Ook bedrijfsleven welkom in Nederlands Openluchtmuseum

12 april 2022 14:13

Ook bedrijfsleven welkom in Nederlands Openluchtmuseum

Familiedagen voor bedrijven, vergaderruimtes; theaterzalen voor productpresentaties, workshops of scholing, het Nederlands Openluchtmuseum faciliteert een breed aanbod aan bedrijfsactiviteiten. In overleg kan een relatie gelegd worden met activiteiten van het museum.

Het Nederlands Openluchtmuseum beschikt over twee grote locaties op het terrein, die uitermate geschikt zijn voor groepsarrangementen, waaronder familiedagen voor bedrijven. Directeur bedrijfsvoering van het museum Joop Bergevoet vertelt over de mogelijkheden: “Vaak leggen we een relatie met het museum. De gasten komen voor de aftrap samen in zo’n grotere locatie en waaieren vervolgens uit over het terrein om zich te laten verrassen door onze collectie, activiteiten en presentatoren. Daarna kunnen ze bijvoorbeeld weer samenkomen op een centrale locatie, waar we een lunch verzorgen. Die locatie zetten we dan voor ze af. Een lunchpakketje ophalen is ook een optie. ’s Avonds is er gelegenheid voor barbecue of buffet.”

Het Nederlands Openluchtmuseum faciliteerde zo al heel wat bedrijfsbijeenkomsten. Dat kan ook gaan om een studiedag, heidag, vergadering buitenshuis, (afscheids-)receptie, jubileumviering of productpresentatie. Het auditorium leent zich goed voor dat laatste. In overleg is er veel mogelijk. Joop Bergevoet herinnert zich dat er wel eens een nieuw type auto naar binnen is gereden om gepresenteerd te worden. Vanaf eind maart is het Nederlands Openluchtmuseum weer volop in bedrijf.

Ondernemerschap

Joop Bergevoet schetst het beeld van voor de coronacrisis: “De jaren voor corona hebben we een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zowel museaal als qua cultureel ondernemerschap. Zo hebben we de verschillende bedrijfsprocessen onder de loep genomen. Het uitgangspunt is dat we een museum zijn, maar binnen die context zijn we ook een onderneming. Ik noem ons vaak een museumbedrijf. Dat mag ook wel met 560.000 bezoekers op jaarbasis, 260 betaalde medewerkers en 400 vrijwilligers.”

Investeringsstop

Het museum zat in een flow, “succes lachte ons toe”, herinnert Bergevoet zich. En toen kwam de coronacrisis. Het voelde als een bittere pil dat het museum dicht moest. Aanvankelijk werd gedacht aan twee maanden. Maar dat pakte toch even anders uit. Het werd af-en-aan onder strikt regime open. De grootste klap kwam net voor de winter van 2020 toen het museum ingericht was voor de winter en slechts negen dagen open mocht. Een museumpark van 42 hectare, hoe benut je de crisistijd nuttig? Er werd geen investeringsstop afgekondigd voor groot onderhoud. Onder meer het Zaanseplein werd helemaal in de steigers gezet.

Opsteker

Zomer vorig jaar brak een spannend moment aan. Het museum mocht onder coronaregime open. Zouden de bezoekers het Nederlands Openluchtmuseum nog weten te vinden? Dat werd een opsteker. “In de maand augustus hadden we voor die maand de meeste bezoekers ooit. Mensen wilden er uit. Nederlanders waren op vakantie in eigen land”, weet Joop Bergevoet.

Verrassend

Vanaf eind maart is het museumterrein weer helemaal open. Er is alleen nog een tijdsslot om zo de bezoekersaantallen te spreiden. Maar alle museale presentaties zijn open. Joop Bergevoet spreekt van “een fantastische beleving in een fijne sfeer”, “een feest van herkenning”, “verbinding, we hebben als Nederlanders veel raakvlakken”, en “verrassend.” Over dat laatste zegt hij: “We blikken terug op het verleden. Maar dat doen we altijd vanuit de actualiteit. We vragen ons als museum af wat er speelt in de maatschappij en vervolgens onderzoeken we hoe daar in het verleden mee om is gegaan. Wat betekent die ontwikkeling voor de toekomst? Het gaat over de geschiedenis van alle dag, niet die van koningshuizen of helden uit de geschiedenis.” Heel actueel is de tentoonstelling rond Anton de Kom, rond het thema vrijheid. Anton de Kom was een Surinaamse antikoloniale schrijver en nationalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij verzetsstrijder in Nederland.

Ambachten

In het museumpark staan zo’n 100 museale gebouwen, boerderijen en molens. Ze zijn van buiten én van binnen te bekijken. Op die manier komt de geschiedenis dichterbij en kunnen bezoekers het verleden opnieuw beleven. De geschiedenis komt extra tot leven omdat tal van vrijwilligers oude ambachten en beroepen demonstreren. Ze gaan graag met bezoekers in gesprek over hun werk. Nieuw is de Ambachtenwerkplaats. Hier kunnen bezoekers zélf aan de slag met diverse ambachten. Onder begeleiding van een coach ga je aan de slag met bijv. zeefdrukken, borduren, houtsnijden en Staphorster stipwerk.

Canon van Nederland

Het museum biedt ook onderdak aan de Canon van Nederland. De Canon van Nederland neemt bezoekers in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waar we nu wonen. De spectaculaire ‘filmsets’ die in elkaar overlopen en verhalen vertellen uit de Canon, zijn verdeeld over 10 achtereenvolgende tijdvakken. De bezoeker staat oog in oog met historische personages uit elk tijdvak. Ze leren hen en hun wereld kennen via spellen, animaties en films. En uiteraard via hun voorwerpen als het overgeleverde bewijsmateriaal voor hun verhalen.

Het ontstaan van Nederland, de bevolking, het klimaat en de geografie komen aan bod in de filmzaal. En in de laatste zaal kan de complete Canon bevraagd worden op een 18 meter breed aanraakscherm. De interactieve museumopstelling is buitengewoon geschikt voor kinderen.

Vertrouwen

Het museum heeft er alles aan gedaan om vitaal door de coronacrisis heen te komen. Het aan het begin van corona opgezette crisisteam, werd al snel omgedoopt tot ‘herstartteam’. Die insteek en inzet gaat nu vruchten afwerpen. Daar is directeur Joop Bergevoet van overtuigd. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. «

Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
Telefoon 026 – 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.