciaal bestemd voor dit soort kinderen. Het lukte Sandmann niet om zijn zoon op een andere school voor speciaal onderwijs in Amsterdam nog geplaatst te krijgen. Vanwege zijn goede contacten op het eiland Bonaire, plaatste hij zijn zoon daar op een ZMLK-school in het dorpje Rincon. Sandmann verbleef om die reden acht jaar lang op Bonaire waar zijn zoon uiteindelijk op zijn zestiende de school met succes afrondde.

Buiten de boot

De vastgoedbelegger: “Ik kon het mij permitteren om mijn koffers te pakken en met mijn zoon naar Bonaire te vertrekken. Maar dat is voor lang niet iedereen weggelegd”, aldus Sandmann. “Op Bonaire hebben ze echt hun best gedaan voor mijn zoon, die inmiddels kan functioneren op groep vijf-niveau en kan lezen, schrijven en rekenen. In Amsterdam heeft Danilo toen hij daar twee jaar op school verbleef volstrekt niets geleerd. In Amsterdam ben je een ‘afvallertje’ en kijken ze niet meer naar je om. Honderden Amsterdamse kinderen zitten thuis omdat ze buiten de boot vallen. We moeten ons eigenlijk rot schamen. Deze kinderen zijn onze toekomst, maar we laten ze thuis zitten met alle gevolgen van dien, en op Bonaire kan het wel”.

De gang van zaken rond Danilo vormt voor Sandmann dé grote motivatie voor het oprichten van de Stichting Alle Amsterdamse Kinderen Gelijke Kansen. Het oorspronkelijke idee dateert van circa tien jaar geleden en heeft de afgelopen jaren steeds meer vaste vorm gekregen met, uiteindelijk, de oprichting van de stichting. Aanvankelijk was het idee om de stichting vorig jaar al te lanceren, maar door de coronacrisis kwam het plan on hold te staan doordat huurders van winkels en hotels in zware problemen kwamen. Nu er uitzicht is op herstel en op de terugkomst van toeristen, vindt Sandmann het een goed moment zijn plannen wereldkundig te maken.

Amsterdamse kapers

Het aanvankelijke idee van Sandmann was om de Raadhuisstraat onder te brengen in een zogenaamde ANBI-stichting (Algemeen Nut Beogende Instelling), die volledig los van de toekomstige erven Sandmann zou gaan opereren. De vastgoedbelegger is echter op dit plan teruggekomen doordat hij weinig vertrouwen heeft in het Amsterdamse stadsbestuur en hij onlangs ‘op schokkende zaken en malversaties' is gestuit 'ten aanzien van het beleid van de Gemeente Amsterdam’. Hij is bang dat een toekomstig Amsterdams stadsbestuur deze ANBI-stichting zou kunnen ‘kapen’ en de opbrengsten van het monumentale complex voor andere doelen zou kunnen gaan aanwenden.

Sandmann heeft zich laten adviseren door advocaten en notarissen om dit te voorkomen. Om er zeker van te zijn dat de jaarlijkse miljoenen euro’s ook echt aan de kansarme kinderen ten goede komen, heeft Sandmann een notariële ‘veiligheidsklep’ laten inbouwen: “Die moet voorkomen dat de Amsterdamse politiek met de credit wegloopt. De stichting moet volstrekt apolitiek blijven en volstrekt seculier zijn. Over 300 jaar moet de stichting ook nog goed werken, daar gaat het mij om. En mijn nazaten moeten mede kunnen bepalen dat het geld niet voor andere dingen wordt aangewend dan mijn bedoeling was. Dit kollossale monument moet een eeuwigdurend gedenkteken worden voor alle Amsterdamse kinderen, opdat ze altijd ondersteund worden om ook gelijke kansen te hebben. Als ze erlangs fietsen kunnen ze het gedenkteken zien (zie impressie).”

De stichting zal de komende maanden verder vorm worden gegeven. Opzet is dat de Raadhuisstraat per 1 januari 2022 verder gaat als eigendom van de nieuwe stichting zonder enig winstoogmerk.

Foto: Raadhuisstraat

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.